شماره ۴۶۵ | ۱۳۹۳ شنبه ۱۳ دي
صفحه را ببند
معاون سازمان محیط‌زیست خبر داد
زرجوب، گوهررود و سفیدرود ساماندهی می‌شوند

شهروند| کانال فاضلاب شده‌اند. شیرابه و فاضلاب با خود می‌برند و بوی تعفن می‌دهند. زرجوب و گوهررود گیلان، سال‌هاست که با نام خود فاصله گرفته‌اند، دیگر نه زر هستند و نه گوهر، فقط کانالی شده‌اند برای بردن فاضلاب و شیرابه.
هر روز 2‌هزار و 100 تن زباله در استان گیلان تولید می‌شود. 600 تن از زباله‌های تولیدی تنها در دره سراوان، در فاصله 20 کیلومتری شهر رشت، تخلیه می‌شوند، کمی دور‌تر از زرجوب و گوهررود. 2 رودخانه مهم گیلان که از این حجم زباله‌ای که هر روز در نزدیکی شان تخلیه می‌شود، بی نصیب نمانده‌اند و میزبان شیرابه آنها هستند. به گفته معاونت نظارت و پایش اداره محیط‌زیست استان گیلان، «در هر ثانیه 20 لیتر شیرابه از این طریق وارد رودخانه زرجوب می‌شود. این 2 رودخانه بیشتر کانال فاضلاب هستند تا رودخانه.» عظیم احدی‌فر ادامه می‌دهد: «به دلیل سال‌ها تخلیه زباله در این مرکز در هر ثانیه
 20 لیتر شیرابه وارد رودخانه‌های همجوار می‌شود. این میزان شیرابه به دلیل بارش باران و فرآیند 20 ساله که تولید شیرآبه بر اثر تخمیر در سطح میانی و عمیق خاک است، تولید می‌شود. وقتی زمان انباشت زباله طولانی شود، آب تولید می‌کند، این آب تبخیر نمی‌شود و در خاک نفوذ می‌کند، به سفره‌های آب زیرزمینی می‌رسد و وارد رودخانه‌ها هم می‌شود. در نمونه گیری که از رودخانه زرجوب بعد از مرکز دفن سراوان انجام شد، برخی شاخص‌های آلایندگی 2.5 برابر استانداردها بود و برخی دیگر همچون میزان فسفات بیش از 3 برابر استانداردها.»
حالا پس از سال‌ها روزگار تلخی که زرجوب و گوهر رود سپری کرده‌اند، خبرهای خوشی به گوش می‌رسد. خبرهایی از بهبود حال 3 رودخانه مهم گیلان که زرجوب و گوهررود هم جزو آنها هستند. معاون محیط‌زیست انسانی سازمان حفاظت محیط‌زیست در نخستین جلسه کارگروه حفاظت و احیای رودخانه‌های گیلان، از تأمین اعتبار برای مطالعات زیست محیطی 3رودخانه مهم گیلان شامل زرجوب، گوهررود و سفیدرود خبر داد.
به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی سازمان حفاظت محیط زیست(پام )، سعید متصدی با اشاره به این‌که کارگروه حفاظت و احیای رودخانه‌های گیلان با هدف بررسی، پایش و ارایه راهکارهای مناسب کنترل آلودگی‌ها و ارتقای کیفیت آب رودخانه‌ها تشکیل می‌شود، گفت: «ریاست این کارگروه با استاندار و دبیری آن با اداره کل محیط‌زیست گیلان است. از سوی دیگر شهرداری‌ها، سازمان آب منطقه‌ای و آب و فاضلاب نیز از دیگر اعضای اصلی این کارگروه هستند. کلیه دستگاه‌ها موظفند وظایف خود را در زمینه حفاظت و احیای رودخانه‌های گیلان انجام داده و سازمان حفاظت محیط‌زیست نیز نسبت به ارزیابی عملکرد آنها اقدام می‌کند.»
او ادامه داد: «کارگروه حفاظت و احیای رودخانه‌های گیلان موظف است نسبت به تدوین برنامه اجرایی و زمانبندی اجرای سیستم تصفیه فاضلاب و ساماندهی وضع رودخانه‌های استان اقدام کند.» معاون محیط‌زیست انسانی سازمان حفاظت محیط‌زیست با اشاره به تأمین اعتبار برای مطالعات زیست محیطی 3 رودخانه مهم گیلان شامل زرجوب، گوهر رود و سفید رود، گفت: «تعیین کانون‌های انتشار آلودگی، تعیین وضع کمی و کیفی موجود آب رودخانه‌ها، پیشنهاد راهکارهای اجرایی برای کاهش آلودگی در یک برنامه مشخص زمانبندی شده و پایش مستمر این رودخانه‌ها برای تعیین عملکرد راهکارهای پیشنهادی مهم‌ترین دستورکارهای طرح‌های مطالعاتی رودخانه‌های گیلان است.»
او از ارسال نامه‌ای به رئیس سازمان برنامه و بودجه برای اختصاص بودجه خاص برای ایجاد سیستم تصفیه فاضلاب استان‌های شمالی خبر داد و گفت: «در این نامه خواسته‌شده است اختصاص اعتبار برای تصفیه فاضلاب با اولویت رودخانه‌های زرجوب و گوهررود صورت گیرد.»


تعداد بازدید :  339