شهروند| بعد از مدتها انتظار دیروز در جلسه هیأت واگذاری پرونده استقلال و پرسپولیس روی میز بررسی قرار گرفت تا دوباره دو شرکت قیمتگذاری شوند پروسهای که چندسال پیش هم طی شد و سرخابیها نه براساس داراییها بلکه بر مبنای ارزش برندشان و البته تعداد هواداران قیمت خورند در همان روزها نهتنها قیمت بلکه اساس نرخگذاری با انتقاد بهخصوص از سوی آبیها روبهرو شد. آنها میگفتند وقتی هیچ معیاری برای سنجش وجود ندارد شرکت ارزشگذار از کجا به این نتیجه قاطع رسیده که تعداد هواداران پرسپولیس بیشتر از استقلال است. بههرحال و با وجود تمام انتقادها، حتی قیمت خوردن شرکتها هم باعث نشد طلسم بشکند و گره از کار واگذاری دو باشگاه آبی و قرمز باز شود. از آن روز تا امروز دو باشگاه، وزارت ورزش و نماینده ویژهاش و سازمان بارها و بارها موعد واگذاری را از این ماه به ماه بعد موکول کردند. در این مدت هم دستکم سرد و گرم چشیدههای پرونده خصوصیسازی میدانستند که این گره به همین سادگیها باز نخواهد شد. بههرحال بعد از چند روزی انتشار خبر امیدوارکننده از قیمتگذاری دو باشگاه در اولین روز هفته، جلسه هیأت واگذاری تشکیل شد و ظاهرا مهمترین موضوعی که در مورد آن رایزنی هم صورت نگرفت قیمتگذاری دو باشگاه بود. گزارشها هم حکایت از آن دارد که در این جلسه اعضا به شنیدن گزارشی از روند و نحوه واگذاری سهام این دو تیم پرطرفدار اکتفا کردند.
صورتهای مالی اشکال داشت
نتیجه اینکه پروسه قیمتگذاری باز هم به تأخیر افتاد و اینبار قرار است دو هفته دیگر پرونده این دو باشگاه در هیأت واگذاری به جریان بیافتد دلیل تأخیر هم البته چندان غیرمنتظره به نظر نمیرسید؛ اشکال در صورتهای مالی. اصولا دو باشگاه استقلال و پرسپولیس براساس گزارشها هنوز از سایه زیاندهی خارج نشدهاند از سوی دیگر ظاهرا متولیان باشگاه هم سر ناسازگاری دارند و بعد از طی سالها هنوز تصمیم به شفافسازی نگرفتهاند. نمونه آن هم اموال یکی از دو باشگاه بود که بعد از انتشار اخباری در مورد قیمتگذاری ناگهان رونمایی شد اموالی که تا پیش از آن در هیچکدام از صورتهای مالی و لیست داراییها به چشم نمیخورد. بههرحال آنطور که خبرگزاریها گزارش دادهاند در جلسه دیروز هیأت واگذاری به دلیل اشکال صورتهای مالی دو باشگاه استقلال و پرسپولیس، قیمتگذاری انجام نشده و قیمتگذاری این دو باشگاه به 2 هفته آینده موکول شد. ایسنا هم به نقل از یک مقام مسئول در سازمان خصوصی اعلام کرد صورتهای مالی دو باشگاه ایرادهایی داشت بنابراین قرار شد این موضوع دوباره در جلسه بعدی هیأت واگذاری مطرح شود. به گفته او در این جلسه تنها گزارشی از روند واگذاری این دو باشگاه ارایه و نقطهنظرات اعضا مطرح شد که نویدبخش نزدیک شدن به مرحله واگذاری است!نکته دیگر اینکه به گفته همین مقام مسئول در سازمان خصوصیسازی نهتنها صورتهای مالی این دو باشگاه به تأیید حسابرس نرسیده بلکه باشگاهها هم در مورد تأیید صورتهای مالی خود با تردید اقدام میکنند. این درحالی است که در صورتهای مالی ارایهشده، صورت طلبکارهای واقعی و میزان بدهی مشخص نیست.
قیمتگذاری شاید دو هفته دیگر
دست آخر اینکه اگر اشکالات تا دو هفته دیگر برطرف شود استقلال و پرسپولیس دیماه برای فروش، آگهی خواهند شد اما در غیر این صورت هم آنطور که ایسنا گزارش داده قطع به یقین واگذاری تا پایان سال صورت خواهد گرفت. این همه در شرایطی است که پیش از اعلام نتایج رایزنیها در هیأت واگذاری همین خبرگزاری از قیمتگذاری 150 تا 200میلیارد تومانی باشگاهها خبر داده بود. اما اگر این دو ورزشگاه در قیمتگذاری لحاظ نشود، قیمت 150میلیارد تومانی برای هر یک از این دو باشگاه در نظر گرفته میشد! بههرحال توپ ناکامی واگذاری استقلال و پرسپولیس فعلا در زمین مدیران دو تیم است.
مديرعاملها مقصرند
میرعلی اشرف پوریحسینی رئیسکل سازمان خصوصیسازی هم در این مورد به صراحت اعلام کرد: مدیران استقلال و پرسپولیس تاکنون به بهانههای مختلف از امضای صورتهای مالی امتناع کردهاند. وی افزود: هفته گذشته نیز جلسهای با اعضای هیأتمدیره استقلال و پرسپولیس داشتیم که قرار شد در هفته جاری صورتهای مالی این دو باشگاه امضا شود. او درخصوص اصرار این سازمان بر امضای صورتهای مالی دو تیم سرخابی تأکید کرد: لازمه برگزاری مجامع این دو باشگاه، تهیه و امضای صورتهای مالی است تا پس از آن کار حسابرسی انجام و مجمع عمومی استقلال و پرسپولیس برگزار شود. بعد از آن نیز قیمتگذاری سهام این دو تیم انجام و در هیأت واگذاری مطرح میشود که پس از تأیید این هیأت، مزایده واگذاری سهام سرخابی برگزار خواهد شد. وی اضافه کرد: البته همزمان با پیگیری انجام امضای صورتهای مالی استقلال و پرسپولیس، کار کارشناسی و قیمتگذاری سهام این دو تیم توسط سازمان خصوصیسازی برای استفاده از زمان درحال انجام است. او تصریح کرد: براساس قانون فعلی، استقلال و پرسپولیس جزو گروه 2 واگذاریها هستند که 80درصد سهام آنها باید به بخش خصوصی واگذار شود؛ هرچند از نظر قانون منعی برای عرضه 100درصد سهام آنها وجود ندارد.
سرخابیها هنوز زیان میدهند
مهدی عقدایی معاون اسبق سازمان خصوصیسازی که زمانی مقدمات فروش دو باشگاه را فراهم میآورد و اصولا این پرونده در زمان او رسما به جریان افتاده در این خصوص معتقد است که نباید در مورد واگذاری دو باشگاه مسائل امنيتی را نادیده بگیریم. او به «شهروند» گفت: واگذاری استقلالو پرسپولیس به لحاظ امنیتی باید با دقت بیشتری به فروش برسد چون هوادار دارند. یک باشگاه ممکن است بتواند رئیسجمهوری یا وزیر را هم عوض کند. بنابراین از لحاظ سیاسی بسیار مهم است که تنش سیاسی و امنیتی ایجاد نشود. او درخصوص گذشته این واگذاری و دلایلی که به نتیجه رسیدن آن را تا به امروز عقب انداخته تأکید کرد: زمانی که پرونده واگذاری این دو باشگاه به جریان افتاد هر دو باشگاه اموالی نداشتند ما تلاش داشتیم برای آنها از طریق دولت داراییهایی منتقل کنیم. دلیل تأخیر در واگذاری هم به همین عامل بود چون مگر میشود یک باشگاه زمین تمرین نداشته باشد. البته عمر ما کفاف نکرد ولی بههرحال اگر من در سازمان خصوصیسازی میماندم قطعا همان سال دو باشگاه را واگذار میکردم.به گفته عقدایی؛ دولت سالی 5میلیارد تومان حداقل به صورت رسمی پول به این باشگاهها بودجه میدهد و این یعنی ضرر مضاعف که با هر تأخیر بیشتر و بیشتر میشود. نکته دیگر اینکه دو باشگاه زیانده بودند و به نظر من امروز هم سودده نیستند چون اگر سودده بود در بورس سهام واگذار میشدند.او افزود: اصلا یکی از دلایلی که سهام این دو باشگاه در بورس عرضه نشد زیانده بودن آن بود. بحث مدیریتی هم یکی دیگر از نکات حایز اهمیت به نظر میرسد. عقدایی خاطرنشان کرد: در آن زمان مصوبهای از دولت گرفتیم که برای مدیریت موفق باشگاه یکدرصد مدیریتی را به کسانی که حرفهای ورزش هستند و پیشکسوت محسوب میشوند واگذار کنیم و بقیه را به هواداران انتقال دهیم. البته مشکل این بود که چه کسی را باید هوادار بنامیم چون در زمان عرضه شاید غیرهوادار هم در صف خرید قرار بگیرد. درنهایت هم فرض بر این شد که اگر کسی سهم را خرید هوادار تصور شود یعنی چه بهتر که با خرید سهام یک غیرهوادار هم به هوادار تبدیل شود.