قاباخلاما به ترکی یعنی به پیشوازرفتن. مردم آذربایجان شرقی چند روز مانده به شروع ماه مبارک رمضان اقدام به گرفتن روزه میکنند و به این عمل میگویند «قاباخلاما» یعنی به پیشواز و استقبال ماه
مبارک رمضان رفتن.
رویت هلال ماه و نگاهکردن به آینه
پیش از اینكه رادیو و تلویزیون اعلام آغاز ماه رمضان را به عهده بگیرند، روستاییان برای رویت هلال بالای بام میرفتند و ساعتها منتظر میشدند یا سواری را به شهرهای اطراف میفرستادند تا از دیدهشدن هلال خبری بیاورد. بزرگترها بعد از رویت هلال ماه رمضان، به چهره یك كودك معصوم یا یك فرد مومن و نمازخوان نگاه میكردند و اعتقاد داشتند كه نگریستن به صورت آدم های بینماز و روزهخوار خوشیمنی در پی نخواهد داشت.
نگاهكردن به آینه و فرستادن صلوات بر محمد و آل محمد(ص) بعد از رویت هلال ماه هنوز هم به عنوان یك رسم در بین پیرمردان مناطق روستایی استان مرسوم است.
این عادت بر این اعتقاد مبتنی است كه باید در ماه رمضان دل مومن همچون آینه صاف و روشن باشد و از ناپاكیها صیقل یابد. پیرمردان برای این منظور همواره آینه كوچكی در درون جیب خود داشتند و بعد از اینكه خود به رویت آینه میپرداختند، با فرستادن صلوات چندینبار آینه را به دور خود و اهل خانواده میچرخاندند. هر چند این رسم در طی سالیان اخیر به دلیل توسعه رسانههای گروهی موضوعیت خود را از دست داده اما هنوز كه هنوز است بسیاری از پیرزنان و پیرمردان روستانشین بر این كار مبادرت می كنند. پیش از این همچنین قبل از آغاز ماه رمضان از طرف مردم روستاهایی كه روحانی نداشتند، نمایندگانی به نزد امامجمعههای شهرها فرستاده می شد و از آنها درخواست میكردند كه یك روحانی را به نمایندگی از خود به روستا بفرستند. روحانی فرستادهشده را با سلام و صلوات به روستا میبردند و هر شب در خانهای میهمان میشد تا ماه رمضان به پایان برسد.