عضو هیأتعلمی موسسه تحقیقات خرما و میوههای گرمسیری کشور با بیان اینکه مشکل شوری آب از حدود 50سال پیش یعنی از سال ١٣٤٠ وجود داشته و اثرات نامطلوب آن روز بهروز گسترش یافته است، گفت: در سالهای اخیر عملکرد اغلب نخیلات پاییندست بهعلت شوری زیاد آب متوقف یا با نقصان شدید روبهرو شده است.
دکتر عبدالحمید محبی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: از همان سالهای اولیه بروز معضل شوری آب، بنگاه مستقل آبیاری و سایر موسسات وابسته به وزارت نیرو و کشاورزی، مطالعاتی را بهمنظور چارهاندیشی و تأمین آب با کیفیت مطلوب جهت آبیاری نخیلات و تأمین آب شرب مردم منطقه شروع و راهحلهایی را مطرح کردند.
وی توضیح داد: وجود تأسیسات عظیم و ملی نظیر صنایع فولاد، نفت، گاز، پتروشیمی، صنایع فلزی و کانی غیرفلزی، صنایع شیمیایی و صنایع نیشکر و غذایی در کنار رودخانه کارون، مدیریت و برنامهریزی برای حفظ و حراست از منابع آب و بهرهبرداری بهینه را دو چندان میسازد. در سالهای اخیر رشد سریع جمعیت، اجرای طرحهای توسعه کشاورزی و به تبع آن افزایش مصارف آب، افزایش حجم پسابها و منابعآلاینده، خشکسالی، پدیده طبیعی جزر و مدی، هزینههای تأمین آب، مسائل زیستمحیطی و حفظ کیفیت آب و انتقال آب از سرشاخههای کارون ازجمله عوامل موثر بر کیفیت منابع آب و چگونگی مدیریت آن بوده است.
محبی خاطرنشان کرد: بهطورکلی طی سالهای خشکسالی نسبت به 10 سال گذشته هدایت الکتریکی و میزان شوری بیشتر بوده است. شوری آب طی سالهای اخیر بهحدی بوده که برای مصارف شرب، صنعت و کشاورزی به معضلی پیشروی برنامهریزان و تصمیمگیران کشوری و استان تبدیل شده است. علاوهبر زهآبهای کشاورزی شبکههای آبیاری و زهکشی با تخلیه روزانه بالغ بر 8هزار تن نمک و املاح معدنی، بیشترین سهم و نقش را در افزایش شوری منابع آب کارون به عهده دارد؛ به عبارتی دیگر درصد بالایی از نمک و املاح معدنی از کل بار آلودگی معدنی که به رودخانه وارد میشود، توسط زهکشهای شبکههای آبیاری و زهکشی است.
وی افزود: به لحاظ بار آلودگی، مواد آلی پسابهای صنعتی با تخلیه پسابها، سالانه مقدار زیادی مواد آلی قابل تجزیه بیولوژیکی را وارد رودخانه کارون میکنند.
محبی تأکید کرد: اثرات نامطلوب کمبود و شوری آب جاری در رودخانه کارون در منطقه حاکم است و نخیلات بسیاری را از بین برده و به کشاورزان بسیاری زیان وارد کرده و بیم آن میرود که در صورت عدم اجرای طرحهای به موقع آبیاری و زهکشی، با نفوذ زیرسطحی آب شور دریا به زمینها، عامل شور شدن بسیاری از اراضی کشاورزی شود.
محبی با بیان اینکه نخلستانهای شهرهای جنوبی استان بهدلیل شوری آب درحال نابودی است، هشداد داد: با وضع فعلی نخلستانهای حوزه بهمنشیر و اروندرود که سالیان سال قدمت دارد از بین میروند.