شهروند| برگزاری نخستین دوره جایزه «ققنوس» نشان داد که بحث نماهنگسازی در حوزه موسیقی ایران وارد دوره جدیدی شده است چراکه تا پیش از این ساخت، نماهنگ چندان جدی گرفته نمیشد به این دلیل که شبکهای برای پخش چنین نماهنگهایی وجود نداشت، البته در حال حاضر هم به غیر از شبکه تازه تأسیس نسیم که گاهی اقدام به پخش نماهنگهایی از اجرای خوانندههای مختلف میکند، دیگر شبکههای سیما هنوز وارد این عرصه نشدهاند. آیین اختتامیه نخستین دوره جایزه «ققنوس» شامگاه یکشنبه بیستوهشتم دیماه در حالی در تالار وحدت برگزار شد که مشاور فرهنگی رئیسجمهوری، معاون هنری وزیر ارشاد، بسیاری از چهرههای مطرح موسیقی در این مراسم حاضر بودند.
این جشنواره از تابستان امسال و به دبیری «جلال مشفق»، از فعالان باسابقه موسیقی کشور، با انتشار یک فراخوان کار خود را رسما آغاز کرد. حرکتی که مبنای آن بر انتخاب بهترین نماهنگهای خوانندگان مجاز داخلی و تشویق آنها برای حضور بیشتر در عرصه بنا نهاده شد. پیروز ارجمند، مدیرکل دفتر موسیقی وزارت ارشاد درباره ایدهای که به شکلگیری جایزه ققنوس منجر شد، میگوید: «با ایدهای اولین دوره جایزه «ققنوس» را شروع کردیم که استفاده از آن در رسانههای دنیا آغاز شده و ما دیرهنگام به آن میپیوندیم و باید در جهت پویایی، بالندگی و پیشرفت بهتر صنعت سینما و تصویر و موسیقی قدم برداریم.»
رضا صادقی خواننده پاپ به صورت زنده نماهنگ «مزه لوتی» با مضمون دفاع مقدس را اجرا کرد که بعد از این اجرا با دعوت مجری از رضا یزدانی، بنیامین بهادری و رضا صادقی به جلوی صحنه، جوایز چند بخش توسط این هنرمندان به برگزیدگان اهدا شد.
«محمد بوشهری» و «حسین بوشهری» جایزه بهترین جلوههای ویژه را بابت نماهنگ رضا صادقی دریافت کردند. با اعلام رضا یزدانی، مستانه مهاجر برنده جایزه بهترین تدوین برای نماهنگ «هفته عشق» با صدای بنیامین بهادری شد. بنیامین بهادری در ادامه نام «وحید امینی» را بهعنوان برنده جایزه بهترین تصویربرداری برای قطعه «تو هر راهی که تو باشی»، با صدای «سیروان خسروی»، قرائت کرد. «علیرضا قزوه» هم جایزه بهترین ترانه را برای قطعه «ماهیا» با صدای دکتر «محمد اصفهانی»، از آلبوم «شِکوِه»، کسب کرد.
جایزه بهترین پویانمایی هم به فاطیما یثربی برای نماهنگ «کافه رویا» به خوانندگی رضا یزدانی تعلق گرفت. بعد از آنکه گروه «سون» قطعه شاد «دوست دارم» را اجرا کردند، با اعلام خوانندگان این گروه، بهنام کریمی برای قطعه «ببخشید» و رضا یزدانی برای قطعه کافه به ترتیب جایزه بهترین آهنگ عاشقانه و بهترین موسیقی نماهنگ را کسب کردند. جوایز بخش بهترین کارگردانی کلیپ نیز به برگزیدگان اهدا شد که حسین و محمد بوشهری برای نماهنگ «لبیک» به خوانندگی حامد زمانی بهعنوان نفرات برگزیده این بخش معرفی شدند.
اما تقدیر ویژه اولین مراسم جایزه ققنوس به دکتر «عبدالله گیویان» اختصاص داشت. کسی که بانی تولید نماهنگ در ایران است و مو سپید کرده این راه است. او از اشخاصی که در این مسیر فعالیت کردهاند نظیر دکتر «پورنجاتی»، «رامین حیدری»، «رضا کیانیان»، «مسعود آبپرور» و «مهدی شمسایی» و... نام برد و قدردانی کرد.
علی مرادخانی با تقدیر از هنرمندان عرصه موسیقی و ساخت نماهنگ توضیح داد: «این برنامه رویدادی بود که باید سالها زودتر اتفاق میافتاد. در عصری که سرعت در بسیاری موارد برای انتقال مفاهیم لحظهها را به هم نزدیک میکند چه بهتر از ابزاری مانند نماهنگ برای انتقال این مفاهیم استفاده کنیم. ما باید بتوانیم چنین فضایی را در کشور گسترش دهیم و با توجه به انگیزه نسل نو در این بخش کارهای شایستهای را معرفی کنیم.»
او در ادامه بیان کرد: «ما در حوزه کلیپ و نماهنگ میتوانیم به واسطه حضور یک نسل جوان و درخشان در معرفی بزرگان سرزمین خود نیز حضوری شایسته داشته باشیم. اینکه بتوانیم در چند ثانیه با اثری در قالب نماهنگ، استادان و بزرگان کشورمان را معرفی کنیم کار بسیار ارزشمندی است که میتواند بهعنوان یک سند معتبر برای آینده هنر و پژوهشگران هنر مورد استفاده قرار بگیرد.»
نماهنگ «ماهیا» به خوانندگی محمد اصفهانی و آهنگسازی علیرضا کهندیری در بخش بهترین کلیپ دفاع مقدس و نماهنگ «قصه دختر بچه و خیابان» با تهیهکنندگی اشکان خطیبی در بخش بهترین نماهنگ با موضوع اجتماعی آثاری بودند که بهعنوان کارهای برگزیده انتخاب شدند که در این بخش پوران درخشنده عضو هیأت داوران اولین جایزه ققنوس، جایزههای این بخش را اهدا کرد.
اما در بخش بهترین ویدئوکلیپ نیز گروه موسیقی «پالت» ضمن اجرای قطعهای ضدجنگ که با همکاری تعدادی از هنرمندان آلمانی صورت گرفته بود جایزه بهترین کلیپ را دریافت کرد. در بخش بهترین کلیپ با موضوع دینی - مذهبی هم نماهنگ «کلاغ رو سیاه» به خوانندگی محسن چاوشی و تهیهکننده سازمان هنری رسانهای اوج و در بخش بهترین کلیپ با موضوع عاشقانه در جهت تحکیم خانواده قطعه «لیلا» به خوانندگی مازیار فلاحی آثار برگزیده انتخاب شدند. نهایتا جایزه ققنوس به گروه «کاکو بند» و نماهنگ «my planet» اختصاص یافت.