شهروند| ساختمان خیابان صوراسرافیل وزارت اقتصاد دیروز شلوغ و پرمیهمان بود؛ ترافیک خودروهای مگان در محوطه هم نشان میداد که اکثریت
قابل توجهی از حضار از مدیران ارشد و میانی دولتی و خاصه بورسی هستند. به عبارت دیگر بورسیها دیروز جمع شده بودند تا از رئیس سابق خداحافظی و با رئیس جدید آشنا شوند. هرچند وزیر اقتصاد اصرار داشت که این مراسم تودیع و معارفه نیست چون نه قرار است با صالحآبادی خداحافظی شود نه فطانتفرد نیازی به معرفی دارد. هرچند پشتسر طیبنیا چیز دیگری نوشته شده بود و نشان میداد که قرار است در مراسم تودیع و معارفه، سکان هدایت سازمان بورس به مدیر تازهوارد سپرده شود.
از نکات این جلسه، آن بود که وزیر اقتصاد به صورت تلویحی گلههایی از اهالی بازار سرمایه داشت و آنها را عجول دانست. علی طیبنیا در این مراسم با یک جمله هم سعی کرد این نقد را نشان دهد. آنجا که گفت: روزهایی که شاخص مثبت است همه خوشحالند هم به محض اینکه شاخص منفی میشود نفرینها به سمت مسببان آن در بازار سرمایه روان میشود. در ادامه و در قالب گزیدهخوانی، سخنان علی طیبنیا وزیر اقتصاد، علی صالحآبادی رئیس سابق سازمان بورس، محمد فطانتفرد رئیس جدید این سازمان در جلسه تودیع و معارفه رئیس سازمان بورس را میخوانید.
وزیر اقتصاد: اعتماد سهامداران احیا شود
رشد بالای نقدینگی ناشی از عوامل برونزا و افزایش حجم پایه پولی توسط بانک مرکزی بوده این موضوع هم نتیجهای جز تورم و سرکوب تولید ندارد.
وظیفه بازار سرمایه تأمین مالی بنگاههای تولیدی در بلندمدت است.
هدف گذاری شده بود ۶۰درصد تسهیلات اعطایی صرف سرمایه در گردش شود که براساس آمار بانک مرکزی در ۷ماهه اول امسال 59.8درصد از این میزان محقق شده است.
در سالهای اخیر مردم در کنار توجه به نرخ ارز و نرخ سود بانکی نسبت به شاخص کل بورس حساسیت نشان میدهند، البته این موضوع تا حدودی موجب دردسر برای مسئولان بازار سرمایه و وزارت اقتصاد شده است.
هنوز بازار سرمایه به جایگاه واقعی خود نرسیده و تأمین مالی بنگاههای اقتصادی بانکمحور است.
نسبت تأمین مالی بازار سرمایه براساس برنامهریزیها باید از ۳۰درصد فعلی به ۷۰درصد افزایش یابد.
با فعل و انفعال در یک صنعت، کل بازار سرمایه تحتتأثیر قرار میگیرد نمونه آن هم اتفاق رخ داده برای خوراک پتروشیمیهاست، البته مسبب این مشکل از بازار سرمایه نیست و ناشی از عدمتنوع بنگاههای اقتصادی است که باعث ایجاد رفتار هیجانی در اقتصاد میشود.
بازار سرمایه براساس عدالت بنا شده و هر عاملی که به عدالت و اعتماد مردم خدشه وارد کند، پایههای بازار سرمایه را سست میکند.
حذف رانت اطلاعات معاملات، شفافیت معاملات و ارتقای استانداردهای ملی باید در دستور کار قرار گیرد.
تحریمها دیر یا زود ساقط خواهد شد. در حال حاضر هم تحریمها شکست خوردهاند و بهزودی برطرف خواهند شد و باید برای جهش بینالمللی و استفاده از ظرفیتها آماده باشیم.
انتظار ما از بازار سرمایه این است که با تقویت حاکمیت شرکتی و حمایت از حقوق سهامداران بهخصوص سهامداران خرد بتوانیم اعتماد و اطمینان سرمایهگذاران را نسبت به بازار سرمایه تقویت کنیم.
سبد شرکتهای پذیرفته شده در بازار سرمایه باید متنوع شود چون گاهی دیده شده با فعل و انفعالات یک صنعت کل بازار تحتتأثیر قرار میگیرد.
صالحآبادی: تجربیات 10سالهام کتاب میشود
رئیس جدید کمک کند تا بازار سرمایه جایگاه خود را پررنگتر کند.
کتاب تجربیات من طی 10سال گذشته آماده انتشار بوده و تا پایان سال بهعنوان برگی از تاریخ بازار سرمایه منتشر شده و در اختیار فعالان و علاقهمندان قرار میگیرد.
فطانتفرد: از حقوق سهامداران دفاع می کنم
امیدواریم در کوتاهمدت رونق به بازار سرمایه کشور بازگردد.
در گذشته در بازار اولیه کارهای خوبی از جمله طراحی اوراق بهادار انجام شده و اقدامات صورت گرفته مانند طراحی خودرویی است که از این پس باید به تولید انبوه برسد و برای رسیدن به این مهم باید تأمین مالی در دوره جدید مورد توجه و اهمیت قرار گیرد.
سهم بازار سرمایه نسبت به تأمین مالی بنگاهها در قبال بانکها بسیار کمتر و زیر 10درصد است که بر این اساس نیاز به تحول اساسی در فرآیند تصویب دستورالعملها و قوانین جدید برای تأمین مالی از طریق بورس و جذب سرمایهگذاران احساس میشود.
بانکها و بورس رقیب یکدیگر نیستند و باید در زمینه تأمین مالی همکاری مناسبی میان این دو بازار مهم شکل گیرد.
بازار اولیه مقدمهای است برای آنکه اقتصاد کشور را به پیش ببریم و این اتفاق نمیافتد مگر آنکه به بازار ثانویه توجه ویژهای داشته باشیم.
روند معاملات بازار سرمایه نشان میدهد از دیماه سال گذشته تاکنون شاهد روند کاهشی در بورس هستیم که این امر موجب شده در یکسال گذشته حجم ارزش معاملات افت 40درصدی و شاخص کل ریزش 20درصدی را تجربه کند.
در حال حاضر شاخص EPS شرکتها نسبت به سال گذشته 18درصد افزایش داشته که این موضوع یعنی روند رشد در شرکتها را شاهدیم.
علت تداوم روند کاهشی بازار سرمایه ریزش سیستماتیک است، البته در کنار این موضوع سایر عوامل و بیش از همه شایعاتی که در بازار شکل میگیرد موجب به وجود آمدن فضای غبارآلود در بورس شده است.
باید تلاش کنیم در کوتاهمدت اطمینان و
آرامش خاطر را به بازار سرمایه بازگردانیم.
تمام تلاش خود را خواهم کرد تا نظارت مناسبی در بازار سرمایه صورت گیرد.
سعی میکنیم در چارچوب قانون از حقوق سهامداران بهویژه سهامدا ران حقیقی دفاع کنیم تا بتوانیم صدای مناسبی را از بازار سرمایه به تصمیمگیران اقتصادی برسانیم.
به کارگزاران برای بهبود شرایط بورس کمک و از آنها نیز برای رسیدن به این هدف کمک درخواست میکنیم.
نگران گرانی ارز نیستیم
در حاشیه مراسم تودیع و معارفه سکاندار بورس، وزیر اقتصاد با دفاع از رشد اقتصادی 4درصدی اعلامی بانک مرکزی گفت: نگرانی از بابت افزایش نرخ ارز نداریم و دیگر شاهد جهش قیمت ارز مشابه آنچه قبلا رخ داده، نخواهیم بود. طیبنیا افزود: افزایش فعلی نرخ ارز قابل ملاحظه نیست. به گفته طیبنیا ممکن است نوسان محدودی مانند سایر بازارها در بازار ارز رخ دهد. وی درباره اینکه آیا با کاهش قیمت نفت دولت در نرخ پیشنهادی نفت در بودجه 94 تجدیدنظر خواهد کرد یا خیر؟ گفت: با توجه به بودجهای که دولت به مجلس تقدیم کرده و قیمتهایی که در حال حاضر نفت دارد، به راحتی میتوانیم بودجه 94 را مدیریت کنیم و مشکلی ندارد. لایحه بودجه این قابلیت را دارد که در شرایط کنونی کشور را اداره کند.