شهروند| تقلبیها زیاد شدند. از آب معدنی و عسل و زعفران گرفته تا سوسیس و کالباس. در همه این مواد، ردپای تقلب دیده میشود. تقلبی که هم قیمت و هم کیفیت را پایین آورده. بررسیهای سازمان غذا و دارو حکایت از افزایش مواد خوراکی تقلبی در بازار دارد. خوراکیهایی که مشتری زیاد دارند. حالا سودجویان از هر شیوهای برای فروش بیشتر استفاده میکنند. یا در عسل، شیره قند میریزند یا سوسیس و کالباسشان، خمیرمرغ دارد، آب معدنیشان تقلبی است، زعفرانشان زعفران نیست و...
حسین رستگار، مدیرکل آزمایشگاههای مرجع سازمان غذا و دارو در نشست خبری روز گذشته به این تقلبات غذایی اشاره میکند. « درحال حاضر این سوال مطرح است که چرا به یکباره شاهد افزایش چند برابری تولید عسل در کشور هستیم، متاسفانه برای تولید عسل تقلبی از شیره قند استفاده میشود، برخی تولیدکنندگان عسل در جلوی کندوها با قرار دادن شیره قند، زنبورها را برای تولید عسل ترغیب میکنند.» او ادامه میدهد: «در ارتباط با سوسیس و کالباسهای تقلبی هم همین اتفاق میافتد، در این مواد از خمیر مرغ که ممنوع است استفاده میشود، درحالیکه تنها سوسیس و کالباسهای مورد تأیید ما هستند که مجوز تولید از وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو را باید داشته باشند.» به گفته رستگار، خمیرمرغ قبلا مجوز داشت اما به تازگی در بررسیهای انجام شده مشخص شد بعضی از خمیرمرغهای تولیدی طبق شرایط استاندارد تولید نمیشوند گاهی استخوان مرغ در آن له میشود که آلایندگی ایجاد میکند و گاهی بافتهای غیرگوشت مثل غضروف در آن وجود دارد بنابراین خمیرمرغ از نظر ارزش غذایی و کیفیت اجازه تولید ندارد. از نظر وزارت بهداشت، استفاده از خمیرمرغ ممنوع است اما سازمان دامپزشکی بدون توجه به این ممنوعیت مجوز خمیر مرغ صادر میکند.
این مسئول در سازمان غذا و دارو، از افزایش حجم تقلبات و آلایندههای غذایی اعلام نگرانی میکند و در همین ارتباط از ارایه پیشنهادی تحت عنوان طرح شناسایی و کنترل آلایندهها و تقلبات مواد غذایی خبر میدهد. «قرار است این طرح پس از تصویب وزیر بهداشت در قالب طرح تحول نظام سلامت اجرایی شود.»
او در ادامه به پرونده پالم هم اشاره میکند. پروندهای که به این زودیها خیال بسته شدن ندارد. با اینکه این مسئول در سازمان غذا و دارو تأکید میکند که این روغن در بیش از 95درصد کارخانهها حذف شده، اما هنوز هم برخی تخلفات دیده میشود. «بررسیهای ما نشان میدهد که هنوز هم در برخی محصولات لبنی این تخلف بهویژه در شهرستانها وجود دارد که باید با پیگیریهای مداوم این تخلفات را نیز از بین ببریم.»
مدیرکل آزمایشگاههای مرجع سازمان غذا و دارو، درباره کیفیت آبهای آشامیدنی و معدنی بستهبندی شده در بازار که این روزها بحثهای زیادی درباره آن مطرح میشود، هم حرفهایی میزند. به گفته او، نظارت بر آلایندگی آبهای بستهبندی شده به عهده سازمان غذا و داروست اما آب لولهکشی مسئولیتش با معاونت بهداشتی وزارت بهداشت است. «در سطح بازار نمونههای مختلفی از برندهای متفاوت را
مورد بررسی قرار دادیم. تمام آبهای آشامیدنی و معدنی بستهبندی موجود در بازار استانداردهای لازم را دارند و هیچ مشکلی در این آبها مشاهده نشد.» رستگار در ادامه توضیحاتش، از رتبهبندی آب آشامیدنی و معدنی هم خبر میدهد.« ما بیش از
صد برند مجوز تولید آب معدنی دادهایم البته برخی از آنها مجوز دارند اما تولید نشدهاند و از سطح بازار تنها 20 تا 30 برند پرمصرف را بررسی کردهایم با این حال تقلب در آب معدنی هم وجود دارد اما در نمونههای ما بسیار کم بوده است.» او ادامه میدهد: «هم اکنون میزان نیترات موجود در کشور 50 PPM است به همین دلیل به دنبال بازنگری برای استانداردهای نیترات هستیم.»