شهروند| تنماهی نایاب شد... ماکارونی 70درصد گرانتر شد... برنج گران شد... اقدام خودسرانه دو شرکت لبنی برای افزایش قیمتها و ... اینها تیترهایی است که درست در آستانه ماه رمضان از بازار مواد غذایی به گوش میرسد. اما مسئولان ستاد تنظیم بازار میگویند کالاهای اساسی از جمله برنج،روغن، شکر، گوشت و مرغ را 15 درصد ارزانتر از قیمت بازار در اختیار فروشگاههای زنجیرهای گذاشته اند تا ماه رمضان با آرامش سپری شود. مجتبی صفایی، نایبرئیس اتاق اصناف ایران گفته است که قیمت اقلام اساسی مصوب تنظیم بازار که توزیع آن از سوی دولت حمایت و پیگیری میشود، در ایام ماه مبارک رمضان هیچگونه افزایشی نخواهد داشت و نظارت و بازرسی ویژهای در زمینه توزیع مناسب و نرخ محصولات اعمال خواهد شد.
از آن سمت حسن حنان، معاون بازرگانی داخلی شرکت بازرگانی دولتی ایران هم گفته است که ۳۰ هزار تن برنج هندی ۱۱۲۱، ۳۰هزار تن روغن و۳۰هزار تن شکر در آستانه ماه رمضان تامین شده و با قیمت ارزان در اختیار تعاونیها و فروشگاهها قرار میگیرد.
این موضوع درحالی رخ میدهد که اتحادیه صنفی میگوید قیمت آش و حلیم و زولبیا و بامیه تغییر چندانی نداشته است. علی بهرهمند، رئیس اتحادیه قنادان نرخ هر کیلوگرم زولبیا و بامیه درجه یک را با ۶هزار تومان افزایش نسبت به سال گذشته، ۲۰هزار تومان دانسته و به مهر گفته است: «هر کیلوگرم زولبیا و بامیه درجه دو هم ۱۸هزار تومان است.»
برنج نباید گران میشد اما شد
برنج در آستانه ماه رمضان افزایش قیمت داشت. هرکیلوگرم برنج طارم که در بازار تهران بین 19 تا 20هزار تومان قیمت داشت، حالا در آستانه ماه رمضان به کیلویی 22هزار تومان رسیده است و برنج شیرودی هم که در بازار 18هزار تومان قیمت داشت به کیلویی 20هزار تومان رسیده است.
البته گرانی برنج ایرانی از بهمن ماه سال گذشته استارت خورد. این کالای اساسی و البته محبوب ایرانیها همچنان جزو گرانترین اقلام خوراکی محسوب میشود. سرانه مصرف برنج برای هر ایرانی 40 کیلوگرم در سال است، اما حالا فروشندگان خواروبار میدان مولوی به «شهروند» میگویند که برنجهای نیمدانه و خارجی بیشترین فروش را دارند.
برنج ایرانی درحال حاضر از 15 تا 30هزار تومان در بازار به فروش میرسد که نسبت به اسفند ماه سال گذشته افزایش قیمت 30درصدی داشته است. درحال حاضر هم برنجهایی به نام برنج ارگانیک در بازار به فروش میرسند که قیمت سرسامآوری دارند. قیمت این برنجها در بازار از 30 هزار تومان آغاز شده و 40هزار تومان هم به فروش میرسند، اما برنج نیمدانه هم آنچنان ارزان نیست و قیمت هرکیلوگرم برنج نیمدانه ایرانی بین 5 تا 10هزار تومان است. قیمت برنج هندی هم بین 7هزار و 500 تا 9هزار تومان است.
حالا افزایش قیمت برنج در آستانه ماه رمضان درحالی رخ میدهد که علی اکبریان، نایبرئیس انجمن برنج به مشرق گفته علت افزایش قیمت برنج افزایش تقاضا در آستانه ماه رمضان است، اما فرامک عزیزکریمی، مدیرکل دفتر غلات وزارت کشاورزی به ایلنا گفته با توجه به اینکه میزان تولید و واردات برنج در بازار بیش از نیاز است، سودجویی فرصتطلبان قیمتها را بالا برده است.
او درباره آخرین وضع تولید و تامین برنج کشور گفت: «سال زراعی گذشته 2میلیون و 100هزار تن برنج تولید شد، همچنین یکمیلیون و 615 هزارتن برنج نیز وارد کشور شد که در مجموع بیش از نیاز ما است.»عزیزکرمی همچنین گفته است: «میزان واردات برنج برای تأمین نیازسال جاری 600هزار تن بیشتر ازسال گذشته است.»
مرغ تنظیم بازاری در میادین میوه و ترهبار
«عرضه گوشت و مرغ تنظیم بازاری» یکی از راهکارهای دولت برای کاهش قیمت این دو کالای اساسی بود.اگرچه مسئولان بارها تأکید کردند مرغ باید با قیمت 11500 تومان به فروش برسد، اما قیمت این کالا در روزهای اخیر حتی به 16هزار و 500 تومان هم رسیده و به نظر میرسد توزیع مرغ دولتی تأثیر زیادی روی قیمت آن نگذاشته و مغازهداران زیادی هم هستند که تمایل زیادی به فروش مرغ با قیمت دولتی ندارند. درحال حاضر تنها فروشگاهها و میدانهای ترهباری که گوشت مرغ را اکثرا به صورت صفی عرضه میکنند با قیمت 11500 تومان میفروشند و از آنجایی که میزان عرضه نیز محدود است به خیلی از متقاضیان نمیرسد.
در حال حاضر با وجود آنکه گفته میشود ارز 4200 تومانی از واردات بسیاری از کالاها حذف شده است اما قیمت گوشت در سطح شهر تغییری نداشته است و همچنان با نرخهای قبلی به فروش می رسد. این اتفاق در آستانه شروع ماه رمضان نیز تداوم داشته و گوشت با همان نرخ های گذشته به فروش میرسد.
قیمت گوشت در سطح شهر از کیلویی 90هزار تومان آغاز و به 120هزار تومان هم رسیده است.از طرف دیگر مغازههای زیادی هم هستند که از خرید و فروش گوشت دولتی و به اصطلاح وارداتی اجتناب میکنند. قصابی در تهرانپارس به «شهروند» میگوید: «گوشت دولتی پیدا نمیکنیم که بخریم و به مردم بفروشیم.شرایط اصلا خوب نیست و با اینکه مسئولان مدام از توزیع گوشت دولتی میگویند، اما ما به سختی میتوانیم سهمیه دولتی بگیریم.گوشت داخلی را هم که با قیمت 100 تا 120هزار تومان باید بفروشیم و تقریبا مشتری نداریم.مصرف گوشت بشدت بین مردم کاهش پیدا کرده و دیگر مشتری ثابت نداریم.»
در فروشگاههای زنجیرهای ارزان تر بخرید
با این وجود گویا نظارت ها بر بازار ماه رمضان
جدی تر می شود. در آخرین نشست ستاد تنظیم بازار که با موضوع ماه رمضان برگزار شده است، اعلام شد که در این ماه به اقشار کم درآمد سبد کالا پرداخت می شود، ضمن اینکه در قالب طرح ضيافت رمضان كالاهاي اساسي 15 درصد ارزانتر از قيمت بازار در فروشگاههاي زنجيره اي توزیع می شود.
بر این اساس مسعود بصیری، مدیرکل تنظیم بازار وزارت کشاورزی گفته است که در ردیف کالاهای اساسی ۳۰ هزار تن برنج ۱۱۲۳ هندی برای توزیع استانی مصوب شده که قیمت مصرفکننده آن کیلویی 7400 تومان بوده و در بستهبندیهای
۱۰ کیلوگرمی توزیع خواهد شد. همچنین برای شکر ۱۲۰ هزار تن برای مصارف صنف و صنعت و
۲۰ هزار تن برای مصارف خانوار در نظر گرفتهایم که به صورت فلهای و با قیمت کیلویی 3400 تومان برای مصرفکنندگان در بخشهای مختلف عرضه خواهد شد.
او همچنین توضیح داده است که برای روغن نباتی هم به گونهای مصوب شده که ۱۰ هزار تن با نرخ مصوب ستاد تنظیم بازار برای صنف و صنعت و
۲۰ هزار تن برای مصارف خانوار که ۱۰ درصد پایینتر از نرخ مصوب خواهد بود، در نظر گرفتهایم که به عنوان مثال یک حلب ۱۶ کیلوگرمی برای مصارف صنف و صنعت ۱۰۵ هزار تومان اعلام شده است.
به جز این درباره مصوبات ستاد تنظیم بازار برای تنظیم بازار گوشت مرغ و گوشت قرمز هم گفته است: در زمینه گوشت مرغ ۱۵ هزار تن به صورت گرم و به قیمت کیلویی ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان و ۵۰۰۰ تن گوشت مرغ منجمد به قیمت ۱۰ هزار و ۵۰۰ تومان در نظر گرفته شده است که در استانها توزیع خواهد شد و این قیمتها، قیمت مصرفکننده است. همچنین برای گوشت قرمز ۵۰۰۰ تن پیشبینی کردهایم و قیمت یک کیلوگرم گوشت مخلوط منجمد را ۳۱ هزار و ۵۰۰ تومان در نظر گرفتهایم و خرما نیز 15 درصد ارزان تر در میادین میوه و تره بار به فروش می رسد.