شهروند| اصولگرایان چند روزی است به پشتیبانی از محمدباقر قالیباف بر طبل تفکیک جنسیتی در ادارات دولتی میکوبند، طرحی که برای نخستین بار تحت عنوان تکریم بانوان از آن نام برده شد اما به نظر میرسد به مرور دامنههای حمایت و مخالفت با این طرح بسیار فراتر از شهرداری تهران رفته است.
شاید آن زمانی که شهرداری تهران چنین طراحی را کلید زد، تصور نمیشد که این طرح با چنین حمایت گستردهای از جانب اصولگرایان مواجه شود. 200 نماینده مجلس طرح حمایت از اقدام شهردار تهران در تفکیک جنسیتی در شهرداری را امضا کردند و اصولگرایانی چون محمدنبی حبیبی دبیرکل حزب موتلفه اسلامی نیز به سرعت بر این اقدام مهر تأیید زدند. دادستان کل کشور و سخنگوی قوه قضائیه نیز در نشست خبری خود از طرح شهردار دفاع کرد و حتی گفت نمیداند چرا برخی از مسئولین با چنین طرحی مخالفند. محسنیاژهای طرح تفکیک جنسیتی را به سود خود زنان دانست و گفت:«من به شخصه از شهرداری محترم تهران تشکر میکنم و فکر میکنم اگر همه این کار را کنیم به نفع زنهاست.»
هیچ معنایی ندارد که زن و مرد در ادارات از صبح تا شب با هم بگویند و بخندند
روز گذشته نیز فرمانده سپاه تهران در اظهارات مشابهی با بیان اینکه «امر به معروف و نهی از منکر راهگشای مشکلات است»، گفت: معنایی ندارد که خواهران و برادران در محیط کار در کنار یکدیگر بنشینند و پردههای حیا را کنار بزنند. سردار محسن کاظمینی در همایش زن، جامعه، تعالی، گفت: «آمار طلاق در بین کسانی که شاغل هستند آمار کمی نیست و این نگرانکننده است.» کاظمینی در عین حال به ضرورت تشکیل وزارت امربه معروف و نهی از منکر نیز اشاره کرد و با بیان اینکه «دولتهای گذشته مانع از تشکیل وزارتخانه امر به معروف و نهی از منکر شدند»، افزود: البته منظور نهادی که فقط دارای ساختار و سازوکار یک وزارتخانه باشد نیست بلکه نهادی است که این واجب فراموش شده را از افراد مختلف مطالبه کند.
فرمانده سپاه محمد رسولالله(ص) تهران بزرگ در ادامه با بیان اینکه «باید به مسأله زنان از دو بعد حضور و قوانین اسلامی نگاه کرد»، گفت: چرا باید بعد از 35سال یکی از سازمانهای ما بیان کند که میخواهیم تفکیک جنسیتی را رعایت کنیم و یک عده هم ناراحت شوند و علیه این طرح موضع بگیرند؟ چرا سازمانها و نهادهای دیگر از این حرکت استقبال نکردند؟ وی در همین زمینه افزود: چرا هنوز در ادارات و سازمانهای ما زن و مرد باید در کنار هم نشسته باشند و هیچ معنایی ندارد که این افراد از صبح با یکدیگر بگویند و بخندند و پردههای حیا را کنار بزنند؟ باید در تمام سازمانها و نهادها تفکیک جنسیتی رخ دهد. میشود که در سازمانها و نهادها و مجموعههای دولتی و غیردولتی زنان حضور داشته باشند و در مقابل مفاسد آن را به صفر رساند و این شدنی است. کاظمینی ادامه داد: چرا ما تا به حال نتوانستیم فیلمهایی را که زنان مسلمان ما در طول تاریخ و در دوران انقلاب عظمت و شجاعت از خود نشان دادند خوب ارایه دهیم و بیان کنیم که میشود زنان هم در مدیریت و هم در صحنههای مختلف با تدبیر شجاعت و لطف عفاف و حجاب حضور موثر داشته باشند؟ این دغدغه حضرت آقاست.
محسن غرویان:
این بحثها سیاسیکاری و مقطعی است
در عین حال برخی از کارشناسان نیز با توجه به همان دیدگاههای مذهبی طرح قالیباف را یک طرح صوری و بدون در نظر گرفتن زیرساختهای اخلاقی جامعه میدانند ازجمله حجتالاسلام محسن غرویان استاد حوزه علمیه قم در اینباره به خبرنگار روزنامه شهروند میگوید: روابط زن و مرد براساس مسائل شرعی و فقهی باید بر مبنای محرم و نامحرم تقسیمبندی شود البته خانواده از دیدگاه اسلام محل روابط احساسی و زن و شوهری است اما محیط کار و جامعه محیط دیگری است و این محیط براساس نیازهای جامعه و نوع کار تقسیمبندی شده است. این استاد حوزه علمیه گفت: برخی از کارها اقتضایشان این است که زن و مرد با یکدیگر همکاری داشته باشند و درکنار هم کار کنند، حتی در برخی از مناطق کشور در محیطهای کشاورزی زنان در کنار مردان به کار و تلاش میپردازند و در ایام گذشته نیز زنان انجام فعالیتهایی مانند گاوداری و شیردوشی را برعهده میگرفتند که البته برخی از این کارها بعضاً در کنار مردان انجام میشده است. غرویان با این حال تأکید میکند: نمیگویم تفکیک جنسیتی محال است اما اقتضائات زمان را نیز باید در نظر گرفت، این روزها زنان تحصیلاتی دارند و کاری متناسب با تحصیلات خود برعهده میگیرند، زنی که تحصیل کرده و مهندس شده و در محیط کار خود عدهای کارگر مرد دارد در این محیط کار میکند و روابط کاری او چنانچه آمیخته به مفسده نباشد پذیرفته است.
وی تصریح کرد: کار در محیط مشترک مستلزم عدم نگاه جنسیتی است و این موضوع با فرهنگسازی در بسیاری از ادارات ما درحال انجام است. از دیدگاه اسلام این موضوع اهمیت دارد که رفتار زن و مرد مفسدهانگیز نباشد. محسن غرویان درباره دیدگاه حضرت امام(س) نیز گفت: امام خمینی (س) با توجه به همین مسائل موضوع تفکیک جنسیتی را منع میکردند و به نظر من هم در عمل امکانناپذیر است و شعاری بیش نیست. این استاد حوزه علمیه قم در ادامه گفت: افرادی که این طرح را به راه انداختهاند اسم کار را غیرت دینی گذاشتهاند درحالیکه من فکر میکنم غیرت دینی این است که در کشور امکاناتی فراهم کنیم که سن ازدواج پایینتر بیاید و جوانان زودتر بتوانند ازدواج کنند و زندگی زناشویی داشته باشند نه اینکه کارهای ظاهری و صوری انجام بدهیم که جنبه شعاری و سیاسی دارد.
محسن غرویان درباره چرایی مطرح شدن موضوع تفکیک جنسیتی در ادارات در مقطع زمانی کنونی نیز گفته است: کاملاً برای من روشن است که این بحثها سیاسیکاری و مقطعی است و برای جذب آرای عدهای مطرح میشود که تعصبات دینی دارند وگرنه این موضوعی نیست که نیاز زمان جامعه ما باشد آنها میخواهند به دولت جدید فشار بیاورند. او گفت: طیفی که در انتخابات ریاستجمهوری رای نیاوردهاند به این وسیله میخواهند برای انتخابات مجلس رای جمع کنند و این موضوع سوءاستفاده از عقاید دینی و مذهبی مردم برای مسائل سیاسی است. بههرحال مخالفتها و حمایتها از ابتکار جدید قالیباف هنوز ادامه دارد و به نظر میرسد در روزهای آینده شخصیتهای دیگری نیز له یا علیه آن موضعگیری کنند، موضعگیریهایی که درنهایت در تعیین ترکیب نهایی ادارات کشور تاثیرگذار خواهد بود.