[ مریم سلاجقه| نجاتگر جمعیت هلالاحمر ] ارایه خدمات امدادونجات از سوی سازمانهای پاسخگو به آسیبدیدگان حوادث و سوانح مستلزم بهرهمندی از سه رکن اساسی نیروی انسانی متناسب، تجهیزات و امکانات متناسب و برنامه عملیاتی مرتبط است که جمعیت هلالاحمر بهعنوان بزرگترین نهاد امدادی کشور در امدادرسانی به مصدومان سوانح نیز بهرهمندی از ملزومات یادشده را در برنامههای خود قرار داده است.
در بخش نیروی انسانی نزدیک به نیمی از اعضای پرتوان و پرتلاشگر جمعیت هلالاحمر را بانوان امدادگر و نجاتگری تشکیل میدهند که نهتنها در امر برگزاری مانورهای صفرلحظهای و مانورهای ایمنی و زلزله بلکه بنا به مناسبتهای مختلفی در سال از سوی جمعیت با همکاری سایر ادارات برگزار میشود، حضور فعال دارند، بلکه در زمان وقوع حوادثی همچون سیل، زلزله و بحرانهایی همچون کرونا و برنامه پیادهروی عظیم اربعین حسینی نیز به طورفعال در صحنه حضور داشتهاند.
درحالی که در بیشتر حوادث به وقوع پیوسته، با تعداد بسیاری از زنان مصدوم مواجه هستیم، که حضور بانوان امدادگر میتواند موجب تسلی و آرامشخاطر این قشر از جامعه شود. البته در راستای بهرهمندی بهینه از این ظرفیت با توجه به نیاز مصدومان و آسیبدیدگان حوادث و سوانح اخیر، سازمان امدادونجات اقدام به سازماندهی آنان در قالب تیمهای عملیاتی مختلف برحسب نیاز سازمان و توانایی و تخصص داوطلبان کرده است.
تجربههای میدانی نیز نشان میدهد که نقش بانوان در پاسخ به حوادث و سوانح و آمادگی در برابر بحرانها بسیار حایز اهمیت است. توانمندی زنان در زمینه فعالیتهای بشردوستانه و مدیریت بحران بسیار حایز اهمیت بوده و هلالاحمر در این زمینه باید اقدامات لازم را انجام دهد و بانوان امدادگر این آمادگی را دارند که در این راستا برنامههای مربوط را انجام دهند. امروزه بانوان کشور در تمام عرصههای علمی، فرهنگی و ورزشی در کنار مردان به فعالیت پرداخته و توانستند به پیشرفتها و موفقیتهای کمنظیری نیز دست پیدا کنند. در سالهای اخیر همواره بیش از نیمی از صندلیهای دانشگاهها و موسسات آموزش عالی کشور را دختران تشکیل داده و با کسب دانش و مهارت و ورود به بازار کار نشان دادند در صورتی که به استعدادها و توانایی آنها بها داده شود، میتوانند مدارج و پلههای ترقی و پیشرفت را یکی پس از دیگری طی کرده و به قلههای افتخار و موفقیت دست یابند.
یکی ار عرصههایی که بانوان به تازگی توانستند در آن ورود کرده و همپای مردان تواناییهای خود را به نمایش بگذارند، عملیاتهای امدادرسانی و کمک به همنوعان و مشاغل سخت و حساس جامعه است. فعالیتهایی که فداکاری و ایثار جزو لاینفک آن به شمار رفته و با روحیه از خودگذشتگی و جانفشانی که در وجود بانوان نهادینه شده، پیوند خورده است. عرصهای که در منابع دینی نیز مورد تأکید و سفارش قرار گرفته است، طبق آیات نورانی قرآن نجات یک فرد به مثابه نجات یک جامعه است و این افتخار است که بانوان دوشادوش مردان در همه فعالیتهای فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی تلاش داشته باشند.
نكته دیگر توجه جمعیت هلالاحمر و سازمان امدادونجات به حضور موثر بانوان داوطلب در این عرصه است؛ از اینرو زمینه حضور آنان نیز در این راستا باید فراهم شود و بانوان داوطلب نیز این فرصت را داشته باشند كه در كنار برادران داوطلب در قالب تیمهای تخصصی مختلف در امدادرسانی به مصدومان انواع حوادث و سوانح حضور یابند. توجه به ویژگیهای بانوان در كنار شرایط محیط حادثه و نیاز منطقه، حضور پررنگتر، مثبتتر و روزافزون این نیروهای داوطلب امدادی در كارزار حوادث و سوانح را رقم زده كه بررسی سوانح اخیر شاهد خوبی بر این مدعاست.