نخستین پیمان بینالمللی تجارت سلاحهای متعارف از دیروز اجرا شد. براساس این پیمان به کشورهایی که مرتکب «نسلکشی، جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت» شدهاند، سلاح فروخته نخواهد شد. به گزارش خبرگزاری فرانسه،۱۳۰ کشور تابهحال پیمان بینالمللی تجارت سلاح را امضا و پارلمانهای ۶۰ کشور امضاکننده نیز آن را تصویب کردهاند. در میان کشورهایی که اجرایی شدن این پیمان را تصویب کردند نام کشورهای صادرکننده سلاح چون آلمان، فرانسه، انگلیس و ایتالیا نیز به چشم میخورند. این کشورها وعده دادند که در اجرای دقیق مفاد این پیمان تلاش کنند. تجارت جهانی سلاحهای متعارف به ۸۵میلیارد دلار (۶۹میلیارد یورو) درسال میرسد. اجرایی شدن این پیمان مانع رسیدن سلاحهای متعارف به کشورهایی خواهد شد که مرتکب «نسلکشی، جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت» شدهاند.
فعالان حقوق بشری از اجرایی شدن این پیمان استقبال کرده و آن را «آغاز یک دوران جدید» توصیف کردند. ماتیاس جان از سازمان عفو بینالملل، این پیمان را بهعنوان یک «موفقیت بزرگ» ستود. وی تأکید کرد: صادرکنندگان اسلحه در آینده باید به وضع حقوق بشر در کشورهایی که به آنها سلاح فروخته میشود، دقت کنند. آنامک دونالد، مدیر «ائتلاف کنترل تسلیحات» تأکید میکند که به دیکتاتورها و ناقضان حقوق بشر دیگر اسلحه فروخته نخواهد شد. در ائتلاف کنترل تسلیحات حدود ۱۰۰سازمان غیردولتی از جمله عفو بینالملل عضویت دارند.
امضای نخستین پیمان بینالمللی تجارت سلاحهای متعارف پس از امضای قرارداد منع آزمایشات اتمی درسال ۱۹۹۶ مهمترین پیمان مربوط به تسلیحات محسوب میشود. پیمان جدید شامل سلاحهای سبک کمری تا هواپیماهای جنگی و موشکها میشود.