داستان بسیار ساده و البته تکراری است. محمدجواد ظریف، وزیر امورخارجه سخنی گفته و برخی از چهرهها و رسانهها وابسته به جریان فکری خاصی او را به باد انتقاد گرفتهاند. موضوع انتقاد هم مسأله تازهای نیست. ظریف متهم شده است که امنیت کشور را به مذاکرات هستهای گره زده و موجبات تضعیف نیروهای مسلح کشور را فراهم آورده است. طوری وانمود میکنند انگار رقابتی میان دستگاه دیپلماسی و نیروهای مسلح در حفظ امنیت کشور شکل گرفته است. ظریف اما چه گفته بود؟ ظریف در همایش دیپلماسی هستهای که هفته گذشته در دانشگاه علامه طباطبایی برگزار شده بود در توضیح دستاوردهای مذاکرات هستهای گفته بود: «من ادعا میکنم در نتیجه مذاکرات، امروز کشور بیش از هر زمان دیگری امن شده است و دیگر هیچ کشوری به خود جرأت نمیدهد که کشور را تهدید به حمله نظامی کند».
منتقدان اما میگویند آنچه موجب امنیت بخشیدن به کشور شده آمادگی نظامی کشور و دستاوردهای نظامی کشور در عرصههای مختلف بوده است نه مذاکرات هستهای. آنها معتقدند که اتفاقا این آمادگی نظامی نیروهای مسلح کشور بوده است که به تیم مذاکرهکننده هستهای اعتمادبهنفس بخشیده تا ضمن اطمینان از امنیت کشور با غرب بر سر میز مذاکره بنشیند.
انتقاد به سخنان محمدجواد ظریف البته مسبوق به سابقه است. آخرین باری که موجی از انتقادات به سخنان ظریف آغاز شد، در جریان سفر به نیویورک و سخنان خود در جمع اندیشمندان آمریکایی در شورای روابط خارجی آمریکا بود. در آن زمان نیز ظریف متهم شده بود که قصد دارد از مذاکرات هستهای سوءاستفاده سیاسی به نفع جریان خاص سیاسی کند و به غربیها از سیاست داخلی کشور سیگنال بفرستد. حالا این بار همان جواد ظریف متهم به ضعیف شمردن توانایی نیروهای مسلح کشور شده است.
اگرچه در آن زمان پاسخهای دستگاه سیاست خارجی به منتقدان نتوانست آنها را قانع کند، اما وزارت امورخارجه این بار نیز تصمیم به پاسخگویی گرفت و روز گذشته مشاور وزیر امورخارجه در یادداشتی پاسخهای مستدلی به انتقادات منتقدان ارایه کرد. سیدمحمد حسینی با اشاره به سخنان وزیر امور خارجه کشورمان در همایش دیپلماسی هستهای در مطلبی باعنوان «دستگاه دیپلماسی و ضرورت دفع تهدیدات بالقوه و افزایش ضریب امنیتی کشور» گفت: از مهمترین اهدافی که رهبری معظم انقلاب برای ورود جمهوری اسلامی ایران به «مذاکرات» هستهای با کشورهای 1+5 مطرح فرمود و وزارت امورخارجه عهدهدار آن شد «شکستن فضای خصمانه جبهه استکبار برضد ایران» بود. ایشان در بیانات روز بیستم فروردینماه 93 خود این گونه فرمودند: «موافقت با این مذاکرات برای شکستن فضای خصمانه جبهه استکبار بر ضد ایران بود و این مذاکرات باید ادامه یابد».
حسینی در یادداشت خود تصریح کرده است که آنچه در سخنرانی آقای دکتر ظریف در روز سهشنبه 11/9/93 در همایش دیپلماسی هستهای در دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامهطباطبایی کاملا مشهود بود پرداختن به همین فضای جبهه استکباری و در سایه آن، پروژه چندوجهی ایرانهراسی، اسلامهراسی و شیعههراسی بود که قطعا بهعنوان تهدیدی علیه امنیت جمهوری اسلامی ایران بهشمار میرفته و میرود.
حسینی در ادامه نوشت: «سخنان وزیر محترم امور خارجه کشورمان تبیین تحرک تیم مذاکرهکننده هستهای در راستای هدف ترسیمشده از سوی مقام معظم رهبری و ریاست محترم جمهوری برای شکستن آن فضای استکباری و دفع آن تهدید قطعی و نهایتا تقویت امنیت کشور و همچنین بیان برخی از دستاوردها در این زمینه بوده و طبعا این سخن نافی مجاهدتها و پیشرفتهای فوقالعاده نهادهای نظامی و دفاعی و اطلاعاتی و امنیتی کشور که مایه فخر و روشنی چشم نهتنها ملت ایران بلکه ملتهای مسلمان و مستضعف جهان است، نیست.»
مشاور وزیر امورخارجه در ادامه نوشتار خود با اشاره به وظایف دستگاه سیاست خارجی در رفع تهدیدها علیه امنیت ملی در عرصه سیاست خارجی و روابط با دیگر کشورها، تصریح کرد: «سخنان آقای دکتر ظریف نیز بدون آنکه این حقیقت روشن را نادیده بگیرد، تاکیدی است بر مسئولیت دستگاه دیپلماسی در دفع و خنثیسازی تهدیدات بالقوه و همچنین حفاظت و تقویت امنیت کشور از این طریق؛ چراکه تأمین و تقویت امنیت ملی و حراست از سرمایه و منافع ملی امری است که تمامی نهادهای ذیربط اعم از نیروهای مسلح و جان برکف، امنیتی و اطلاعاتی، سیاسی و دیپلماسی کشور نسبت به آن مسئولیت داشته و عمل به این مسئولیت جزیی از وظایف ذاتی آنهاست و کسب موفقیت در یک حوزه نافی و معارض موفقیتهای چشمگیر و افتخارآمیز در حوزههای دیگر نبوده بلکه یک روند همافزایی مبارک بهشمار میرود». در ادامه این نوشتار سیدمحمدعلی حسینی به سخنانی از مقام معظم رهبری درباره این وظیفه دستگاه دیپلماسی اشاره کرده و نوشت: «مقام معظم رهبری در دیدار با سفرا و مسئولان وزارت خارجه در 22 مردادماه ۹۳، میفرمایند:
1-دستگاه دیپلماسی کشور، مدافعان خط مقدم دفاع از اهداف، منافع ملی و سرمایه ملی ایرانیان است.
2- یک دیپلماسی هوشمندانه و فعال میتواند دستاوردهای بسیار مهم سیاسی، اقتصادی، انسانی و اجتماعی به همراه بیاورد که با هیچ حرکتی ازجمله جنگهای پرهزینه و پرخطر نیز حاصل نمیشود و این واقعیت نشاندهنده وزن و جایگاه دستگاه دیپلماسی در مجموعه مدیریت یک کشور است.
3-قدرتهایی تلاش کردند با زور و اسلحه منافع خود را تأمین کنند که ناکام ماندند اما کسانی با ظرافت، هوشمندی و تحرک توانستند منافع خود را بهخوبی تأمین کنند.» حسینی در پایان نوشتار خود با وام گرفتن از برخی از سخنان مقام معظم رهبری نظیر «تیم مذاکرهکننده هستهای کشور یکتنه در برابر یک لشکرند» و با اشاره به تصریحات مقام معظم رهبری درخصوص ویژگیهای تیم مذاکرهکننده در قالب عبارتهایی نظیر «جدیت و دلسوزی»، «ایستادگی و پایمردی»، «گفتار و رفتار منطقی» و «صداقت و ثبات قدم در گفتار و اعلام مواضع»، تمایل وزارت امورخارجه را در دریافت نقدها و نصیحتهای مشفقانه و دلسوزانه در روند طولانی مذاکرات هستهای مورد تأکید قرار داد.