شهروند| دیروز و درست یک روز بعد از تقدیم لایحه بودجه سال آینده، محمدباقر نوبخت معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی رئیسجمهوری در ساختمان سازمان مدیریت و برنامهریزی رودرروی خبرنگاران نشست تا از جزییات برنامهریزی دولت برای دخل و خرج سال آینده بگوید. نوبخت تعارف را کنار گذاشت و گفت که 94 قطعا سال سختی خواهد بود و دولت نمیخواهد وضع و حال را بهتر از واقعیت نشان دهد و بر همین اساس هم تأکید دارد که مشکل فراوان داریم اما این به معنای ناامید شدن نیست. نوبخت کاهش وابستگی به نفت را ویژگی مهم لایحه بودجهای 94 عنوان کرد هرچند بر این نکته هم تأکید کرد که این وابستگی به دلیل شرایط و از سر ناچاری هم بوده اما درنهایت در جهت تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی صورت میگیرد. او با اشاره به اعداد و ارقام مندرج در لایحه توضیح داد که اهتمام دولت در جهت افزایش سهم عمران از درآمدها با وجود کاهش قابل ملاحظه قیمت نفت و ریاضت تحمیلی ناشی از آن است. معاون رئیسجمهوری همچنین به طعنه گفت درآمدهای 110میلیارددلاری نصیب دولت تدبیر و امید نشد و ناچاریم با همین بودجه 25میلیارددلاری سرکنیم. او از پیشنهاد افزایش 14درصدی حقوق کارمندان دفاع کرد و افزود که این رقم منطبق بر میانگین تورم در سال آینده است. استدلال نوبخت درخصوص صحت پیشبینی دولت برای نرخ تورم سال بعد هم پیشبینیهای سال گذشته بود که با آمارهای امسال منطبق به نظر میرسد. خبر مهم بعدی نوبخت هم برای داوطلبانی بود که تمام مراحل استخدامی آنها در سال 93 طی شده اما به دلیل کمبود منابع مالی هنوز به استخدام دولت درنیامدهاند. به گفته او این افراد امسال بالاخره به استخدام درخواهند آمد.
گزیده سخنان نوبخت در جمع خبرنگاران را در ادامه میخوانید.
با توجه به اینکه سال 94 سال پایانی برنامه پنجم است، بودجه از اهداف مشخصشده در این برنامه تبعیت میکند. این اهداف هم عبارتند از : رشد سرمایهگذاری، رشد تولید یا رشد اقتصادی، مهار رشد نقدینگی، مهار تورم و همچنین افزایش اشتغال.
بودجه کل کشور در سال 94 بالغ بر 838هزار میلیارد تومان است. بودجه نسبت به سال 93 از 4.3درصد رشد برخوردار بوده است.
بودجه عمومی 267هزارمیلیاردتومان است که نسبت به امسال از 13.8درصد رشد برخوردار شده. بودجه شرکتهای دولتی هم به 596هزارمیلیاردتومان رسیده که یکدهم درصد کاهش نشان میدهد.
منابع بودجه عمومی از دو محل منابع عمومی و درآمدهای اختصاصی تأمین میشود؛ منابع عمومی (مالیات و سایر) در بودجه عمومی 224هزارمیلیاردتومان است.
درآمدها در سال آینده 119هزارمیلیاردتومان پیشبینی شده که 19.1درصد نسبت به امسال رشد نشان میدهد. ازجمله موارد تشکیلدهنده این رقم هم درآمدهای مالیاتی است که با رشد 22.6درصدی به حدود 86هزارمیلیاردتومان رسیده است.
سهم درآمد نفت 94 کم شد
واگذاری دارایی سرمایهای که عمدتا از محل فروش نفت تأمین میشود 73هزار و 600میلیارد تومان پیشبینی شده یعنی کاهش 7.8درصدی. از سوی دیگر واگذاری دارایی مالی هم 31هزار میلیارد تومان به ثبت رسیده که حکایت از رشد 8/0درصدی دارد.
سهم نفت از درآمدها کاهش یافته و از 224هزار میلیارد تومان به 73هزارمیلیاردتومان رسیده یعنی کمتر از یکسوم بودجه از نفت تأمین میشود.
در سال 83 تا 85 سهم درآمدها در تأمین هزینهها حدود 46درصد بود. در سالجاری این نسبت 68.2درصد و سال آینده 72درصد است.
رشد اعتبارات هزینهای 11.2درصد بوده است، البته از اعتبارات هزینهای 166هزارمیلیارد تومان به حقوق و دستمزد اختصاص دارد.
او رقم اختصاصیافته به بخش عمرانی یا همان تملک دارایی را با احتساب 7هزارمیلیاردتومان رقم تعلقگرفته به بخش خاک و آبهای مرز، نزدیک به 55هزارمیلیارد تومان اعلام کرد که نشان از افزایش 30درصدی نسبت به سال 93 دارد.
94 برای ما سال عادی نیست
سالهایی که کشور 110میلیارددلار درآمد داشت نصیب دولت تدبیر نشد و ما با همین درآمد 25میلیاردی باید سپری کنیم.
روش بودجهریزی را از سنتی و افزایشی به یک روش عملیاتی تغییر دادیم.
تورم برای سال آینده به صورت میانگین 14درصد پیشبینی شده به همین دلیل دولت در بودجه سال آینده رقم افزایش دستمزد کارمندان را 14درصد در نظر گرفت.
عدهای در سالهای قبل تمام مراحل استخدامی را طی کرده بودند ولی به دلیل عدم منابع مالی استخدام نشدند اما برای سال 94 تمام کسانی که مراحل استخدامشان را طی کرده بودند، استخدام خواهند شد.
شرط تخصیص بودجه به طرحهای عمرانی
سال گذشته به شرط پیشرفت فیزیکی بیش از 80درصد به پروژههای عمرانی اعتبار دادیم اما امسال شرط کمک به توازن منطقهای هم اضافه شد درنهایت هم تعداد این طرحها 210 طرح و 470 پروژه است.
به راحتی ظرفیت صادرات بیش از 2میلیون بشکه در روز را داریم. الان این میزان یکمیلیون بشکه است.
تحریمها عنقریب رفع خواهند شد
رفع تحریمها را قریبالوقوع میدانیم اما تمام پیشبینیها برای شرایط تداوم تحریم هم انجام شده است.
سال آینده بیش از 1300میلیاردتومان اعتبار برای مسکن زوجهای جوان و کسانی که اولویت دریافت وام 50میلیونی مسکن را دارند در نظر گرفتهایم. این مبلغ هم برای پرداخت مابهالتفاوت نرخ سود لحاظ شده است.
1500 کیلومتر راه در کشور برای سال آینده تکمیل و بهرهبرداری میشود و پنج طرح بزرگ ریلی نیز اجرایی خواهد شد.
زیرساختهای 30هزارکیلومتر راه را آمادهسازی میکنیم، همچنین 31 بیمارستان، 300 پروژه ورزشی، 400هزار متر مربع از پروژههای نیمهتمام دانشگاهها، 60 دستگاه پرقدرت و متوسط برای پوشش دیجیتالی سرمایهگذاری خواهیم کرد.
اقتصاد کشور با سرمایهگذاری دولتی و غیردولتی رشد 4درصدی سرمایهگذاری را تجربه خواهد کرد درحالیکه این رقم دوسال قبل منفی بود.
رشد اقتصادی در سال آینده 2.5درصدی خواهد بود این درحالی است که نقدینگی در رقم 17درصد محدود میشود.
منابع حاصل از هدفمندی همانند سال گذشته 48هزارمیلیاردتومان در نظر گرفته شده این درحالی است که حدود 42هزارمیلیاردتومان به صورت نقدی و غیرنقدی در جهت حمایت غذایی بین خانوارها توزیع میشود، 5200میلیارد تومان بین بخشهای تولیدی بهعنوان مابهالتفاوت سود تقسیم خواهد شد و 4800میلیاردتومان به اجرای طرح تحول سلامت تعلق خواهد گرفت. نکته دیگر اینکه 1300میلیارد تومان سهم مسکن خواهد شد و 1000میلیارد تومان هم برای اشتغالزایی هزینه خواهیم کرد.
یارانه انصرافیها به خزانه برنمیگردد
برداشت از صندوق توسعه ملی در سال آینده برای پرداخت نقدی یارانهها کاهش خواهد یافت.
مبلغ صرفهجوییشده از رقم یارانههای نقدی که با انصراف اختیاری مردم حاصل میشود در طرحهای عمرانی همان استان هزینه خواهد شد و به هیچ عنوان به خزانه دولت برنمیگردد.
از ابتدای سال 93 تا امروز 30هزارمیلیاردتومان به پرداخت نقدی یارانه اختصاص یافته است.
دلار گرانتر از 2850 تومان نمیشود
نرخ ارز در لایحه بودجه سال آینده کمتر از 10درصد نسبت به بودجه امسال رشد دارد یعنی از 2650 تومان به 2850 تومان رسیده است.
اعتقاد داریم برای یکسانسازی بازار باید نرخ خود را به دولت نزدیک کند، ما به هیچوجه با کمبود منابع نرخ ارز را در سال آینده بالا نخواهیم برد.
نرخ ارز در کشور ما از لحاظ روانی اثرگذار است و تحت هیچ شرایطی نرخ ارز را از این بالاتر نخواهیم برد. از سوی دیگر بدون آنکه دستوری دهیم بازار را کنترل میکنیم.
ارز 2850تومانی به بخشهای تولیدی و نیازهای کشور اختصاص خواهد یافت و مردم برای مصارف آزاد از ارز بازار استفاده میکنند.
تکنرخی کردن ارز به این معناست که بانک مرکزی ارز مصارف آزاد را تأمین کند. امیدواریم با توجه به اینکه منابع بانک مرکزی تقویت شده به صورت مطلوب مدیریت شناور ارز را اجرا کنیم.
نفت بشکهای چند؟
همانطور که کسی نتوانست افت قیمت برای امسال را پیشبینی کند کسی هم قادر نیست نرخها را برای سال آینده برآورد کند.
بسیاری از کشورها ازجمله عراق، نیجریه، مکزیک و روسیه قیمت نفت را در بودجه بیش از
80 دلار بستهاند.
اگر قیمت نفت کمتر از رقم پیشبینیشده در بودجه باشد با مکانیزم تخصیص، کشور و اقتصاد را اداره میکنیم، اما براساس تبصرهای که در بودجه
94 آمده اگر قیمت نفت بالای 72 دلار باشد، مازاد درآمد را در طرحهای خاصی که حتما طرحهای عمرانی هستند هزینه خواهیم کرد.
موجودی حساب ذخیره ارزی درحال انتقال به حساب افزایش سرمایه بانکهاست و بر همین اساس 5میلیارددلار به افزایش سرمایه بانکها اختصاص داده خواهد شد که باعث افزایش توان وامدهی بانکها به 20میلیارد دلار میشود.
سال بعد نان گران نمیشود
هیچ افزایشی برای قیمت نان در سال بعد نداریم؛ البته افزایش قیمت نان بعد از مقاومت طولانی دولت در مقابل نانوایان شکل گرفت. نانوایان میگفتند به خاطر افزایش هزینه کارگر و سوخت قیمت نان باید بالا برود هرچند الان هم با افزایش 30درصدی راضی نیستند و میگویند باید قیمتها آزاد باشد اما دولت این روند را نمیپذیرد و اجازه نمیدهد نرخ بیش از 30درصد افزایش یابد.
دولت قطعا نوآوریهایی برای هدفمندی صورت خواهد داد اما قیمتها بیش از آنچه امسال با مصوبه مجلس افزایش یافته، تغییر نخواهد کرد ضمن اینکه بانک اطلاعاتی یارانه درحال انجام است و تعداد سبدغذایی سال آینده از امسال کمتر نخواهد بود.