روزشمار تقویم برای شروع سال نو آغاز شده و خرید و فروش اسباب سفره هفتسین این روزها حسابی سکه شده است. درحالی خیابان شهر پر شده از تشتها و تنگهای بزرگ فروش ماهی قرمز شب عید که سازمان دامپزشکی مردم را از خرید ماهی از دستفروشان منع میکند. به گفته مدیرکل دفتر بهداشت و مدیریت بیماریهای آبزیان سازمان دامپزشکی کشور ماهی قرمز باید از مراکز مجاز و بهداشتی که دارای مجوز فروش ماهی هستند، تهیه شود و از خرید ماهی از دستفروشان و دورهگردان به دلیل نگهداری ماهی در شرایط بهداشتی نامناسب خودداری شود. باید گفت که منظور از مراکز مجاز بهداشتی، مراکزی هستند که مکانهای مسقف و همچنین لوازم شستوشو و ضدعفونی مناسب دارند. براساس اعلام این سازمان مردم همچنین نباید در زمان خرید سراغ ماهیان بیمار و بیحال با علایم شنای غیرفعال، فاقد رنگ شفاف و دارای لکه روی پوست بدن بروند.
نکات لازم در نگهداری ماهی قرمز
البته نگهداری ماهیهای قرمز شب عید هم اصول و فنونی دارد که باید رعایت شود. اول اینکه ظرف نگهداری ماهی، یک ظرف با دهانه باز (دهان گشاد) جهت تبادل اکسیژن با محیط باشد، همچنین میزان آب مورد نیاز برای هر قطعه ماهی حداقل یک لیتر و بهترین دمای آب نگهداری ماهی 26 – 22 درجه سانتیگراد است.
در صورتی که از آب شهری برای نگهداری ماهیها استفاده میکنیم، باید قبل از استفاده ماهی چند ساعت در هوای آزاد به منظور کلرزدایی قرار داده شود، همچنین هر بار 25درصد کل آب عوض شده و از عوض کردن یکباره آن خودداری شود. گفتنی است غذای ماهی قرمز هم حتما از فروشگاههای عرضه ماهی زینتی تهیه شود.
نکات بهداشتی لازم
1- هنگام عوض کردن آب و ... نیازی به دستکاری ماهی نیست، اما در صورت لزوم و بهخصوص در افرادی با سابقه بیماری یا حساسیتهای پوستی از دستکش استفاده شود.
2- برای ضدعفونی کردن ظروف نگهداری ماهی میتوان از نمک به میزان 3درصد یا سایر ضدعفونیکنندهها مانند پرمنگنات پتاسیم، پرکلرین یا بتادین استفاده کرد.
3- آب عوض شده ماهی مستقیما در چاه تخلیه نشود و از ریختن آن در معابر عمومی خودداری شود.
4- در پایان نوروز ماهیها را در رودخانهها یا نهرها رها نکرده و در محلهای خاصی که شهرداری مشخص کرده است، رهاسازی شود.
گونههای ممنوع
از نظر سازمان دامپزشکی کشور عرضه هرگونه خزندگان، دوزیستان و حلزونها مانند مار آبی، سمندر، لاکپشت گوشقرمز و حلزون سیبی غیرمجاز است. لاکپشت سنگاپوری یا مینیاتوری (گوش قرمز) جزو 100 گونه مهاجم و مخرب است و به صورت غیرقانونی وارد کشور میشود و بهعنوان مخزن بیماری باکتریایی سالمونلوز است که باعث گاستروانتریت در انسان میشود و همچنین با توجه به اینکه اینگونه هم گیاهخوار و هم گوشتخوار است، اثرات منفی زیستمحیط برای منابع آبی کشور دارد.