خورش آلوچه در شهر زیبای یزد به سبک متفاوتی طبخ میشود و یکی از غذاهای محبوب یزدیهاست.
مواد لازم:
نخود آبگوشتی: یک پیمانه(۲۰۰ گرم)
پیاز ریز خردشده: سه عدد متوسط (۳۵۰ گرم)
روغن مایع مخصوص سرخ کردن: به مقدار لازم
مغز ران گوسفند یا گوساله (قیمهای خردشده): 500 گرم
پودر زردچوبه: سه قاشق چایخوری(۳۰ گرم)
محلول زعفران: یک قاشق سوپخوری
فلفل و نمک: به مقدار لازم
آلوچه بدون هسته: ۷۰۰ گرم
آبلیموی تازه و شکر: به میزان لازم
طرز تهیه:
۱- نخود را از ۲۴ ساعت قبل در مقداری آب خیس کنید. (در مدت خیساندن، دو تا سهبار آب آن را عوض کنید.) بعد از این مدت، آن را داخل آبکش بریزید، پوست آن را بگیرید و دو لپه کنید. (از وسط به دو نیم تقسیم کنید.)
۲- آلوچهها را با چاقو به چهار قسمت تقسیم کنید یا بهصورت مارپیچی پوست بکَنید یا با هر روشی که میتوانید، هسته را از گوشت آلوچه جدا کنید.
۳- در قابلمهای مناسب، پیاز را در روغن تفت دهید تا نرم و شفاف شود.
۴- گوشت را به پیاز اضافه کنید و تفت دهید تا آب آن کشیده شود، سپس زردچوبه و فلفل به آن بیفزایید و کمی تفت دهید.
پنج پیمانه آب به گوشت اضافه و حرارت را زیاد کنید.
زمانی که جوش آمد، حرارت را ملایم کنید و درِ قابلمه را بگذارید تا گوشت نیمپز شود.
۵- سپس نخود را به گوشت و نمک را هم اضافه کنید. زمان بدهید تا گوشت و نخود کاملا با هم پخته شود و نیم ساعت آخر، آلوچهها و زعفران را به خورش اضافه کنید تا آلوچه پخته شود و خورش جا بیفتد. طعم این خورش ملس است. اگر آلوچه استفاده شده در خورش تُرش باشد، شکر و اگر شیرین باشد، کمی آبلیموی تازه اضافه کنید تا طعم خورش ملس شود.
نکته:
گیاهخواران میتوانند به جای گوشت، از قارچهای دکمهای کوچک یا توفو (پنیر سویا) برای این خورش استفاده کنند. تمام مراحل به همین صورت است.
در شهر یزد، چلو خورش آلوچه غذایی کاملا مجلسی است.
برای تزیین این خورش میتوانید از دو قاشق سوپخوری پیاز داغ استفاده کنید.
رنگ خوب این خورش به دلیل وجود زعفران و زردچوبه است که عطر بینظیری به آن میدهد. ترشی و شیرینی این غذا به سلیقه شما و به ترشی و شیرینی آلوچه بستگی دارد، بنابراین میزانی برای آبلیمو و شکر داده نشده است.
هر قاشق غذاخوری خورش آلوچه حدود ۴۰ كیلوكالری انرژی دارد. اگر سه قاشق خورش را با ۱۰ قاشق غذاخوری برنج نوش جان کنید، حدود ۳۶۰ کیلوكالری دریافت کردهاید.