شماره ۴۶۳ | ۱۳۹۳ چهارشنبه ۱۰ دي
صفحه را ببند
ایدز کودکان در ایران
کوه یخی که قسمتی از آن بیرون آب است

 آمارهای ایدز دارای مشکلاتی است. یکجا معاون مرکز مدیریت بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت می‌گوید چیزی حدود 28‌هزار و 600 نفر، یکجا رئیس اداره کنترل ایدز و بیماری‌های آمیزشی وزارت بهداشت از پیش‌بینی ابتلای 85‌هزار نفر در کشور به ویروس اچ‌ای‌وی خبر می‌دهد. تازه اینها آماری است که به ایدز پنهان ربطی ندارد. یعنی مثلا شما به ایدز مبتلا هستید اما خودتان خبر ندارید و بچه داخل شکمتان هم مبتلاست و باز هم خبر ندارید و... به اعتقاد رئیس انجمن ایدز آمار قابل اعتنایی درخصوص جمعیت‌های پنهان ایدز وجود ندارد، جمعیت‌های غیرقابل دسترس شبیه کوه‌یخی می‌مانند که فقط بخشی از آن روی آب است. علاوه‌بر این ایدز نوزادان هم آماری دارد که باید محاسبه شود. شاید گفته شود برای بهبود وضع سلامت جامعه نمی‌توان با انجام روش آزمون و خطا اقدام کرد، چراکه در غیر این صورت آمارهای به‌دست آمده فاصله زیادی با واقعیت خواهند داشت. آمار‌های دولتی نشان می‌دهد به‌طور میانگین از ‌سال 1388 تا به امروز هر 3‌ماه یک‌بار 500 نفر به جمع مبتلایان به این بیماری اضافه می‌شوند. آماری که از سوی وزارت بهداشت در رابطه با آخرین وضع بیماری ایدز اعلام شده، نشان می‌دهد که تعداد مبتلایان به ایدز از 20‌هزار و 975 نفر در‌ سال 1388به 26‌هزار و 125نفر تا ابتدای فروردین1392 و 28‌هزار و 600نفر در 3‌ماهه سوم‌ سال 1393 رسیده است.
اما گناه کودکان چیست؟ آیا عدم اطلاعات کافی پدران و مادران و نبود آموزش‌های لازم و امکانات بهداشتی می‌تواند بهانه‌ای برای ابتلای آنان به ایدز باشد؟ وزیر بهداشت در دیدار با رئیس قوه قضائیه نگران آمار ایدز در زندان‌هاست و بنا می‌شود آموزش و نظارت وجود داشته باشد تا زندان به مرکز صدور ایدز تبدیل نشود اما چرا کسی پدران و مادران را آموزش نمی‌دهد؟ چرا کودکان در این نگرانی کمتر دیده می‌شوند؟
كودكاني كه مبتلا به عفونت HIV هستند اغلب اوقات در طول دوران جنيني يا هنگام تولد دچار اين بيماري شده و در حقيقت مادر، بيماري خود را به كودك انتقال مي‌دهد. بيشتر كودكاني كه مبتلا به عفونت HIV هستند، در بدو تولد طبيعي به نظر مي‌آيند محققان مركز كنترل بيماري‌ها، 3 الگوي كلي را براي اين بيماري در كودكان ارایه داده‌اند.
1- نسبت 1/4 كودكان مبتلا به عفونت HIV در 1.5 (يک‌ونيم) سالگي دچار علايم بيماري مي‌شوند و رشد بيماري در اين كودكان نسبتا سريع هستند.
 2- دومين گروه كودكاني هستند كه داراي دوره‌هاي تهاجمي از ايدز هستند. اين كودكان داراي علايم گذرا و خفيفي از بيماري بوده و تا 3 تا 5 سالگی زنده مي‌مانند؛ ولي در كل نيمي از كودكاني كه مبتلا به عفونت HIV هستند تا قبل از 3 سالگي فوت می‌کنند.
 3- گروه سوم كودكاني هستند كه تا سنين آغاز نوجواني زنده خواهند ماند. بنابر دلايل ناشناخته دوره‌هاي بيماري در اين افراد خفيف‌تر است و به همين دليل بيماري اين كودكان تا قبل از سنين 9 تا 11 سالگي تشخيص داده نمي‌شود.
پزشكان هيچ اميدي ندارند تا كودكان مبتلا به عفونت HIV بتوانند بر بيماري خود غلبه کنند. كودكان مبتلا به ايدز تا قبل از مرگشان، عمدتا از اختلالاتي مانند عفونت ريه (سينه‌پهلو)،‌ عفونت شديد سينوس‌ها، ‌كندي رشد و مشكلات ذهني رنج مي‌برند. به‌علاوه اين افراد از عوارض مصرف داروهاي ضدويروس نيز در امان نخواهند   بود.
براساس گزارش سازمان‌ملل متحد، تعداد مبتلایان جدید به ویروس اچ‌ای‌وی 38 درصد، ابتلا کودکان 58‌درصد و مرگ ناشی از ایدز 35‌درصد نسبت به دهه گذشته کاهش یافته است. بنابراین در این دهه با روند کاهنده‌ای روبه‌رو بوده‌ایم. کشورهایی همچون آمریکای شمالی و آمریکای غربی توانستند با برنامه‌ریزی‌های جامع و استفاده از دو راهبرد کلیدی آگاهی و اطلاع‌رسانی و استفاده از روش خود مراقبتی، میزان مبتلایان به این ویروس را به صفر رسانند.
به دنیا آمدن نوزادان مبتلا به ویروس اچ‌ای‌وی  انتقال عمودی و رویداد موج سوم این بیماری است. اگر در همه مراکز بهداشت که خدمات مراقبت و بارداری ارایه می‌دهند، مراقبت زنان به درستی انجام شود، مشکلی برای نوزاد پیش نخواهد آمد. اما آمار ايدز در ايران برخلاف دنيا رو به فزوني است...


تعداد بازدید :  180