شماره ۴۶۰ | ۱۳۹۳ يکشنبه ۷ دي
صفحه را ببند
اخبار دیپلماسی

گرت پورتر:
اوباما فکر می‌کند تا این‌جای مذاکرات به خواسته‌هایش رسیده است
گرت پورتر، نویسنده کتاب بحران ساختگی در یادداشتی تأکید کرد: دولت اوباما فکر می‌کند نیازی به دستیابی به توافق با ایران ندارد چون تا این‌جا نیز به اغلب خواسته‌هایش رسیده است، اما با این کار تنها مذاکرات را خراب می‌کند. به گزارش ایسنا، گرت پورتر، روزنامه‌نگار مستقل آمریکایی و نویسنده کتاب «بحران ساختگی» در یادداشتی که در پایگاه خبری - تحلیلی میدل ‌ایست منتشر شده است، نوشت: تمام کسانی که مذاکرات بین‌المللی درباره برنامه هسته‌ای ایران و لغو تحریم‌های اقتصادی این کشور را دنبال می‌کنند معتقدند که دولت باراک اوباما، رئیس‌جمهوری آمریکا خواهان دستیابی به یک توافق با ایران است. چون کاملاً به نفع آمریکاست که بتواند آزادانه برای مقابله با تروریست‌های داعش با ایران همکاری کند. به‌علاوه حصول این توافق برای دوران ریاست‌جمهوری باراک اوباما یک پیروزی در عرصه سیاست خارجی محسوب می‌شود.
اما شواهد نشان می‌دهد که دولت آمریکا سازش‌های لازم را برای توافق با ایران انجام نمی‌دهد. از یک طرف نظام سیاسی و قانونی آمریکا طی دو دهه گذشته به‌طور کامل با منافع اسراییلی‌ها منطبق شده است به گونه‌ای که برای اوباما لغو تحریم‌ها علیه ایران به مراتب سخت‌تر از آن چیزی است که وی برای لغو تحریم‌های کوبا انجام داد. اما نکته مهم دیگری که از این شواهد می‌توان استنباط کرد این است که دولت آمریکا احساس می‌کند هیچ ضرورتی برای حصول توافق، با ایران ندارد چون در شرایط کنونی نیز بخش زیادی از آنچه را می‌خواهد به دست آورده است. جان کری، وزیر امور خارجه در توضیح تمدید مذاکرات با اشاره به برنامه اقدام مشترک که ایران و گروه 1+5 در نوامبر 2013 بر سر آن به توافق رسیدند گفت که کنار رفتن از این مذاکرات در شرایطی که توافق اولیه سبب شده تا گریز هسته‌ای به جای نزدیکتر شدن دورتر شود، احمقانه است و به همین دلیل جهان امن‌تر شده است. اگرچه جان کری این نکته را یادآور نشد که بدون دستیابی به توافق تمام دستاوردهای موقت کنونی از بین می‌رود، اظهارات وی نشان داد که آمریکا امیدوار است بتواند با استفاده از برنامه اقدام مشترک مذاکرات هسته‌ای را تا جایی پیش ببرد که ایران شرایط آمریکا را بپذیرد. می‌توان گفت دولت آمریکا این‌گونه فرض کرده است که ایران درنهایت مجبور خواهد شد امتیازات بیشتری بدهد یا این‌که مذاکرات دو‌ سال دیگر ادامه خواهد یافت. گرت پورتر در پایان نوشت: دولت اوباما به شدت مایل است تا بر خواست خود برای کاهش چشمگیر ظرفیت غنی‌سازی ایران پافشاری کند، درخواستی که به نظر بعید می‌آید ایران با آن موافقت کند. حتی فشار اقتصادی بیشتر پس از سقوط قیمت‌ جهانی نفت بر این کشور نیز سبب شده تا دولت نسبت به موضع سیاسی خود مطمئن‌تر شود. سخت است بتوان تصور کرد که دولت آمریکا دوباره مواضع تند خود را مورد تفکر قرار دهد تا ایران از مذاکرات کناره‌گیری کند و فعالیت‌های هسته‌ای‌اش را که در یک اقدام اعتمادساز محدود کرده بود دوباره گسترش دهد.

روزنامه السفیر اعلام کرد
خالد مشعل به‌زودی با وساطت «نصرالله» به ایران می‌آید
یک منبع مطلع اعلام کرد که رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس به‌زودی به ایران سفر خواهد کرد. به گزارش فارس، یک منبع کاملا آگاه به روزنامه السفیر لبنان اعلام کرد که «خالد مشعل» رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) به‌زودی به ایران سفر خواهد کرد. این منبع به این روزنامه لبنانی گفت «سیدحسن نصرالله دبیرکل حزب‌الله لبنان نقشی مهم در بازگشت حماس به سوی ایران ایفا کرده است» چرا که طبق گفته ایرانی‌ها، فلسطین درصدر همه اولویت‌های (سیاست‌ خارجی) ایران است. براساس این گزارش، بازگرداندن حماس به نزد مقامات سوریه، چندان آسان نیست «اما گذر زمان حلال مشکل خواهد بود».
براساس گزارش‌های خبری، پس از بحران سوریه، اختلاف‌نظرهایی میان برخی از سران حماس و مقامات سوریه به وجود آمد و این مسأله پس از مدتی به نقل مکان دفترهای حماس از دمشق به دوحه در قطر منجر شد. این منبع که هویت وی فاش نشد، توضیح داد که «سفر اخیر هیأتی از حماس به تهران که با حمایت و پیگیری سران مقاومت در لبنان - برای موفقیت آن - انجام شد، دیدارهایش به دلیل این‌که طرفین با دشمن مشترک روبه‌رو هستند، کاملا صریح برگزار شد و در نتیجه قرار بر بازگشت (حماس) به روند نخست آن شد.» به گفته این منبع در دیدارهای این هیأت، مقدمات سفر قریب‌الوقوع خالد مشعل رئیس دفتر سیاسی حماس به تهران، فراهم شد. براساس این گزارش، هدف از «اتحاد با جنبش حماس و حمایت از آن - جدا از موضعی که در قبال بحران سوریه گرفت - در اول و آخر مبارزه با دشمن اسراییلی و مقاومت در برابر آن است»، چه آن‌که «محور مقاومت»، تلاش می‌کند که از تعداد دشمنان بکاهد و بر شمار دوستان خود بیفزاید «بنابراین هرکس که در خط مقاومت در برابر دشمن باشد، می‌توان با آن بر سر این هدف مشترک سرمایه‌گذاری کرد حتی اگر اختلافاتی در مسائل دیگر وجود داشته باشد.»


تعداد بازدید :  73