شماره ۴۵۸ | ۱۳۹۳ پنج شنبه ۴ دي
صفحه را ببند
معاون وزیر بهداشت:
نمک بیشتر از هرویین قربانی می‌گیرد
47‌میلیون ایرانی غذای ناسالم می‌خورند

شهروند| 10‌میلیون نفر در کشور به خاطر مصرف زیاد نمک، فشار خون بالا دارند، 86‌هزار و 500 نفر هم سالانه به همین دلیل جانشان را از دست می‌دهند. همین مصرف بالای نمک سبب شده تا هر ساله به تعداد بیماران دیالیزی و سکته‌های قلبی افزوده شود، همه اینها در شرایطی است که 47‌میلیون ایرانی غذای ناسالم می‌خورند، غذاهایی که به گفته معاون بهداشتی وزیر بهداشت، حاوی نمک هستند یا در گروه میوه و سبزیجات قرار نمی‌گیرند. حالا وزارت بهداشت برای کاهش مصرف نمک در کشور، بسیج شده و نشستی را با همین عنوان برپا کرد. نمکی که به گفته معاون بهداشت وزیر بهداشت، 50 درصدش از طرق مصرف نان، پنیر، رب گوجه، سس و انواع فست فودها وارد بدن می‌شود، بررسی‌ها نشان می‌دهد، میزان نمک مصرفی در کشور حدود 10 تا 12گرم است، درحالی‌که باید میزان مصرف این ماده خوراکی، در افراد زیر 50‌سال 5 گرم در روز و در افراد بالای 50‌سال و همچنین بیماران قلبی حدود 3 گرم در روز یعنی نصف قاشق مرباخوری باشد.
حالا براساس اعلام علی‌اکبر سیاری، نمک عامل فشار خون، سکته‌های مغزی، قلبی و نارسایی‌های کلیوی و قلبی است که با کاهش مصرف آن، از ابتلا به این بیماری‌ها جلوگیری می‌شود.    «کاهش مصرف 6 گرم نمک در روز باعث کاهش 24‌درصدی سکته‌های مغزی و کاهش 18‌درصدی سکته‌های قلبی می‌شود که درنهایت موجب پیشگیری از 2.5‌میلیون مرگ می‌شود.» به گفته معاون بهداشتی وزیر بهداشت، حدود 10‌میلیون ایرانی 15 تا 64‌سال در کشور فشار خون بالا دارند و سالانه تعداد زیادی از افراد در اثر فشار خون بالا جان خود را از دست می‌دهند.
این مسئول در وزارت بهداشت، بر ضرورت فرهنگ‌سازی در کاهش استفاده از نمک از سوی مردم و تولیدکنندگان موادغذایی تأکید کرد.«جلب همکاری صنایع غذایی به منظور تولید محصولات کم نمک، برچسب‌دار کردن مواد غذایی تولید شده از نظر میزان نمک مصرفی از سوی تولیدکنندگان موادغذایی، پایش میزان نمک مصرف شده در ماده غذایی تولیدی و همچنین پایش میزان نمک مصرفی در سبد غذایی مردم از برنامه‌های بسیج ملی کاهش مصرف نمک است.» سیاری، نان را بیشترین منبع دریافتی نمک دانست.« اگر بتوانیم میزان نمک مصرفی در نان را اصلاح کنیم، توانسته‌ایم 50‌درصد مشکلات را حل کنیم. بهتر است مردم از نمک‌های فله‌ای، تصفیه نشده و نمک دریا استفاده نکنند و در مقابل  نمک دریا با ‌درصد ید پایین را جایگزین کنند.» او از نانوایی‌هایی که از سنگ نمک برای نمک‌دار کردن نان استفاده می‌کنند، انتقاد می‌کند.«ما در کشور هم نان با کیفیت داریم و هم نان بی‌کیفیت.»
مدیر کل دفتر آموزش و تحقیقات وزارت بهداشت، هم در این نشست خبری طرح بسیج کاهش مصرف نمک، صحبت‌هایی کرد. او نمک را هم تراز هرویین  قرار داد. به گفته او، نمک، شکر و هرویین، 3 سم سفید هستند.« نمک نسبت به هرویین تلفات بیشتری می‌گیرد، همه اینها درحالی است که همه با هرویین مقابله می‌کنند، درحالی‌که نمک بسیار مضرتر از هرویین است.» شهرام رفیعی‌فر گفت:  « با خوردن 310 گرم نان در روز انسان 5گرم نمک حد مجاز خود را دریافت می‌کند. اگر فرد به جز 310گرم نان هیچ چیز دیگری مصرف نکند نمک لازم را مصرف کرده و نیازی نیست تا ماده غذایی حاوی نمک دیگری مصرف کند.»
تناقض‌گویی نانواها و
وزارت کشاورزی در مصرف نمک
در ادامه این نشست، رئیس انستیتوی تغذیه کشور هم به اضافه کردن جوش شیرین به نان، انتقاد کرد و گفت: «50‌درصد نانوایی‌های تهران جوش‌شیرین مصرف می‌کنند، البته مصرف جوش‌شیرین در کل کشور 70‌درصد کم شده اما در تهران همچنان بالاست.»
 مجید حاجی فرجي، به نان‌های پُر نمک هم اشاره کرد.« بیش از 20‌سال است که روی موضوع نان مطالعه می‌شود. نانواها مدعی هستند که به علت کیفیت پایین آرد به آن نمک اضافه می‌کنند. وقتی گندم خوب تولید و وارد نشود و آرد مرغوب نباشد، نانوا مجبور به استفاده از نمک می‌شود. اما وزارت جهاد و کشاورزی می‌‌گوید که کیفیت آرد بالا است و به این ترتیب ادعای نانواها درست از آب درنمی‌آید.» البته با همه این‌ها، به گفته رئیس انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی کشور، صنعت نانوایی‌ها به وزارت بهداشت قول داده‌اند که اگر آرد با کیفیت خوب و خمیرمایه به شکل پودرشده در اختیار آنان قرار گیرد، آنها هم نان سالم به مردم تحویل می‌دهند. به گزارش فارس، حاجی‌فرجی در ادامه به برچسب‌های درج شده روی محصولات غذایی اشاره کرد.« سال‌ها، نوشته‌های این برچسب‌ها ریز بوده و مردم به آن توجهی نداشتند اما اکنون این برچسب‌گذاری‌ها اصلاح شده تا مردم حتی با مشاهده رنگ برچسب بدانند کدامیک از مواد غذایی، سالم‌تر هستند.»


تعداد بازدید :  289