رئیسجمهوری اسبق کشورمان با تأکید بر ضرورت نقد در جامعه گفت: اگر قدرت بیمهار باشد و مورد نقد قرار نگیرد هم به دیکتاتوری میانجامد و هم به فسادهای بزرگ. فسادهای بزرگ در متن قدرتهایی ایجاد میشود که دست خود را باز میدانند و به کسی پاسخگو نیستند.
به گزارش ایلنا، سیدمحمد خاتمی در دیدار نمایندگان ۷۰ تشکل دانشجویی سراسر کشور خطاب به دانشجویان گفت: اگر روشنفکر هستید باید برای تکتک افراد این جامعه دلسوزی داشته و معتقد باشید همه مردم و این انسانها حرمت و کرامت و حق دارند و مهمترین حق آنها، حق حاکمیت بر سرنوشت است؛ این انسانها مستحق این نیستند که حکومتهای دیکتاتور بر آنها حاکم باشند و مستحق زندگی در فقر و بیعدالتی و تبعیض نیستند و باید زن و مرد زمینه رشد داشته باشند و این انسان در عرصه تعیین سرنوشت خود مشارکت داشته باشد و به این معنا دانشگاه سیاسیترین جایی است که باید به انسان و سرنوشت انسان و کشور و... بیندیشد و توجه کند که لازمه آن نقد است. خاتمی گفت: ما همه مزایای جمهوری اعم از آزادی، آزادی بیان و تجمعات و تعیینکننده بودن رأی و حق حاکمیت بر سرنوشت و... را میخواهیم و علاوه بر آن اخلاق و عدالت را که روح اسلام است میخواهیم. ما این جمهوری اسلامی را میخواهیم. جمهوری که هم مردم آزاد باشند و هم اخلاق بر آن حاکم باشد نه آنکه بداخلاقانهترین رفتارها و گفتارها به نام گفتمان انقلابی و اسلامی بر جامعه تحمیل شود. چقدر دروغ گفته میشود؟ و دروغگویان مصونیت دارند. مسأله فقط این نیست که کسانی گرفتار و در محدودیت هستند بلکه بخشهای قابلتوجهی از جامعه ما که امروز موردپسند گروههایی نیستند ترور شخصیت میشوند و آن گروهها غافل از این هستند که چون چنین رفتارهایی با فطرت انسان همخوانی ندارد، افراد و گروههای مورد تهاجم و تهمت محبوبتر میشوند و دروغگویان و تهمتزنندگان از چشم جامعه میافتند. وی با تأکید بر اهمیت عدالت به معنای وسیع کلمه و نه فقط عدالت اقتصادی یادآور شد که عدالت یعنی دادن حق انسان به او و مهمترین حق انسان حق حاکمیت بر سرنوشت خود است؛ اینکه به درستی گفته میشود رأی مردم حقالناس است، این حقالناس باید رعایت و تبیین و پاسداری شود تا عدالت، اجرایی شود.
خاتمی با تأکید براینکه انجمن اسلامی باید پیشتاز دفاع از حقوق مردم باشد و آزادیهای اساسی در قانون اساسی را محور قرار دهد، درد بزرگ تاریخی را استبدادزدگی خواند و گفت: باید در انقلاب اسلامی و قانون اساسی بر آنچه ضداستبداد است و به حقوق مردم پرداخته، بیشتر تکیه شود. استبداد و استبدادزدگی طاس لغزنده ایست که اگر غفلت کنیم هم مردم و هم حاکمان در آن میافتند. رئیس دولتهای هفتم و هشتم، فضاهای امنیتی و نظامی را درخور هیچ جامعهای ندانست، چه رسد
به جامعهای که انقلابش اسلامی و مردمی بوده است. وی گفت: چرا باید از مردم ترسید؟ امنیت این است که ما مردم را باور داشته باشیم و در زندگیمان مشارکت دهیم. فضای امنیتی و سختافزارانه در دنیای امروز نمیتواند امنیت واقعی را تأمین کند. وی با بیان اینکه آزادی و نبودن فضای امنیتی در دانشگاهها از هوا برای تنفس کردن، لازمتر است، به دانشجویان گفت: فعالیتهای خود را درون نظام تعریف کنید؛ اگر ما نارواییهایی میبینیم برای این است که به نظام جفا میشود. کسانی گرایش خاص و سلیقههای خود را بهعنوان نظام مطرح و سعی میکنند همه را دفع کنند جفا میکنند. این ما هستیم که مدافع نظام هستیم؛ ما مدافع ارزشهای نظام و مدافع حرکت در چارچوب قانون اساسی هستیم و باید با آن طرف هم گفتوگو کنیم و به این نتیجه برسیم که امنیت کشور را با ایجاد فضای امنیتی نمیتوان تأمین کرد. خاتمی با اشاره به خواستها و مطالباتی که جامعه دارد ازجمله موضوع رفع حصر یادآور شد : دولتی که متکی به رأی مردم است نیز همان خواستهها را دارد.