شهروند| 845 آموزشگاه آزاد مجاز در برابر 950آموزشگاه غیرمجاز در تهران. این خبری است که دیروز اسفندیار چهاربند، مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران اعلام کرده؛ او دیروز به نشست خبریاش با خبرنگاران آمد تا جدیدترین آمارهای تخلفات آموزشگاههای آزاد تهران را اعلام کند. او دیروز با بیان اینکه درحال حاضر 845 آموزشگاه آزاد مجوزدار و 950 آموزشگاه آزاد غیرمجاز در سطح شهر تهران مشغول به فعالیت هستند، گفت: سال گذشته 80پرونده مربوط به آموزشگاههای غیرمجاز به مراجع قضایی ارسال شده است: «از این تعداد تا به امروز حدود 32 آموزشگاه غیرمجاز پلمب و حدود 17 مورد تمکین کردند و مراحل آخر اخذ پروانه را میگذرانند.» مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران در پاسخ به این پرسش که مراحل پلمب آموزشگاههای غیرمجاز چقدر است هم گفت: «پروسه پلمب آموزشگاههای آزاد غیرمجاز طولانی است و 7 ماه طول میکشد البته به شرط اینکه مستمراً یک کارشناس این موضوع را پیگیری کند؛ این درحالی است که افراد به راحتی طی 24 ساعت شرکتی را ثبت میکنند و بعد بدون آنکه مجوز آموزش و پرورش را دریافت کنند اقدام به تشکیل کلاسهای آموزشی میکنند.»
او گردش مالی آموزشگاههای آزاد تهران را هم اعلام کرد؛ 500میلیارد تومان در سال: «برآورد ما در تهران این است که یکمیلیون نفر ساعت درسال از این آموزشها استفاده میکنند و گردش مالی این تعداد که شامل کلاسهای آزاد و فوقبرنامههای مدارس دولتی و غیردولتی است چیزی حدود 300میلیارد تومان است که با احتساب گردش مالی موسسات آموزشی غیرمجاز این عدد به 500میلیارد تومان میرسد؛ ۵درصد از درآمد این موسسات باید به حساب خزانه واریز شود. »
چهاربند در ادامه با اشاره به نحوه تعیین و دریافت شهریه در آموزشگاههای مجاز هم گفت: «در سامانهای که حدود 7، 8 ماه است که استفاده از آن برای آموزشگاهها الزامی شده است، اطلاعات دانشآموز، دوره آموزشی و شهریه دریافتی به ثبت میرسد و از این طریق بر عملکرد آموزشگاهها نظارت داریم. این آموزشگاهها باید 5درصد مجموع مبالغی را که دریافت میکنند به حساب خزانه واریز کنند که تحت عنوان عوارض ناشی از این آموزشها محسوب میشود. آموزشها در آموزشگاههای زبان انگلیسی به تفکیک دورهها از مقدماتی تا پیشرفته نرخ مشخص دارند و شهریه آموزش تک درس به تفکیک مقاطع معین میشود. این تعرفهها را در سال شورای نظارت تصویب و برای اجرا ابلاغ میکند.»
چهاربند با بیان اینکه تعرفههای مصوب آموزشهای آزاد روی پایگاههای اطلاعرسانی آموزش و پرورش شهر تهران قرار میگیرد، ادامه داد: «اگر اخذ شهریه بالاتر از تعرفه صورت پذیرفته باشد، تخلف است و باید به دانشآموز استرداد شود. اکنون شهریهها در مناطق مختلف تهران متفاوت است. درواقع دو نوع نرخ داریم؛ نرخ اول مربوط به مرکز و شمال تهران و نرخ دوم مربوط به جنوب تهران است. ما الگوی تعیین شهریه داریم که امسال آن را تعدیل کردیم و متناسب با نیازهای آموزشگاهها مشخص شد و درسال جاری 25درصد رشد داشت.»
مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران درباره برگزاری کلاسهای مختلط در بعضی از آموزشگاههای آزاد هم گفت: «اساس اعطای مجوز با آموزشگاهها متناسب با جنسیت داوطلبان است. در آموزشگاههای پسرانه تنها داوطلبان پسر و در آموزشگاههای دخترانه تنها داوطلبان دختر پذیرفته میشوند. البته در آموزشگاههای زبان انگلیسی برای آموزشگاههایی که حد نصابشان به 200 نفر نمیرسد این امکان فراهم شده تا به تفکیک روزهای زوج و فرد، داوطلبان دختر و پسر را ثبتنام کنند که البته باید کادر اجرایی در هرکدام از این روزها متناسب با جنسیت داوطلبان باشد. از 602 آموزشگاه آزاد زبان انگلیسی تنها حدود 42 آموزشگاه هستند که هر دو داوطلب دختر و پسر را به این طریق تحت آموزش دارند.»
او در ادامه این نشست درباره تدریس خصوصی در منازل به دانشآموزان هم هشدارهایی داد: «تدریس خصوصی را اساسا قبول نداریم، آن را توصیه نمیکنیم و به شدت منع میکنیم. در آموزشگاهها داوطلبان با استانداردهای معین تحت آموزش قرار میگیرند و نظارت نسبی بر آنها داریم، اما در تدریس خصوصی امکان چنین نظارتی وجود ندارد و نمیتوان عوارض ناشی از آن را بهطور قانونی پیگیری کرد. بسیاری از این مدرسان، دانشجو یا فارغ التحصیل رشتههایی هستند و در روزنامهها آگهی میدهند.» او البته گفت که «یکی از ویژگیهای آموزشهای آزاد این است که افراد داوطلبانه و منطبق با نیازشان انتخاب میکنند درحالیکه آموزشهای رسمی ممکن است بنا به دلایلی منطبق با نیازها نباشد، بر این اساس انتظار میرود که بازدهی آموزشهای آزاد بیشتر از آموزشهای رسمی باشد.»
به گفته او، فعالیت آموزشگاههای آزاد 65درصد از فعالیت آموزشگاههای آزاد درباره کنکور و 35درصد نیز به المپیادها و کلاسهای جبرانی اختصاص دارد که از میزان 35 درصد، 23درصد به کلاسهای جبرانی و 12درصد به کلاسهای المپیاد اختصاص دارد.
مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران در ادامه گفت که این اداره بر محتوای آموزشی آموزشگاهها نظارت دارد: «به عنوان مثال برنامه درسی که در آموزشگاههای زبان وجود دارد، به سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی رفته و در آنجا بر حسب هنجارهای فرهنگی و سایر مسائل آموزشی مورد ارزیابی قرار میگیرد. » به گفته او، «باید نیروهای انسانی مشغول در موسسهها اعم از موسس، مدیر، کارکنان و معلمان به گزینش آموزش و پرورش معرفی و صلاحیتهای عمومیشان احراز شود و اگر غیراز این کانال نیروی انسانی جذب شده باشد آن آموزشگاه مرتکب تخلف شده است.»
مدیرکل آموزش و پرورش شهر تهران با اشاره به اینکه فرآیند پلمب یک موسسه غیرمجاز حدود 7 ماه به طول میانجامد، گفت: «البته این در صورتی است که یک کارشناس مستمرا این امر را پیگیری کند. نکته جالب توجه آن است که یک فرد ظرف مدت 24ساعت میتواند یک شرکت ثبت کند. مشکل ما در ثبت شرکتهاست. هیچ ثبت شرکتی مجوز تأسیس آموزشگاهها نیست. متاسفانه وقتی اولیا تصور میکنند مجوز ثبت شرکت، مجوز تأسیس آموزشگاه نیز است درحالیکه اینگونه نیست و شرکت باید از دستگاه مربوطه مجوز داشته باشد. متاسفانه زمانی که این آموزشگاهها را پلمب میکنیم اندکی بعد، اقدام به ثبت یک شرکت کرده و مجددا فعالیت خود را از سر میگیرند.»
چهاربند با بیان اینکه همه ساله مردم مبالغ زیادی را برای آموزشهای آزاد هزینه میکنند، ادامه داد: «آموزشگاههای زیادی از آموزشگاههای مهارتی تا آموزشگاههایی در علوم پایه و فرهنگی و هنری فعال هستند و در کنار آن دغدغههایی مبنی بر اینکه بازدهی این آموزشها چقدر است و نظارت بر آن چه میزان است، وجود دارد.»