شهروند| حدود دوسال پس از اجرای طرح پیادهراه آیینی در خیابان 17 شهریور حالا اعضای شورای شهر تهران این پروژه را شکستخورده میخوانند و میگویند بهزودی این پیادهراه به حالت قبلی خود یعنی به خیابان تبدیل میشود اما در این میان خبر از پیشنهاد دیگری هم هست، معاون اجتماعی شهرداری تهران پیشنهاد کرده همه مغازهداران 17 شهریور مغازههایشان را مانتو فروشی کنند و مانتوهای اسلامی بفروشند.
درسال 1391 شهرداری تهران در ادامه ساماندهی میدان امامحسین(ع) و ساخت زیرگذر در این محدوده تصمیم گرفت بخشی از خیابان 17 شهریور را به پیادهراه تبدیل کند. هدف از این پیادهراهسازی آن هم در خیابانی که درواقع بورس نمایشگاهداران ماشین بود بعدها به چالشی جدی برای شهرداری تهران تبدیل شد. پیشنهاددهندگان این طرح معتقد بودند که میتوانند با اجرای طرح پیادهراهسازی در خیابان 17 شهریور آن را به مسیری برای برگزاری مراسم مذهبی و ارزشی تهران تبدیل کنند. این پیشنهاد البته در همان زمان مورد انتقاد قرار گرفت و اعضای شورای سوم شهر تهران با آن مخالفت کردند. در نتیجه همین مخالفتها این پروژه ردیف بودجه نگرفت اما درنهایت با اصرار معاونت اجتماعی شهرداری تهران اجرا شد. خیابان 17شهریور را سنگفرش کردند و تردد خودروها در آن ممنوع شد اما این تمام ماجرا نبود و ماجرای خیابان و در واقع پیادهراه 17شهریور پس از اتمام این پروژه آغاز شد. کسبه و حتی ساکنان این خیابان پس از اتمام این پروژه با مشکلات زیادی مواجه شدند که عملا طراحان پروژه آن را پیشبینی نکرده بودند. اینگونه بود که کسبه خیابان 17 شهریور شروع به اعتراض کردند و این اعتراضات آنقدر بالا گرفت که به تحصن آنها مقابل شورای شهر تهران و پس از آن به مقابل مجلس شورای اسلامی رسید.
ساماندهی دو میدان شهدا و امام حسین (ع) و تبدیل خیابان 17شهریور در حدفاصل این دو میدان به پیادهراه هزینه بالایی را هم به دنبال داشته است. بهطوری که برآورد هزینه اولیه این پروژه دومیلیارد تومان بوده که به گفته رئیس شورای شهر تهران، شهرداری بعدها در متمم بودجه هزینه این پروژه را 20میلیارد تومان پیشبینی کرده بود و بر این اساس ردیفی برای آن در نظر گرفته بود. البته شورا این ردیف را از متمم بودجه حذف کرد و مخالفت خود را با صرف هزینه بیشتر در پروژهای که از ابتدا هم بدون کسب مجوز از شورای شهر اجرایی شده بود، اعلام کرد. حالا حدود دوسال پس از اجرا و افتتاح این طرح کسبه خیابان 17 شهریور میگویند به دلیل پیادهراه شدن این خیابان عملا کسب و کارشان را از دست دادهاند و هیچکس هم مغازه آنها را نمیخرد. پیشتر مرتضی حالا اما پس از آخرین اعتراض کسبه و ساکنان این خیابان مقابل مجلس شورای اسلامی، به نظر میرسد که شهرداری تهران راه دیگری ندارد تا تصمیم آخر را برای این پروژه بگیرد. در این میان حالا شورای شهر تهران هم دست به کار شده است. ابوالفضل قناعتی، عضو هیأت رئیسه شورای شهر تهران دیروز از تشکیل کمیته حل مشکل پیادهراه ۱۷ شهریور خبر داد و به «مهر» گفت: « نگاه برخی از اعضای شورا، بازگشت این پیادهراه به حالت اولیه است. این جلسه اولین جلسه را تشکیل داده است. » در این کمیته اعضای کمیسیون شهرسازی، عمران و فرهنگی حضور دارند و به گفته قناعتی، توافقات اعضا در اولین جلسه مبنی بر این بوده که میدان امام حسین(ع) به همان شکل فعلی باقی بماند، اما خیابان ۱۷ شهریور به دلیل مشکلاتی که برای اهالی بهوجود آورده مانند گذشته شود.
چنانکه قناعتی میگوید البته برخی مسئولان شهرداری تهران خواب دیگری هم برای کسبه این منطقه دیدهاند که معلوم نیست کسبه این خیابان بعد از دوسال اعتراض چه واکنشی نسبت به آن نشان دهند. به گفته قناعتی در جلسه کارگروه خیابان 17شهریور مطرح شده که همه مغازههای خیابان 17 شهریور را تغییر کاربری دهند و به مانتو فروشی تبدیل کنند و او گفت: « در جلسه معاون اجتماعی شهردار اعلام کرد، قرار است کاربریهای مغازههای این خیابان تغییر یافته و بهدلیل اهمیت عفاف و حجاب در جامعه این خیابان به محلی برای فروش مانتوهای ایرانی - اسلامی بدل شود ایشان پیشنهاد کرد این کار را برای کسبه این منطقه انجام دهیم و تسریع هم کنیم.»
اگرچه قناعتی، در حرفهایش تأکید میکند که شورا به دنبال پیدا کردن راهحلهایی برای حلوفصل سریعتر مشکل خیابان 17شهریور است اما پیشنهاد معاونت اجتماعی شهرداری تهران برای تغییر کاربری همه مغازههای این خیابان به مانتو فروشی و تبدیل خیابان 17 شهریور به راسته مانتو فروشی نشان میدهد که مسئولان شهری هنوز بعد از دوسال اعتراض کسبه همچنان ترجیح میدهند از بالا به پایین برای این خیابان و اهالیاش تصمیمگیری کنند. «فریبا ذاکر»، کارشناس شهری با انتقاد از این روش و این نوع نگاه و برنامهریزی شهری در تهران به «شهروند» میگوید: « شهرداری تهران یک روز تصمیم گرفت ناگهان بخشی از خیابان 17 شهریور را پیادهراه و سنگفرش کند و نتیجه این شد که زندگی صدها خانوار و صدها کسبه و مغازهدار تحتتأثیر این بیتدبیری به مخاطره افتاد و نتیجه اجرای پروژهای که همه با اجرای آن مخالف بودند درنهایت به اعتراض اجتماعی دامنهدار تبدیل شد که آخرین مورد آن همین چند هفته پیش مقابل مجلس بود حالا میگویند قرار است همه مغازههای این محدوده را به مانتو فروشی تبدیل کنند، این هم تصمیمی است مثل همان تصمیم. چه کسی به شهرداری تهران اجازه داده که برای مردم این شهر تصمیم بگیرد که حتی شغلشان را هم عوض کند؟ افرادی که چنین پیشنهاداتی میدهند واقعا به پیامدهای اجتماعی حرفهایشان آگاه هستند؟» او ادامه می دهد: « در طول تاریخ هیچگاه عزاداریها و مراسم آیینی ایرانیان از زندگی روزمره آنها جدا نبوده و در عین حال با آن درتقابل نبوده است. همین بازار تهران که برای مثال در ایام سوگواری عاشورا و تاسوعا مهمترین کانون عزاداری مردم است در تمام طولسال بزرگترین قطب تجاری و اقتصادی کشور است و حتی در دهه اول محرم به جز شبها که تکیههای بازار فعال هستند در طول روز بازار با وجود برقرار بودن مراسم سوگواری کارش را میکند. اینکه عدهای آمدهاند به بهانه راهاندازی مرکزی به نام پیادهراه آیینی زندگی صدهاهزار نفر را در منطقهای مختل کردهاند نشان میدهد بهرغم آنچه ادعا میشود بنیانهای برنامهریزی اجتماعی و فرهنگی در تهران به شدت ضعیف است.»
پیگیریهای «شهروند» از شورای شهر تهران نشان میدهد پیشنهاد تغییر کاربری مغازههای خیابان 17 شهریور در اولین جلسه کارگروه این خیابان در شورا از سوی امرودی، معاون اجتماعی شهرداری تهران مطرح شده است. پیشنهادی که به احتمال زیاد بار دیگر اعتراض کسبه این منطقه را برمیانگیزد. در محدوده مورد نظر اجرای طرح پیادهراه سازی خیابان 17 شهریور 450 مغازه وجود دارد. او در پاسخ به این پرسش «شهروند» که آیا شورا از کسبه نظرخواهی کرده که آنها مایل هستند که مغازههایشان را به مانتوفروشی تبدیل کنند، میگوید: «این پیشنهادی است که از سوی معاون اجتماعی شهردار مطرح شده است. هنوز تأیید نشده و شورا این موضوع را رسما اعلام نکرده است. باید این پیشنهاد را بررسی کنیم و تبدیل این منطقه به راسته مانتو فروشی هنوز تأیید شده نیست.» به گفته قناعتی، جلسات کمیته رسیدگی به مشکلات خیابان 17شهریور ادامه دارد. او زمان قطعی اصلاح طرح پیادهراه این خیابان را تا پایان امسال اعلام کرد و می افزاید: « تعداد زیادی از شهروندان تحتتأثیر اجرای این طرح به سختی افتادهاند، نمیتوانند ماشینهایشان را از پارکینگ بیرون بیاورند سعی ما این است که تا پایان سال این موضوع را به نتیجه برسانیم و خیابان 17 شهریور به حالت اول بازگردد.»