شهروند| مقامات اسراییلی در تلاشند تا با همکاری اعضای دیوان کیفری بینالمللی کمکهای مالی به این دادگاه را قطع کنند، اقدامی که پاسخ این رژیم به آغاز تحقیقات دیوان کیفری بینالمللی درخصوص احتمال ارتکاب جنایات جنگی از سوی اسراییل در سرزمینهای فلسطینی است. دادستانهای دیوان کیفری بینالمللی در روز جمعه از بررسی جنایاتی که احتمال دارد از 13ژوئن گذشته تا به امروز رخ داده باشد خبر دادند و تأکید کردند که این تحقیقات «کاملا مستقل و در کمال بیطرفی» صورت میگیرد. این تحقیقات به دیوان کیفری اجازه میدهد تا به کند و کاو وقایع حملات اسراییل و درگیری نیروهای این رژیم و شبه نظامیان حماس در جولای و آگوستسال میلادی گذشته بپردازد که در جریان آن بیش از 2هزار و 300 فلسطینی به شهادت رسیدند و در سوی دیگر مقامات صهیونیستی نیز از کشته شدن 73 اسراییلی در جریان این حملات خبر میدهند.
تصمیم دادگاه بینالمللی برای تحقیق در این خصوص پس از آن صورت گرفت که محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین در تاریخ اول آوریل و شرایطی که مذاکرات صلح در بنبست بهسر میبرد و با وجود مخالفت شدید مقامات اسراییل و آمریکا به شکل رسمی درخواست عضویت در دیوان کیفری بینالمللی را صادر کرد. رژیم اسراییل که همانند متحد دیرین خود آمریکا، در دیوان کیفری بینالمللی عضویت ندارد امیدوار است تا با بودجه دیوان کیفری بینالمللی را که از سوی 122 کشور عضو در آن و مطابق و براساس شرایط اقتصادی این کشورها پرداخت میشود، با موانعی مواجه کند تا این دادگاه را در مسیر تحقیقاتش با مشکل مواجه کند. «آویگدور لیبرمن»، وزیرخارجه اسراییل در سخنان روز گذشته خود از برنامه این رژیم برای کارشکنی در تحقیقات دیوان کیفری خبر داد. لیبرمن در گفتوگو با رادیو اسراییل عنوان کرد «ما از دوستان خود در کانادا، استرالیا و آلمان میخواهیم تا تأمین بودجه این سازمان را متوقف کنند». وزیر خارجه این رژیم در ادامه اقدام دیوان کیفری بینالمللی را اقدامی سیاسی خواند و گفت: «من با چند کشور تماس برقرار کردهام و توجیهی برای اقدام این دادگاه وجود ندارد.» لیبرمن همچنین قصد دارد با «جان برد»، وزیرخارجه کانادا نیز در این خصوص گفتوگو کند. در همین حال یک مقام اسراییلی دیگر نیز در گفتوگو با رویترز از تکاپوی این رژیم برای قانع کردن مقامات آلمانی خبر داد که یکی از اصلیترین حامیان مالی این نهاد بینالمللی به شمار میروند. از سوی دیگر اسرايیلیها در نظر دارند تا ژاپن، یکی دیگر از حامیان قدرتمند دیوان کیفری را نیز به اقدامی مشابه وادارند، این درحالی است که شینزو آبه، نخستوزیر ژاپن در روز گذشته و در جریان سفر خود به سرزمینهای اشغالی از فرارسیدن روزی برای به رسمیت شناختن فلسطین خبر داد. با این حال کابینه اسراییل که به تازگی برنامهای را برای تقویت روابط تجاری و اقتصادی با ژاپن در طول 3سال آینده تصویب کردهاست امیدوار است تا رضایت ژاپن را برای تحت فشار قرار دادن دیوان کیفری جلب کند. «بنیامین نتانیاهو»، نخستوزیر اسراییل نیز در روز گذشته بار دیگر از تصمیم دیوان کیفری بینالمللی برای آغاز تحقیقات مقدماتی درخصوص جنایات جنگی احتمالی در سرزمینهای فلسطینی انتقاد کرد و آن را «پوچ» خواند.
استقبال حماس از تصمیم دیوان کیفری
این درحالی است که مقامات حماس در روز شنبه از آغاز تحقیقات دیوان کیفری استقبال کردند و برای ارایه مدارکی درخصوص شکایت فلسطینیان علیه رژیم صهیونیستی اعلام آمادگی کردند. «فوزی برهوم»، سخنگوی حماس در بیانیه این گروه از آمادگی حماس برای ارایه هزاران گزارش که سندی بر جنایات هولناک رژیم صهیونیستی است خبر داد. فوزی برهوم در این خصوص گفت: «آنچه در این لحظه ضروری است برداشتن گامهایی عملی در این مسیر است و ما آمادهایم تا هزاران گزارش و سند را تسلیم دادگاه کنیم که تأیید میکنند دشمن صهیونیستی جنایات هولناکی را در غزه و علیه مردم ما انجام دادهاست.» وزارت خارجه فلسطین نیز در روز جمعه و در بیانیهای درخصوص وضع شکایت فلسطین در دیوان کیفری بینالمللی اعلام کرده بود که «همه چیز براساس برنامه پیش میرود و هیچ دولت و مقامی نمیتواند اقدامی را که ما خواستار آن شدهایم متوقف کند.»