نتایج سه مطالعه نشان میدهد که مصرف سبزیجات سبز به سلامت قلب کمک میکند و خطر ابتلا به چاقی و دیابت را کاهش میدهد.
بهگزارش مدیکال نیوز تودی، سه مطالعه که بهتازگی توسط محققان دانشگاه «کمبریج» و « ساوت همپتون» در انگلیس انجام شده است، نشان میدهد که یک ماده شیمیایی به نام «نیترات» که در سبزیجات سبز ازجمله اسفناج، کاهو و کرفس یافت میشود به سلامت قلب کمک میکند و خطر ابتلا به چاقی و دیابت را کاهش میدهد.
در مطالعه اول که در مجله FASEB منتشر شده است، محققان متوجه شدند که مصرف بیشتر سبزیجات غنی از نیترات تولید هورمون «اریتروپویتین» که توسط کبد و کلیهها تولید میشود کاهش میدهد. این هورمون تعداد گلبولهای قرمز را در بدن تنظیم میکند.
محققان میگویند: در ارتفاعات بالا و در بیماریهای قلبی و عروقی بدن با کمبود اکسیژن روبهرو میشود.
برای دریافت اکسیژن بیشتر در سراسر بدن اریتروپویتین تولید گلبولهای قرمز را افزایش میدهد.
با این حال تعداد زیاد گلبولهای قرمز میتواند باعث غلیظ شدن خون شود. این بدان معنی است که خون به دلیل غلظت خود نمیتواند در رگهای خونی کوچک جریان یابد بنابراین ارگانها و بافتهای بدن ممکن است تشنه اکسیژن باشند. نتایج این مطالعه نشان داد که مصرف بیشتر سبزیجات غنی از نیترات میتواند با کاهش تولید شمار گلبولهای قرمز موجب رقیق شدن خون شود.
علاوهبر این محققان متذکر شدند که نتایج مطالعه آنها میتواند مسیر را برای کشف راههای بهتر ارایه اکسیژن به سلولها هموار سازد.
در مطالعه دوم که در مجله Physiology منتشر شده است محققان موشها را در ارتفاعات بالا قرار دادند تا بدن آنها را به تولید بیشتر گلبولهای قرمز وادار کنند.
محققان متوجه شدند، موشهایی که یک رژیم غذایی نیتراتی دارند (که در مورد انسانها به معنی افزودن سبزیجات سبز به رژیم غذایی است) نسبت به موشهایی که رژیم غذایی نیتراتی نداشتند در برابر یک سری بیماریهای قلبی و بیماریهای گردش خون بهتر مقاومت میکردند.
این موضوع به دلیل این است که نیترات موجب افزایش تولید مولفهای میشود که باعث گشاد شدن رگهای خونی شده و در نتیجه موجب تقویت جریان خون میشود.
علاوهبر این محققان متوجه شدند که نیترات از پروتیینهای موجود در سلولهای قلب که برای سلامت قلب حیاتی هستند، محافظت میکند.
در مطالعه سوم که در مجله Diabetes منتشر شده است، محققان متوجه شدند که نیترات سلولهای چربی «بد» سفید را در معرض روندی به نام «قهوهای شدن» قرار میدهد که آنها را به سلولهای «بژ» تبدیل میکند. محققان توضیح میدهند که سلولهای بژ شبیه سلولهای چربی «خوب» قهوهای هستند که چربی را میسوزاند تا گرما تولید کند. از سوی دیگر افزایش سطح چربی قهوهای با کاهش خطر چاقی و دیابت ارتباط دارد بنابراین محققان نتیجه گرفتند که افزودن نیترات به رژیم غذایی میتواند از انسان در برابر ابتلا به چاقی و دیابت محافظت کند.