شهروند| 12 خردادماه سالجاری، یک غافلگیری، آغاز ماجرایی بود که با گذشت 5 ماه از آن هنوز دلایلش مشخص نیست. طوفانی با سرعت بیش از 120 کیلومتر بر ساعت، پایتخت را زیر پا گذاشت و تهرانیها را غافلگیر کرد. از آن روز حواشی با طوفانی که هم خسارت مالی به جای گذاشت و هم جان 5 تن از پایتختنشینان را گرفت، همراه شد. سازمان هواشناسی، با صراحت از وجود امواج مزاحمی حکایت کرد که تصاویر هواشناسی را ناخوانا کرد و پیشبینی وقوع طوفان را غیرممکن. از آن روز به بعد انگشت اتهام پیشبینیهای نادرست هواشناسی و عدم پیشبینی طوفان خردادماه به سمت امواج الکترومغناطیسی و پارازیتها نشانه رفت.
در ماههای گذشته مسئولان سازمان هواشناسی بارها و بارها از وجود امواج مزاحم که نیاز به شناسایی دارند، حکایت کردند. حتی وقتی در میان نمایندگان مجلس هم حاضر شدند از وجود این امواج که هنوز عوامل آن شناسایی نشده، گزارش دادند. «در گزارش رئیس سازمان هواشناسی و کارشناسان در مورد طوفان خردادماه تهران عنوان شد که در سالهای اخیر، میدان دید رادار تهران و برخی دیگر از شهرها به دلیل نویزهای الکترومغناطیسی ناشی از منابع مختلف، بسیار محدود شده و غالبا تصاویر تولیدشده توسط رادارهای هواشناسی با نویز همراه است»، اما در این مدت قدمی برای حل مشکل امواج مزاحم برداشته نشد.
5 ماه از روز طوفانی پایتخت میگذرد، هم دولتیها و هم مجلسیها در جریان وجود امواج مزاحم الکترومغناطیسی و پارازیتها قرار گرفتهاند، اما همچنان کاری برای شناسایی و کاهش این امواج نشده و این در حالی است که در آستانه فصل سرما قرار داریم. فصلی که احتمال وقوع طوفانهایی مشابه طوفان غافلگیرکننده خردادماه بالاست و در کنار آن پیشبینی درست سازمان هواشناسی درخصوص وضع جوی در زندگی و سلامت مردم، نقش تعیینکننده و غیرقابل انکاری دارد. با این حال همچنان داوود پرهیزکار رئیس سازمان هواشناسی درخصوص امواج الکترومغناطیسی و تأثیر آن در اختلالات دادههای هواشناسی به ایسنا میگوید: «آنچه مشخص و غیرقابل انکار است، این است که برخی از رادارهای ما امواج مزاحم دارد که ممکن است منابع مختلفی باعث بروز آنها شده باشد که نیاز به شناسایی این عوامل وجود دارد.»
او ادامه میدهد: «شناسایی امواج مزاحم باید توسط سازمان تنظیم مقررات رادیویی انجام شود که هنوز در این حوزه اتفاقی نیفتاده و هنوز جوابی برای آن نگرفتهایم. تنها به صورت غیرمستقیم گفتهاند که بهدلیل سیستمهای بیسیم در سطح شهر است.»
رئیس سازمان هواشناسی با تأکید بر گزارشهایی که پیش از این درخصوص امواج مزاحم داده بود، میگوید: «اگر منابع امواج مزاحم، باعث ناخوانا شدن تصاویر مشخص شود، سازمان تنظیمات مقررات رادیویی باید اقدامات لازم برای مقابله با این نویزها را انجام دهد.»
در ماههای اخیر، تأثیر امواج مزاحم بر تصاویر هواشناسی، بارها از سوی مسئولان این سازمان اعلام شده است. حتی در جریان بازدید احمد مسجدجامعی و گروه تهرانگردی از بخشهای مختلف سازمان هواشناسی کشور که در مهرماه اتفاق افتاد، بار دیگر رئیس سازمان از وجود اختلال در امواج رادار هواشناسی استان تهران خبر داد و گفته بود: «این اختلال ثبت دادههای راداری و پیشبینی را دچار اشکال میکند و براساس اطلاعات راداری به نظر میرسد پارازیتهای مختلکننده امواج ماهوارهای دلیل این اختلال در رادار تهران مستقر در منطقه پرند هستند و سازمان تنظیم مقررات امواج رادیویی، وابسته به وزارت ارتباطات باید در این مورد نظر نهایی را اعلام کند.» همچنان این نظر نهایی مبهم است و مشخص نیست آیا امواجی وجود دارند که تصاویر هواشناسی را ناخوانا کنند یا مشکل از جای دیگری آب میخورد. در این خصوص، حتی نمایندگان مجلس هم ساکت نشستهاند و دیگر سوالی از دستگاههای مسئول درخصوص این امواج و تأثیر آن بر سلامت مردم و پیشبینیهای سازمان هواشناسی نمیشود.
فرجالله عارفی نایبرئیس کمیسیون اجتماعی مجلس در این خصوص به «شهروند» میگوید: «تاثیر این امواج بر پیشبینیهای هواشناسی را باید کارشناسان اعلام کنند. در این صورت اگر امواج الکترومغناطیسی بر پیشبینیها تاثیرگذار هستند باید از تجربه و راهکار سایر کشورها استفاده کرد. امواج الکترومغناطیسی در تمام شهرهای دنیا وجود دارند، باید دید سایر کشورها با چه مکانیزمی موفق شدهاند میزان اثرگذاری این امواج را کاهش دهند تا مشکلساز نشود.»
او درباره اینکه چرا در این چند ماه تلاشی برای شناسایی این اثرگذاری و عوامل آن انجام نشده است و همچنان رئیس سازمان هواشناسی از مزاحمت امواج حکایت میکند، میگوید: «وزارت راه و سازمان هواشناسی به جای آنکه موضوع را رسانهای کنند، آن را از مسئولان مربوطه پیگیری کنند. وزارت راه و سازمان هواشناسی باید موضوع را بررسی کنند و اگر نیاز به کمک هست آن را به کمیسیونهای تخصصی مجلس اعلام کنند.»
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس در پاسخ به اینکه مسئولان وزارت راه و سازمان هواشناسی هم کار خاصی در اینخصوص نکردهاند، چرا مجلس بهعنوان دستگاه ناظر موضوع را پیگیری نکرده است، ادامه میدهد: «این موضوع باید در دولت پیگیری میشد و مجلس هم باید روی این موضوع نظارت میکرد که از بعد نظارتی مجلس قبول داریم که کاری انجام نشده است.» تاثیر امواج الکترومغناطیسی و پارازیتها بر سیستمهای رادار هواشناسی، در میان مسئولان هم موافق و مخالف بسیاری دارد، هر چند هنوز تأثیر یا بیتاثیری آن اثبات نشده است.
محمداسماعیل سعیدی، دیگر عضو کمیسیون اجتماعی مجلس هم دراینباره به «شهروند»، میگوید: «مسئولان فکر میکنند اگر مشکل را بر گردن موضوعی ناشناخته و اثباتنشده بیندازند، دیگر مسئولیتی ندارند. باید بررسی کرد که این امواج چقدر بر رادارها تاثیرگذار است، به اعتقاد من تاثیرش تنها 2درصد است.»
هر چند تأثیر این امواج هنوز تأیید نشده اما عدم پیگیری این موضوع و پافشاری مسئولان سازمان هواشناسی بر تأثیر این امواج، رادارهای سازمان هواشناسی را زیر سایه امواج ناشناخته برده و پیشبینیهای هواشناسی را سخت کرده است.