وزارت جهاد کشاورزی در واکنش به گزارش «پشتپرده قیمت مرغ» منتشر شده در تاریخ 11/9/93 توضیحاتی را به شرح زیر ارایه داده است.
با عنایت به میزان گوشت مرغ خریداری شده توسط این شرکت طی یک سال اخیر به منظور ایجاد فضای مناسب جهت خریدهای جدید با هماهنگی مراجع ذیصلاح بخشی از گوشت مرغ بین مراکز عمده مصرف توزیع گردیده و سعی بر این بوده است که این اقدام شرکت کمترین تداخل را با توزیع گوشت مرغ روز کشور در بازار آزاد داشته باشد که مجموع توزیع با احتساب سبد کالا در سال جاری حدود 40 هزار تن بوده و نسبت به توزیع در مدت مشابه سال قبل حدود 50 درصد کاهش نشان میدهد. درخصوص خرید مازاد تولیدات گوشت مرغ منجمد داخلی علیرغم وجود ذخایر کافی از خریدهای سال قبل، شرکت با هماهنگی مراجع ذیصلاح و به منظور حمایت از مرغداران نسبت به خرید بالغ بر 100 هزار تن گوشت مرغ با قیمت در شرایط مناسب در سال جاری اقدام نموده و جمعآوری این میزان گوشت مرغ از چرخه عرضه شاهدی بر نقش مثبت شرکت بر حمایت از مرغداران و ایجاد تعادل در بازار میباشد که بر کسی پوشیده نیست.
از دیگر اقدامات حمایتی طی سال جاری توزیع بالغ بر یک میلیون و سیصد هزار تن نهاده(ذرت،جو، و کنجاله سویا) از طریق واحدهای استانی این شرکت بین دامداران و مرغداران کشور بوده که بخشی از آن در تهاتر با بهای محصول خریداری شده صورت پذیرفته و مابقی عمدتا به صورت مدتدار (دو ماهه بدون کارمزد) به فروش رسیده و اقدام موثری در جهت جبران کمبود نقدینگی به شمار میرود. با عنایت به وضعیت مطلوب تولید گوشت مرغ در داخل کشور این شرکت طی سالجاری تکلیفی در ارتباط با واردات گوشت مرغ نداشته و عملکردی نیز در این خصوص نداشته است. بلکه تمام مساعی و اهتمام این شرکت بر بسترسازی مناسب جهت صادرات گوشت مرغ بوده و علاوه بر تشویق و ترغیب بخش غیردولتی فعال در بخش صادرات گوشت مرغ این شرکت نیز از طریق راهاندازی بخش ویژه صادرات بجد به دنبال بازاریابی گوشت مرغ در کشورهای هدف بوده و در این راستا اولین محمولههای صادراتی به کشورهای عراق، افغانستان و تاجیکستان ارسال گردیده است. درخصوص پاسخگویی مسئولان در ارتباط با کاهش قیمت مرغ زنده و گوشت مرغ در بازار آزاد کشور و در راستای حمایت از تولیدکنندگان گوشت مرغ شایان ذکر است پس از ورود مستقیم و موثر وزیر محترم جهاد کشاورزی و معاونتهای برنامهریزی و اقتصادی، امور تولیدات دامی و... در امر ساماندهی بازار گوشت مرغ جلسات متعدد و مستمر در وزارت متبوع و این شرکت جهت همفکری کلیه دستاندرکاران صنعت طیور (شامل معاونتها و ادارات کل ذیربط و وزارت جهاد کشاورزی، معاونت و ادارات کل ذیربط در وزارت صنعت،معدن و تجارت، سازمان دامپزشکی، شرکت پشتیبانی امور دام کشور و اتحادیه و تشکلهای ذیربط و...) تشکیل و در وهله اول دستورالعمل کاهش قیمت نهاده ( 8الی 10 درصد نسبت به نیمه اول سال جاری) و سپس دستورالعمل افزایش قیمت خرید گوشت مرغ منجمد به ترتیب در تاریخ 20 و 21 آبان سال جاری جهت اجرا به نمایندگیهای این شرکت در استانها ابلاغ گردید. که این امر افزایش میزان خرید روزانه و ذخیرهسازی گوشت مرغ مازاد و در نتیجه افزایش قیمت مرغ زنده و گوشت مرغ را در پی داشته و به علاوه برنامه تنظیم تولید متناسب با مصرف جاری کشور از طریق کنترل جوجهریزی (حذف گلههای مازاد مرغ مادر و تخممرغ نطفهدار) نیز در حال اجرا میباشد. در استانها نیز ستادهای پایش تولید و بازار گوشت مرغ متشکل از واحدهای استانی نهادها و ارگانهای فوقالذکر و همچنین استانداریها بهطور مستمر تشکیل شده و حتی حسب ضرورت، جلسات مشترک ستاد پایش تولید و بازار گوشت مرغ 10 استان کشور با ستاد مرکزی در محل شرکت پشتیبانی امور دام کشور تشکیل گردید و تا ایجاد تعادل و ثبات در بازار گوشت مرغ کماکان موضوع فوقالذکر در مرکز و استانها تداوم خواهد داشت.
لذا صنعت طیور کشور حل و فصل شرایط بحرانی شدید در اواخر آبان سال جاری را طی مدت کوتاه مدیون نظارت و برنامهریزی مستقیم وزیر محترم جهاد کشاورزی و معاونتها و سازمانهای زیرمجموعه بوده و جای قدردانی و تشکر دارد.
با عنایت به تامین مکفی نهادههای دامی از محل واردات و تولید داخلی طی سال جاری بر خلاف برخی مقاطع طی سالهای قبل تولیدکنندگان محصولات پروتیینی دسترسی به اقلام نهاده با قیمت و شرایط مناسب داشته و هیچگاه با بازار سیاه مواجه نگردیدهاند. اختلاف ذکر شده در خصوص قیمت ذرت و کنجاله سویا جهانی و ذرت و کنجاله سویا در بازارهای داخلی تکذیب میشود. زیرا هزینههای مربوط به حمل دریایی و بیمه به قیمت جهانی افزوده شده و با احتساب هزینههای ریالی (بانکی، بندری، گمرکی، دامپزشکی، استاندارد، بازرسی و...)و سود متعارف در بازارهای داخلی عرضه میگردد و به هیچ وجه عرضه ذرت به قیمت 380 دلار و کنجاله سویا به قیمت 600 دلار صحت ندارد. همانگونه که قبلا نیز گفته شده این شرکت طی سال جاری بالغ بر 100 هزار تن گوشت مرغ خریداری نموده و آمار نقل شده از جانب رئیس محترم انجمن صنفی پرورش دهندگان مرغ گوشتی کشور(700تن) آمار روزانه خرید میباشد که در برخی از روزها از 1000 تن نیز فراتر رفته است لیکن مقرر نیست کل گوشت مرغ تولیدی کشور خرید و ذخیرهسازی گردد.
در ضمن دستورالعمل خرید این شرکت مبتنی بر خرید مستقیم از تولیدکنندگان گوشت مرغ و تشکلهای رسمی آنان بوده و خرید از عوامل واسطه تکذیب میگردد. در پایان اطمینانخاطر میدهد با همت و تلاش مرغداران سختکوش و حمایت متولیان و برنامهریزان ذیربط در دولت کماکان گوشت مرغ متناسب با نیاز جامعه تولید و عرضه خواهد گردید و کشور شاهد بازار سیاه کمبود گوشت مرغ نخواهد شد. بدیهی است ایجاد و نشر شایعه گوشت مرغ 10 هزار تومانی در آینده از زبان هر فرد و به هر طریق از مصادیق بارز ایجاد نگرانی و تشویش اذهان عمومی بهشمار میآید.