شماره ۳۴۶ | ۱۳۹۳ چهارشنبه ۱۵ مرداد
صفحه را ببند
دستور بیفا (قسمت دوم)

بيفا مخفف «بالا نگهداشتن»، «يخ»، «فشار» و «استراحت» براي آسيب‌هاي استخوان، مفصل و عضله است.  در 48 تا 72 ساعت اول پس از يك چنين آسيبي اقداماتي كه مي‌كنيد مي‌تواند به بهبودي و حتي پيشگيري از بروز درد و ناراحتي كمك كند.  با دستور بيفا همه آسيب‌هاي وارده به استخوان، مفصل و عضلات اندام‌ها را درمان كنيد.  به علاوه، در مورد شكستگي و دررفتگي هم براي بي‌حركت ‌كردن ناحيه آسيب‌ديده بايد آن را آتل بگيريد.  روز گذشته درباره بالا نگهداشتن و یخ توضیح دادیم و امروز نکات مربوط به فشار و استراحت را می‌خوانید.
ف= فشار
با فشار ناحيه آسيب‌ديده، مي‌توان جلوي بيرون آمدن مايع و موادزائد سلولي را از سلول‌ها گرفت، بنابراين با باندكشي، ناحيه آسيب‌ديده به‌ويژه پا، قوزك پا، زانو، ران، دست يا آرنج را ببنديد.  نواحي حفره‌دار را پيش از بستن باندكشي با يك بالشتك مانند جوراب يا پارچه پر كنيد. بستن باندكشي را از چند سانتيمتر زير ناحيه آسيب‌ديده شروع كنيد و آن را به سمت بالا بپيچيد به‌طوري كه روي خود را دورتادور بپوشاند و از فشار نسبتا زياد هم شروع كنيد.  به‌تدريج همين كه به ناحيه بالای آسيب مي‌رسيد، باندكشي را شل‌تر ببنديد. براي پيشگيري از بروز تورم، واردكردن فشار يكي از مهم‌ترين مراحل است.  مصدوم بايد براي 18 تا 24ساعت اول به‌طور مداوم باندكشي را ببندد (مگر زماني كه كمپرس سرد مي‌كنيد.)  هنگام شب، بگذاريد مصدوم آزادتر باشد اما باندكشي را به‌طور كامل درنياوريد. هنگام آسيب به قوزك پا، دور برجستگي قوزك يك بالشتك نعل اسبي بگذاريد و آن را با باندكشي نگه داريد.  باند دور انگشتان را محكم‌تر از همه و باند بالای قوزك را از همه شل‌تر ببنديد اما آن‌قدر شل نباشد كه نتواند تورم را كم كند ولي آن‌قدر هم سفت نباشد كه جلو جريان خون گرفته شود.  براي له‌شدگي يا كشيدگي، بين محل آسيب‌ديده و باند يك بالشتك قرار دهيد.
ا= استراحت
اگر محل آسيب استراحت داده شود، زودتر بهبود مي‌يابد.  استراحت يعني مصدوم ناحيه آسيب‌ديده را خاموش نگه دارد.  استفاده از هر قسمت بدن جريان خون را به آن ناحيه افزايش مي‌دهد و ممكن است باعث تورم ناحيه آسيب‌ديده شود. براي استراحت پاهاي آسيب‌ديده، مي‌توان از چوب زيربغل استفاده كرد. براي بندآوردن خونريزي ساده‌ترين كار این است كه پا يا دست آسيب‌ديده را بالا نگه داريد.  بدين منظور طي 24ساعت اول پس از حادثه، عضو آسيب‌ديده را بالاتر از سطح قلب نگه داريد. اگر به شكستگي مشكوك هستيد پيش از اينكه آن را با آتل بي‌حركت كنيد آن را بالا نبريد، البته برخي شكستگي‌ها را هم بالا نبايد برد.  براي شكستگي‌ها و دررفتگي‌ها در كنار دستور بيفا، بايد آتل نيز گرفت.  
مبادا باندكشي را خيلي سفت ببنديد چون اگر خيلي سفت باشد، جلو جريان خون ناحيه را مي‌گيرد.


تعداد بازدید :  3066