شهروند|روسیه دکترین نظامی خود را به روز کرد. مهمترین تغییر در این به روزرسانی اعلام ناتو و آمریکا بهعنوان نخستین تهدیدات امنیت ملی روسیه است. دکترین جدید نظامی روسیه روز جمعه هفته گذشته به تأیید ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه رسید. البته اساس این دکترین بدون تغییر باقی مانده است و دقیقا همانند دکترین پیشین است. در دکترین نظامی روسیه بیش از آنکه بر تهاجم تأکید شده باشد بر دفاع و بالا بردن آمادگی دفاعی کشور تأکید شده است. چیزی در نسخه به روزرسانی شده دکترین نظامی روسیه همچنان بدون تغییر باقی مانده است.
مسأله دیگری که در آن تغییری دیده نمیشود مواردی است که روسیه در صورت لزوم اجازه خواهد داشت از سلاح هستهای استفاده کند. در دکترین نظامی روسیه اجازه داده شده است که این کشور برای دفاع از حمله احتمالی دشمنان، چه با استفاده از سلاحهای غیرمتعارف و چه با استفاده از سلاح هستهای، در مقابل از حمله هستهای استفاده کند.
و اما بخش جدید دکترین نظامی روسیه به تهدید ناتو و آمریکا میپردازد. در این بخش تأکید شده است که گسترش سازمان پیمان آتلانتیکشمالی موسوم به ناتو، به سمت مرزهای روسیه و ایجاد پایگاههای نظامی این سازمان در اروپای شرقی، تهدیدی جدی برای روسیه است. در متن دکترین نظامی روسیه آمده است: «سازمان پیمان آتلانتیکشمالی برای خود نقشی بینالمللی قائل است که ایفای این نقش اغلب به نقش قوانین بینالمللی میانجامد».
در بخش دیگری از این دکترین نظامی درخصوص تهدیدهای اصلی علیه روسیه آمده است: «ساخت و استقرار سامانه شد موشکهای بالستیک که ثبات جهانی و بالانس قدرت در تواناییهای جهانی موشکی را به خطر میاندازد و اجرای طرح «ضربه اولیه» که نیازمند ارسال موشک به فضاست و همچنین استقرار سلاحهای استراتژیک دقیق متعارف ازجمله تهدیدهایی است که امنیت روسیه را به خطر میاندازد».
نکته جدید دیگر در این دکترین آن است که حفظ منافع ملی روسیه در قطب شمال، ازجمله اهداف ارتش روسیه تعیین شده است. در این سند همچنین بیثبات ساختن کشورهایی که در مرزهای روسیه واقع شدهاند یا بیثباتسازی کشورهای متحد روسیه و اعزام نیروی نظامی به این کشورها یک تهدید تلقی شده است و ارتش روسیه این کشورها را نیز تهدیدی برای امنیت ملی خود خواهد دید. اشاره این بخش از دکترین نظامی روسیه به تصمیم کنگره آمریکا برای ارسال سلاح برای دولت اوکراین است.
این دکترین همچنین به تهدیدات داخلی که امنیت ملی روسیه را هدف قرار میدهند نیز پرداخته است. در همین راستا، مواردی نظیر اقدام برای تغییر نظم دیکته شده از سوی قانون اساسی با توسل به خشونت، بیثبات ساختن فضای سیاسی و اجتماعی کشور و از سازمانخارج کردن نهادهای دولتی، نهادهای مهم مدنی، تأسیسات نظامی و زیرساختهای اطلاعاتی کشور نیز بهعنوان تهدید تلقی شدهاند.
در این دکترین تأکید شده است که مسکو باید با همکاری با کشورهای منطقهای برای افزایش امنیت، در چارچوب مجمع بريکس، سازمان همکاریهای شانگهای و دیگر متحدان کلیدی از بروز درگیری نظامی در منطقه جلوگیری کند. تهدیدهایی نظیر افراطگرایی، تروریسم، اشاعه سلاحهای کشتار جمعی و تکنولوژی راکتی و اقدامات سازمانهای امنیتی اطلاعاتی بیگانه دیگر مواردی هستند که در این دکترین درج شده است.
این سند تأکید میکند که تهدیدات مدرن به سرعت از تهدیدهای نظامی درحال تبدیل شدن به تهدیدهای اطلاعاتی هستند و تعداد کشورهایی که بتوانند چنین تهدیداتی را که علیه روسیه عملی کنند درحال کاهش است.