ناشنوایی، معلولیتی پنهان است که در صورت عدم توجه به موقع به آن، میتواند عوارض بسیار سنگینی برای فرد و جامعه ایجاد کند.
با پیشرفت علوم پزشکی، دیگر کسی از مشکل ناشنوایی رنج نخواهد برد پس چه خوب است که خانوادهها از بدو تولد نوزادان ناشنوا به فکر امور درمان او باشند.
همدان بیش از 5هزار ناشنوا دارد
مدیرکل بهزیستی استان همدان در گفتوگو با ایسنا، اعلام کرد: بیش از 5هزار ناشنوا در بهزیستی استان همدان تحت پوشش قرار دارند.
«اکبر سوری» اظهار کرد: آمار دقیقی از ناشنوایان در استان همدان وجود ندارد چرا که برخی خانوادهها فرزندانشان را معرفی نمیکنند به این ترتیب آمار دقیقی از ناشنوایان استان نداریم اما بیش از 5هزار نفر تحت پوشش سازمان بهزیستی هستند که از این مجموعه خدمات دریافت میکنند.
وی خاطرنشان کرد: با همت دانشگاه علوم پزشکی همدان، مرکز کاشت حلزون در بیمارستان بعثت همدان راهاندازی شده و مورد بهرهبرداری قرار گرفته است.
سوری تصریح کرد: مرکز کاشت حلزون نزدیک به 5 ماه است که در بیمارستان بعثت همدان راهاندازی شده و این مرکز بهعنوان مرکز کاشت حلزون غرب کشور خدمات ارایه میدهد.
مدیرکل بهزیستی استان همدان گفت: برخی کودکان از بدو تولد با مشکل ناشنوایی مواجه هستند که به این کودکان خدمات ارایه میشود و سازمان بهزیستی با انعقاد تفاهمنامه مددجویان خود را در اولویت قرار میدهد.
وی یادآور شد: مراکز غربالگری شنوایی در سراسر استان در روزهای نخست تولد نوزادان انجام میگیرد.
سوری به خدمات مراکز مشاورهای سازمان بهزیستی و خدمات تربیت شنیداری اشاره کرد و گفت: این مراکز برای رفع معضلات شنوایی به ناشنوایان بوده و روز به روز این سیستمها با بهرهگیری از تکنولوژیهای روز خدمات مطلوبتری ارایه میکند.
انجام 6 عمل جراحی موفقیتآمیز کاشت حلزون شنوایی در همدان
مدیر اجرایی مرکز کاشت حلزون بیمارستان بعثت همدان نیز گفت: از سال 90 دانشگاه علوم پزشکی همدان با وزارتخانه و بیمارستان امیراعلم تهران رایزنیهایی انجام شد که درنهایت مرکز کاشت حلزون شنوایی در همدان برای غرب کشور در نظر گرفته شد.
«فاطمه شیرانی» افزود: مرکز مشخصی در بیمارستان بعثت همدان بهعنوان مرکز کاشت حلزون غرب کشور در نظر گرفته شد که تاکنون 6 عمل جراحی کاشت حلزون شنوایی انجام شده و تمامی عملها موفقیتآمیز بوده است.
وی خاطرنشان کرد: گروه شنواییشناسی، گفتاردرمانی و کارشناس تربیت شنیداری در این مرکز مستقر هستند که افراد متقاضی برای کاشت حلزون شنوایی را تحتدرمان قرار میدهند.
شیرانی تصریح کرد: در برخی موارد گوش افراد به سمعک پاسخگو بوده که دیگر نیازی به درمان ندارند اما در صورتی که گوش آنها به سمعک پاسخگو نباشد باید عمل جراحی کاشت حلزون شنوایی روی آنها انجام شود.
وی گفت: این مرکز ویژه غرب کشور بوده و استانهای کردستان، کرمانشاه، ایلام و لرستان را تحتپوشش قرار میدهد و بیماران متقاضی برای عمل جراحی باید روزهای پنجشنبه 9 صبح تا 12ظهر مراجعه کنند.
شیرانی تأکید کرد: در صورتی که عمل کاشت حلزون شنوایی انجام شود، پروتزی که در ناحیه گوش کاشته میشود مشخص بوده بنابراین افراد نباید تصور کنند که عمل کاشت حلزون شنوایی از بیرون مشخص نیست.
اصرار بر کاشت حلزون در صورت پاسخگو بودن سمعک نکنید
وی ادامه داد: پروتزی که در کاشت حلزون برای افراد ناشنوا کار گذاشته میشود، از ناحیه بیرونی گوش بزرگتر از سمعک بوده بنابراین بهتر است خانوادهها برای نمایان نبودن سمعک اصرار بر کاشت حلزون نکنند. وی یادآور شد: در صورتی که خانوادهها تا سن زیر 3 سال کودکان خود را برای امر درمان ببرند، هزینه کاشت حلزون شنوایی برای آنها دولتی خواهد بود که هزینه آن 6میلیون تومان است اما در صورتی که این اقدامات انجام نشود باید 34میلیون تومان برای کاشت حلزون شنوایی هزینه کنند.
شیرانی گفت: هماکنون 10 بیمار آماده عمل کاشت حلزون هستند همچنین تاکنون حدود 190 پرونده در این زمینه تشکیل شده است.
وراثت، عامل مهم انتقال ناشنوایی به نسلهاست
یک متخصص گوش و حلق و بینی و رئیس مرکز کاشت حلزون شنوایی بیمارستان بعثت همدان نیز گفت: از هر یکهزار مورد تولد نوزاد با مشکل شنوایی عمیق متولد میشود. دکتر «فرهاد فراهانی» گفت: ناشنوایی مادرزادی غیرشایع نیست و در شرایطی که زمینه وراثت در فامیل وجود داشته باشد، ممکن است اتفاق بیفتد. وی ادامه داد: در صورتی که زمینه وراثت ناشنوایی وجود دارد بهتر است ازدواج فامیلی صورت نگیرد همچنین برخی بیماریهای مادر در دوران بارداری میتواند موجب ناشنوایی کودک شود.
وی تصریح کرد: برخی کودکان و در بعضی موارد بزرگسالان بهعلتهای مختلف ممکن است شنوایی خود را از دست بدهند که باید تحت درمان قرار گیرند.
دکتر فراهانی تأکید کرد: جهت انجام عمل کاشت حلزون شنوایی یک تیم درمانی با این موضوع برای هر بیمار درگیر میشوند که امور گفتار درمانی، تربیتی و سایر مصادیق را انجام میدهند.
وی گفت: تمامی نوزادان هنگام بدو تولد نسبت به شنواییسنجی در همان بیمارستانی که متولد شدند مورد ارزیابی قرار میگیرند و در صورت مشکوک بودن نوزاد به امور تخصصیتر ارجاع داده میشوند.
دکتر فراهانی تأکید کرد: عمل جراحی کاشت حلزون تنها برای نوزادان ناشنوا نبوده بلکه بزرگسالان که به علتهای مختلف ناشنوا شده باشند میتوانند مورد عمل جراحی قرار بگیرند.
وی گفت: درحالحاضر حداقل 20 نفر در نوبت عمل جراحی کاشت حلزون شنوایی هستند که این مرکز ویژه غرب کشور درنظر گرفته شده تا میزان مراجعات به تهران کاهش یابد.
وی ادامه داد: درحالحاضر دانش به جایی نرسیده که در دوره جنینی بتوان مشکل شنوایی جنین را تشخیص داد اما برخی بیماریها در دوره جنینی مشخص است. دکتر فراهانی تأکید کرد: برخی نوزادان که در بخش آیسییو بیمارستان برای مدتی بستری میشوند ممکن است به کاهش شنوایی مبتلا شوند که مادران در این دوره باید تمامی اصول را رعایت کنند.