پریسا اسلام زاده- شهروند| هزینه یک میهمانی ساده که تنها میزبان یک خانواده باشید، چیزی حدود 420 تا 450هزار تومان آب میخورد. اگر بخواهیم حقوق مصوب وزارت کار را در نظر بگیریم، یک میهمانی خانوادگی ساده چیزی حدود یکسوم دستمزد کارگران و یکششم دستمزد کارمندان را میبلعد و حالا به نظر میرسد که میهمانی گرفتن برای بسیاری از خانوادههای ایرانی دشوارتر از گذشته شده است.
پلو و مخلفاتش مظنه چقدر؟
میهماننوازی ایرانیها همیشه معروف بوده است و بسیاری از خانوادهها نهتنها تلاش میکنند که از شیر مرغ تا جان آدمیزاد برای میهمانانشان فراهم کنند که گاهی در این میان اسرافهای زیادی رخ میداد. حالا اما وضع متفاوت است و قیمت خوراکیها بشدت افزایش یافته و اقشاری مثل کارمندان و کارگران اگر بخواهند یک میهمانی خودمانی ترتیب دهند، حداقل باید یکسوم حقوقشان را هزینه کنند.
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران مواد غذایی در سال 97 تورم بین 34 تا 40درصدی را تجربه کرده که تورم کمتر برای فقرا و تورم بیشتر برای ثروتمندان گزارش شده است.
فرض کنید قرار است یک خانواده را میهمان کنید و برای خودتان و میهمانانتان که در مجموع 10 نفر میشوید، غذا تهیه کنید. قرار نیست خیلی هم ریختوپاش کنید و میخواهید دو نوع غذا تهیه کنید.
اگر فرض را بر این بگیریم که قرار است در این میهمانی از غذاهای ایرانی استفاده کنید، برای 10 نفر حداقل باید 10 پیمانه برنج پخته شود. معمولا هم که خانوادههای ایرانی یک نوع برنج ساده تهیه میکنند؛ یک نوع برنج با مخلفات مثل زرشکپلو یا سبزیپلو. این روزها هم که برنج قیمت بسیار بالایی را تجربه میکند و اگر بخواهید برای میهمانیتان از برنج ایرانی استفاده کنید، برای هر کیلو برنج باید حداقل 18هزار تومان هزینه کنید.
اگر هر یک کیلو برنج را 6پیمانه در نظر بگیریم، هزینه پخت دو مدل برنج برای یک میهمانی 10 نفره، 36هزار تومان میشود.
اگر قرار باشد کنار برنج ساده، زرشک هم داشته باشید، باید حداقل 250 گرم زرشک تهیه کنید که الان با توجه به اینکه قیمت هر کیلو زرشک 60هزار تومان است، باید 30هزار تومان هم برای خرید زرشک هزینه کنید. با توجه به اینکه برای طبخ غذا در میهمانیها به زعفران هم نیاز دارید، حداقل باید به اندازه 25هزار تومان هم زعفران بخرید.
اگر بخواهید به جای زرشکپلو، باقالی پلو بپزید، برای یک کیلو برنج باید سبزی و باقالی هم بخرید که هزینه خرید سبزی مخصوص باقالی پلو و باقالی چیزی حدود 30هزار تومان تمام میشود. بر این اساس شما تا همین جای کار اگر بخواهید دو نوع مدل غذا برای میهمانیتان بپزید، باید 121هزار تومان خرج کنید. ضمن اینکه شما برای طبخ همه غذاهایتان به روغن نیاز دارید. در حال حاضر قیمت یک بطری روغن 800 گرمی در بازار 10هزار تومان است. هزینه روغن به علاوه اقلام جزییتر مانند پیاز، ادویه، سیبزمینی، رب گوجهفرنگی، سسهای مختلف و آبلیمو و سبزیجات را در مجموع 50هزار تومان در نظر میگیریم. با این حساب پخت دو نوع پلو و سالاد برای 10 نفر حدود 170هزار تومان تمام میشود.
گوشت و مرغ میهمانیتان چند درمیآید؟
رسیدیم به بخش اصلی و گرانقیمت میهمانی. این روزها قیمت مرغ، گوشت و ماهی سر به فلک گذاشته و البته که این اقلام از سفرههای ایرانی حتی برای برگزاری یک میهمانی ساده قابل حذف نیستند.
اگرچه بعد از گران و چند برابر شدن قیمت این اقلام، اتحادیه صنفی مربوط میگویند که مصرف این اقلام خوراکی بین خانوادههای ایرانی کاهش داشته است، اما وقتی ایرانی باشید و میهمان داشته باشید، نمیتوانید از خرید این اقلام صرفنظر کنید. خانوادهها معمولا در این مواقع یا دو مدل خورشت درست میکنند یا اینکه مرغ، کباب و ماهی را جایگزین میکنند.
در حال حاضر قیمت هرکیلوگرم گوشت قرمز بین 100 تا 125هزار تومان است. احتمالا برای پذیرایی از 10 میهمان مجبورید بین یک و نیم تا دو کیلوگرم گوشت بپزید که بنابراین باید حداقل 200هزار تومان گوشت بخرید.
اگر هم قصد پختن مرغ داشته باشید برای برگزاری میهمانی 10 نفره باید 2عدد مرغ بخرید. این روزها هم که مرغ هر روز افزایش قیمت دارد و اگر وزن هر مرغ را 2کیلوگرم در نظر بگیریم، باید حدود 60هزار تومان هزینه کنید.
وضعیت قیمت در بازار ماهی هم چندان تعریفی ندارد. اگر بخواهید با ماهی قزلآلا از میهمانهایتان پذیرایی کنید مجبور میشوید حداقل 2 تا 3 کیلوگرم ماهی بخرید که هرکیلوگرم آن 45هزار تومان به فروش میرسد، خرید 2 کیلوگرم از این ماهی برایتان 90هزار تومان آب میخورد.البته ماهیهای گرانتر از قزلآلا هم در بازار موجود هستند، اما با توجه به قیمت کلی این خوراکی به نظر میرسد که پذیرایی از میهمان با ماهیهای دیگر چندان به صرفه نیست.
با این حساب بین 100 تا 200هزار تومان باید برای گوشت یا مرغ و ماهی میهمانیتان هزینه کنید که ما رقم میانگین یعنی 150هزار تومان را در نظر میگیریم.
حداقل 100هزار تومان
هزینه میوه و یک جعبه شیرینی
با اینکه تعطیلاتسال نو به پایان رسیده و قرار بود قیمت میوه بعد از عید نوروز کاهش پیدا کند، نهتنها این اتفاق نیفتاد بلکه قیمتها همچنان رو به افزایش هستند. در حال حاضر سیب قرمز و زرد با قیمت 12هزار تومان، پرتقال با قیمت 7 تا 8هزار و 500 تومان، خیار با قیمت 7 تا 8هزار تومان، کیوی با قیمت 8 تا 10هزار تومان و موز با قیمت 11 تا 12هزار تومان فروخته میشوند.
برای پذیرایی از 10 میهمان حداقل باید از هر میوه 2 کیلوگرم بخرید. براین اساس باید 24هزار تومان پول سیب، 16هزار تومان پرتقال،16هزار تومان خیار، 20هزار تومان کیوی یا 24هزار تومان موز بخرید که در این صورت تقریبا باید 50 تا 70هزار تومان پول میوه بدهید.
ضمن اینکه اگر هم تصمیم به خرید شیرینی دارید که قیمت هر کیلوگرم شیرینی خشک و معمولی در قنادیها از 12 تا 40هزار تومان است که با در نظر گرفتن قیمت میانگین شیرینی، حداقل باید 30هزار تومان هم برای خرید این قلم دست به جیب شوید.
هزینه یک میهمانی ساده چقدر میشود؟
با یک حساب سرانگشتی برگزاری یک میهمانی 10 نفره که اصلا هم تشریفات خاصی نیست و موارد اضافهای مثل پیش غذا و دسر ندارد، باید حدود 420 تا 450هزار تومان هزینه کنید.
با توجه به اینکه درحال حاضر حقوق کارگران یکمیلیون و 500هزار تومان است، یک کارگر ایرانی اگر بخواهد در طول یک ماه میهمانی نه چندان پرتشریفاتی را هم برگزار کند باید یک سوم از حقوق خود را هزینه کند.این هزینه حتی برای کارمندان هم که براساس اعلام سازمان امور اداری و استخدامی کشور متوسط حقوقشان 3میلیون تومان است، چندان منطقی به نظر نمیرسد و تقریبا یک ششم حقوق آنها و به عبارتی دستمزد حدود 4 تا 5 روزشان را میبلعد.
تهیه غذا از کترینگها با صرفهتر است؟
در سالهای اخیر با توجه به شاغل شدن اغلب زنان ایرانی، برخی از خانوادهها برای برگزاری میهمانیهای خود اقدام به خرید غذا از رستورانها و کترینگها میکنند.
حالا با توجه به افزایش دو برابری قیمت برنج،گوشت،مرغ و ماهی و سایر اقلام، تهیه غذا برای میهمانیها از کترینگها به صرفهتر به نظر میرسد. البته اگر بخواهید به یک مدل غذا با کیفیت نه چندان مطلوب رضایت بدهید، ولی اگر بخواهید با همین غذا با کیفیت نامطلوب دو مدل تهیه کنید، دیگر هزینههایتان با هزینه غذایی که در خانه تهیه میکنید، تفاوت چندانی ندارد.
در حال حاضر اگر بخواهید از یک رستوران معمولی که اسم و رسم چندانی هم ندارد و قیمتهایش نرمال است، غذا تهیه کنید برای هر پرس خورشتهایی مثل قیمه و قرمه سبزی 16 تا 18هزار تومان باید پرداخت کنید. در حال حاضر رستورانهای معمولی هر پرس باقلا پلو با ماهی را 18 تا 22هزار تومان، چلوکباب معمولی را هر پرس 22 تا 25هزار تومان، چلو جوجه را 19 تا 22هزار تومان و ته چین را 19 تا 23هزار تومان میفروشند.اگر بخواهیم میانگین این قیمتها را در نظر بگیریم، خرید غذا بابت میهمانی 10 نفره بین 200 تا 300هزار تومان آب میخورد که در این صورت به نظر میرسد پذیرایی از میهمانها با یک مدل غذا به صرفهتر خواهد بود.
فقط به صرف غذای حاضری!
درست است که ایرانی های میهمان نواز، علاقه زیادی دارند که با بهترین غذاها و امکانات از میهمان شان پذیرایی کنند، اما باور کنید که همه ما شرایط جیب همدیگر را به خوبی می دانیم و نیازی نیست که فیلم بازی کنیم.
یادتان باشد ما برای دیدن دوستان و خویشاوندمان می رویم و نمی خواهیم با میز رنگارنگ رستوران مواجه شویم.
قاعده ساده دیدار برای دوستی و نه دیدار برای صرف غذا! را جا بیندازیم تا میزبان مان تحت فشار قرار نگیرد.
می توانیم زمان میهمانی های ناهار و شام را تغییر دهیم و وقتی به دیدار دوستان مان می رویم به یک عصرانه مختصر یا میان وعده ای ساده اکتفا کنیم.
ضرورتی ندارد که میهمانان ما در این گرانی گوشت، حتما کباب یا جوجه سرو کنند و یا باقالی پلو با ماهیچه... به میزبان مان بگوییم که یک غذای ساده و کم هزینه بپزد. اگر یادتان باشد در گذشته زیاد با درخواست میهمانان مواجه می شدیم که فقط به صرف یک غذای حاضری می آیند.
دسرها و پیش غذاهای رنگارنگ را فاکتور بگیریم. باور کنید به جز هزینه، خوردن آن همه چربی و شیرینی و کالری اضافه به زیان سلامتی تان است.
احترام، ادب و دوستی حکم می کند که با رفتارهای منفی میزبان را درباره کیفیت پذیرایی و نوع غذاها و مخلفات آزار ندهیم.