شماره ۴۵۳ | ۱۳۹۳ سه شنبه ۲۵ آذر
صفحه را ببند
علل خر و پف

|  ابراهیم رزم‌پا  |   متخصص گوش، حلق و بینی|

آلرژی، چاقی، مصرف داروی خاص، سیگار، الکل و مشکل در گلو و مجاری بینی از علل خروپف در افراد است.
خروپف کردن معمولا مشکلی جدی به حساب نمی‌آید و بسیاری از افراد ممکن است گهگاه در خواب به خر و پف بیفتند.
احتمال خروپف کردن مردها 50‌درصد بیش از زن‌ها است اما گاهی خروپف علامت یک بیماری خطرناک است که وخیم‌ترین این بیماری‌ها قطع تنفس انسدادی هنگام خواب است.
در قطع تنفس انسدادی هنگام خواب ممکن است فرد از چند ثانیه تا 2 دقیقه دچار قطع تنفس شود و این امر به کاهش اکسیژن در خون منجر می‌شود و فرد مبتلا 2 روز بعد از سردرد و خستگی رنج خواهد برد.
قطع تنفس هنگام خواب می‌تواند عوارضی مانند افزایش فشارخون، چاقی، بیماری‌های قلبی و سکته مغزی و حتی در مواردی نادر مرگ را در پی داشته باشد.
خروپف کردن به علت ارتعاش کام نرم (بخش نرم سقف دهان)، هنگامی که ریه‌ها در مقابل مجاری هوایی مسدود شده و هوا را به درون می‌کشند به وجود می‌آید و معمولا به علت شل شدن عضلاتی که راه‌های هوایی را باز نگه می‌دارند یا وجود بافت‌های اضافی هنگام خواب روی می‌دهد.
هر وضع یا ماده‌ای که باعث شل شدن عضلات این ناحیه یا منجر به ساخته شدن بافت چربی در آن شود می‌تواند به خرخر منجر شود و می‌توان به عواملی مانند نوشیدن مشروبات الکلی، مصرف داروهایی مانند داروهای خواب‌آور، داروهای ضدسرماخوردگی یا آنتی‌هیستامین‌ها، خوابیدن روی متکای بیش از حد نرم یا بزرگ، به پشت خوابیدن و داشتن اضافه‌وزن اشاره کرد.
انسداد مجاری هوایی و در نتیجه خروپف همچنین می‌تواند ناشی از بد شکلی ساختمان بینی از جمله، کام نرم یا زبان کوچک یا بیش از حد دراز یا انحراف تیغه میانی بینی باشد. در کودکان بزرگی لوزه‌ها اغلب باعث خرخر کردن می‌شود.
کاهش وزن، اجتناب از مصرف غذاهای سنگین و نوشیدن مشروبات الکلی، ترک سیگار، خوابیدن به پهلو و بدون بالش خوابیدن ازجمله مواردی است که با رعایت آنها می‌توان خروپف را کاهش داد چرا که تحقیقات نشان داده است کاهش وزن حتی به اندازه 3 تا 4 کیلوگرم می‌تواند دست‌کم باعث کاهش خرخر شود و نوشیدن الکل یا خوردن غذا به مقدار زیاد در شب باعث شل شدن عضلات مجاری هوایی و افزایش احتمال خرخر می‌شود.
خروپف می‌تواند به علت آلرژی، عادت غذا خوردن، مصرف داروی خاص، مصرف سیگار و الکل یا مشکل در گلو و مجاری بینی روی دهد که تشخیص دقیق علت توسط معاینه پزشک مشخص می‌شود.

 


تعداد بازدید :  490