«توریسم سلامت» یکی از محورهای اصلی گفتوگوها در دیدار اخیر مدیران ارشد سازمان تأمین اجتماعی با وزیر بهداشت عراق بود. اظهارات مدیرعامل و رئیس هیأتمدیره سازمان تأمین اجتماعی در دیداری که هفته جاری صورت گرفت آشکارا بیانگر تمایل ایران برای جذب گردشگر سلامت از این کشور همسایه بود. این درحالی است که درحال حاضر ایران سهم بسیار ناچیزی از توریسم سلامت در دنیا دارد و استفاده از ظرفیتهای سازمان تأمین اجتماعی میتواند تحولات مثبتی را در این زمینه رقم بزند. به گزارش تأمین۲۴
(tamin24.ir) در مورد سهم دقیق ایران از گردش مالی ۱۰۰میلیارد دلاری جهان، اختلاف نظرها زیاد است چیزی بین ۱۰ تا ۵۰۰میلیون دلار تاکنون ذکر شده است. هرکدام از این اعداد را قبول کنیم بازهم سهم ایران کمتر از نیمدرصد میشود که با توجه به ظرفیتهای کشور چندان راضیکننده نیست. بهگزارش تأمین 24، ایران در طول تاریخ همیشه یکی از سرزمینهایی بوده که مسافران زیادی را برای درمان و بهبود سلامتی به خود جذب کرده اما اولین بار درسال ۱۳۸۲ بود که چیزی به نام «گردشگری سلامت» بهطور مدون در برنامه مسئولان قرار گرفت. تعریف گردشگری سلامت چیست؟ جذب توریسم سلامت چه اهمیتی میتواند داشته باشد؟ براساس تعریف سازمان جهانی گردشگری، «گردشگری سلامت» نوعی از گردشگری است که به منظور حفظ، بهبود و یا حصول مجدد سلامت جسمی و ذهنی فرد به مدتی بیشتر از ۲۴ ساعت و کمتر از یکسال صورت میگیرد. گردشگری سلامت بهطورکلی به سه نوع تقسیم میشود. گردشگری تندرستی که براساس تعریف آن بیمار بدون اظهارنظر پزشک برای استفاده از دهکدههای سلامت و چشمههای آب معدنی و آب گرم برود. اگر مسافرت گردشگر برای استفاده از منابع درمانی طبیعی با دستور پزشک باشد گردشگری درمانی نام میگیرد. کشور ما به دلیل داشتن منابع طبیعی غنی در این دو زمینه پتانسیل بالایی دارد اما نوع سوم گردشگری پزشکی نام دارد که بیمار به منظور گذراندن دوران درمان و عملهای جراحی تحتنظر پزشکان سفر میکند.
ضعف برنامهریزی وجود دارد
میزان دقیق درآمد گردشگری سلامت کشور چقدر است؟ دبیر انجمن خدمات بینالمللی سلامت کشور در پاسخ به این سوال به تأمین ۲۴ گفت: «در این مورد خیلی آمار دقیقی وجود ندارد اما مثلا عدد ۱۰میلیون دلار که گاهی در رسانهها مطرح میشود قطعا اشتباه است. ایران درسال بین ۲۰۰ تا ۳۰۰هزار نفر گردشگر سلامت دارد که طبق آن میتوان رقمی بین ۲۰۰ تا ۵۰۰میلیون دلار را تخمین زد. این تنها درآمد مستقیم از ارایه خدمات درمانی به گردشگران است». سیدحسن طباطبایینژاد در مورد اینکه آیا روند جذب گردشگر سلامت در کشور مثبت بوده یا خیر توضیح داد: «در سالهای اخیر پیشرفتهایی در زمینه داشتیم و البته مسائلی مثل تفاوت نرخ ارز هم تاثیرگذار بوده اما باید پذیرفت این سرعت عمل متناسب با فضای رقابتی موجود در دنیا نیست. لزوما اینطور نیست که بگوئیم کشورهای همسایه برای خدمات درمانی به کشور ما سفر میکنند و اگر در این زمینه برنامهریزی نداشته باشیم در رقابت با سایر کشورها موفق نخواهیم بود.»