شماره ۴۵۹ | ۱۳۹۳ شنبه ۶ دي
صفحه را ببند
نحوه و مقدار مناسب مصرف تخم‌مرغ

اگر به خوردن تخم‌مرغ علاقه دارید و از بابت سلامت قلب خود نیز نگران هستید، باید از نحوه و مقدار مناسب مصرف این خوردنی مطلع شوید. تخم‌مرغ به لحاظ غذایی ماده‌ای بسیار مفید و مغذی است. هر تخم‌مرغ بزرگ حدود 70 کالری دارد و منبع سرشاری از پروتیین است که سطح قندخون را تنظیم می‌کند. درواقع پروتیین‌های موجود در تخم‌مرغ با توجه به کیفیت بالایی که دارند، اسیدهای آمینه موردنیاز بدن را تأمین می‌کنند. زرده تخم‌مرغ نیز حاوی آنتی‌اکسیدان‌هایی است که از مشکلاتی که در سنین بالاتر به‌وجود می‌آیند مانند آب‌مروارید و آسیب‌های شبکیه چشم جلوگیری می‌کند و علاوه بر این برای جلوگیری از برخی سرطان‌ها، حملات و بیماری‌های قلبی نیز مفید است.
به‌گزارش تودی، مطالعات انجام شده در‌سال 2003 که در مجله طب انگلیس منتشر شده، نشان می‌دهد در میان 115‌هزار فرد بررسی شده به‌مدت 14 سال، خوردن روزانه یک عدد تخم‌مرغ با خطر ابتلا به بیماری‌های گرفتگی عروق کرونر و حملات قلبی ارتباطی ندارد. از طرف دیگر به‌دلیل احساس سیری که پس از مصرف تخم‌مرغ به وجود می‌آید، به خوردن غذای کمتر و لاغرشدن نیز کمک می‌کند.
در مطالعه دیگری که در‌سال 2013 و در مجله اروپایی موادغذایی منتشرشده،
30 شرکت‌کننده اعلام کردند که پس از خوردن تخم‌مرغ در وعده غذایی صبحانه احساس سیری کرده و میلی به خوردن غذای بیشتر نداشتند. این افراد زمانی که در صبحانه‌شان تخم‌مرغ می‌خورند، نسبت به زمان‌های دیگر ناهار و حتی شام کمتری مصرف می‌کردند.
در یک تحقیق دیگر که در‌سال 2011 در مجله بین‌المللی علم‌تغذیه منتشر شده، افراد مورد بررسی در وعده ناهار خود سیب‌زمینی، ساندویچ مرغ و املت خوردند و یافته‌ها نشان داد مصرف تخم‌مرغ رضایت بیشتری را در این افراد به وجود می‌آورد. درواقع مصرف تخم‌مرغ بیشتر از وعده‌های حاوی کربوهیدرات مانند سیب‌زمینی احساس سیری به وجود می‌آورد و مصرف میان‌وعده و به دنبال آن جذب کالری بیشتر را کاهش می‌دهد. بنابراین با توجه به این‌که اضافه‌وزن با خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی همراه است، مصرف تخم‌مرغ به دلیل ایجاد احساس سیری، گزینه مناسبی است.
اما یک نکته دیگر نیز در ارتباط با مصرف تخم‌مرغ وجود دارد. تخم‌مرغ منبع سرشاری از چربی‌های اشباع شده است که این چربی‌ها سطح کلی کلسترول خون را افزایش داده و ابتلا به بیماری‌های عروق قلبی را بیشتر می‌کنند. با وجود حدود 6/1 گرم چربی اشباع شده در هر تخم‌مرغ بزرگ، بیش از نیمی از چربی‌های موجود در یک تخم‌مرغ، ترکیبات اسیدهای چرب سالم و اشباع‌نشده ازجمله امگا3 است. پزشکان مصرف روزانه 300میلی‌گرم کلسترول را پیشنهاد می‌کنند و مرکز قلب آمریکا و طرح ملی آموزش‌های کلسترول این کشور برای بیماران قلبی، دیابتی‌ها (نوع2) و افراد با کلسترول بالا روزانه میزان کمتر و 200میلی‌گرم را توصیه می‌کنند. با توجه به این‌که هر تخم‌مرغ بزرگ حدود 180 میلی‌گرم کلسترول دارد، بسیاری از محققان رابطه ابتلا به بیماری‌های قلبی و جذب کلسترول را زیر سوال می‌برند.
این درحالی است که مطالعات اخیرا منتشر شده در مجله طب‌انگلیس نشان می‌دهد، مصرف روزانه دو تخم‌مرغ پخته، موجب افزایش تشکیل ماده‌ای موسوم به «تریمتیلامین اِن- اکسید» در بدن می‌شود که این ماده خطر ابتلا به بیماری و حملات قلبی را افزایش می‌دهد. بنابراین میزان پیشنهادی پزشکان برای مصرف تخم‌مرغ روزی یک عدد است و در صورتی که فردی کلسترول بالا دارد یا در معرض دیابت و بیماری‌های قلبی است، باید در مصرف زرده تخم‌مرغ و گوشت‌های با چربی‌های اشباع شده و کلسترول بالا احتیاط بیشتری کند.


تعداد بازدید :  326