| دکتر میرمهرداد میرسنجری | استادیار منابع طبیعی و محیطزیست |
«برای طرحهای گردشگری قرار است در آشوراده هتل، مرکز تجاری، میدان تیراندازی، بازارهای متعدد، زمین گلف و تنیس، باغ پرندگان، موزه، پارکبازی، رستوران، سفرهخانه، پلاژ بانوان و آقایان، قایقرانی، جاده و ... ساخته شود» جملهای کوتاه ولی به غایت تکاندهنده و تاملبرانگیز. خبری که اکثریت قریب به اتفاق دغدغهمندان محیطزیست ایران و بسیاری از متخصصان بینالمللی محیطزیستی را به شدت نگران کرده است. خبری که پیشبینی شوم کلید خوردن واگذاری سایر مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت محیطزیست را متصور میسازد. در حقیقت برای گام نخست واگذاری عرصههای محیطزیست طبیعی کشور چه چیزی بهتر از بهانه سرمایهگذاری اقتصادی و برای توجیه برجسازی در جزیرهای بکر چه دستاویزی بهتر از «طرح گردشگری»؟
عاشقان میراث طبیعی و فرهنگی ایرانزمین، سوءمدیریت و واگذاریهای گذشته را پیشروی خود مرور میکنند.
واگذاری منطقه حفاظتشده جزیره «فارور» و جزیره «بنیفارور» به منطقه تجاری - اقتصادی، واگذاری 40هکتار زمینهای منطقه حفاظتشده «دنا» به شهرک صنعتی، واگذاری 700هکتار از منطقه «جاجرود» به مسکن مهر، واگذاری ۲۷۰هکتار از پارک ملی «کلاه قاضی» اصفهان به شهر بهارستان، واگذاری ۲۱۰ هکتار از پارک ملی «بمو» به توسعه پالایشگاه و مسکن مهر، واگذاری دهها هکتار از منطقه حفاظتشده «سراج» برای طرحهای نفتی هرمزگان، واگذاری پارک ملی «لار» برای هتلسازی و پیشینه قابل توجه واگذاری 50هکتار از جزیره «آشوراده» به یک سرمایهگذار فرآوردههای لبنی، برای توسعه گردشگری، تنها گوشهای از این سوءمدیریتهای غیرقابل توجیه سازمان به اصطلاح«حفاظت» محیطزیست بوده است. در حالی که مسئولان سازمان حفاظت محیطزیست واگذاری جزیره آشوراده را انکار میکنند، متخصصان منتقد، تبلیغات رسانهای و مصاحبههای مسئولان سازمان حفاظت محیطزیست را جزء توجیه یک اقدام غیرقانونی و غیرعلمی چیز دیگری نمیدانند و بر این باورند که با احداث پلاژ و هتل و پیستهای مختلف هنری، ورزشی و تفریحی، چیزی از عرصه طبیعی تنوعزیستی با ارزش آشوراده و سپس کل شبهجزیره میانکاله باقی نخواهد ماند.
البته برخی سوابق به این نگرانی دامن میزند از جمله افراد قدرتمندی که در چند سال اخیر بهدنبال تصاحب آشوراده بودهاند و این امر در سکوت خبری و رسانهای تا آستانه واگذاری نیز پیش رفته، ولی با افشاگری و مقاومت برخی افراد مسئول اجرایی نشد.
رد پای این مافیای طبیعتخوار را در سخنان اخیر مدیرکل محیطزیست گلستان نیز میتوان مشاهده کرد، آنجایی که فاش کرده که «قرار بود آشوراده طی قراردادی 99ساله به بخش خصوصی واگذار شود.» این سخنان از پرده برافتاده، موید این نکته است که نگرانی عاشقان ایران، از واگذاری مشکوک و غیرقانونی آشوراده، بیمورد نیست و دستهای پشتپرده، برنامهریزی دقیق و بلندمدتی برای تملک و بهرهبرداری سوءاقتصادی و در نهایت نابودی محیطزیست طبیعی این جزیره در ذهن پروراندهاند. قابل توجه اینکه ماده ۱۶آییننامه اجرایی قانون حفاظت و بهسازی محیطزیست تأکید میکند که مناطق تحتمالکیت سازمان محیطزیست غیرقابل انتقال است و ماده ۸ همین آییننامه هرگونه فعالیت حتی در حد بوتهکنی را در این مناطق ممنوع دانسته است.