شماره ۴۳۶ | ۱۳۹۳ سه شنبه ۴ آذر
صفحه را ببند
تنبیه بدنی هیچ‌وقت کارآیی ندارد

روانشناسان تأکید دارند تنبیه بدنی نه‌تنها تاثیری بر بهبود رفتار کودک ندارد بلکه حتی می‌تواند موجب تشدید سوءرفتارهای او شود.
شواهد حاکی از آن است که تنبیه بدنی بچه‌ها موجب بهتر شدن رفتارهای آنان در درازمدت نمی‌شود و درواقع رفتار بد آنها را تشدید می‌کند. روانشناسان علوم رفتاری معتقدند که کودکان هم مانند بزرگسالان به حرف‌ها و رفتار دیگران، پاسخ‌های فردی و کاملا پیش‌بینی‌شده‌ای می‌دهند و والدین می‌توانند بدون اعمال تنبیه بدنی از این قابلیت پیش‌بینی رفتاری برای بهتر شدن خلق و خو و رفتار کودکشان استفاده کنند.
در واقع به اعتقاد این روانشناسان دلایل تنبیه بدنی کودکان از سوی والدین آنها به شرح زیر است:   
- ذهن انسان‌ها معمولا مسائل منفی را سریع‌تر دریافت می‌کند، بنابراین والدین طبعا بر رفتارهای بد فرزندشان بیشتر از رفتارهای مثبت آنها توجه می‌کنند.
- شواهد زیادی مبنی‌بر ارتباط میان مشاهده‌ رفتارهای خشن و به‌وجود آمدن انگیزه‌ همان نوع رفتار در ذهن وجود دارد.
- در برخی فرهنگ‌ها تنبیه بدنی کودکان متداول است و درواقع اگر والدین اقدام به این کار نکنند در قبال فرزندشان مسئولیت‌پذیر نیستند.
- بسیاری از والدین درحالی کودکشان را تنبیه بدنی می‌کنند که کاملا از عدم کارآیی این روش آگاهی دارند. کودکان نیز تغییری نمی‌کنند و در این میان والدین تنبیهات شدیدتری را در نظر می‌گیرند. به دنبال این موضوع کودکان نیز با این شرایط خو می‌گیرند و بر سوءرفتار آنها افزوده می‌شود. به‌گزارش رادیو ملی «ان‌پی‌آر» آمریکا، راه‌حل پیشنهادی روانشناسان به این دست از والدین، ‌صحبت با کودکانشان از طریق به‌کار بردن لغات و واژه‌های مناسب و موثر است. درواقع والدین که در طول روز کار می‌کنند و پس از یک روز پراسترس به خانه برمی‌گردند، آمادگی پذیرش این رفتارها را در کودکانشان ندارند. به اعتقاد روانشناسان هیچ‌کس در این میان مقصر نیست اما برخورد حساب‌ نشده و صدای بالای والدین هنگام صحبت کردن با فرزندشان، احتمال ناسازگاری کودک را افزایش می‌دهد. والدینی که فرزند خود را تنبیه می‌کنند، توجیه‌شان نتیجه مثبت این روش است درحالی‌که سال‌ها تحقیق در زمینه روانشناسی رفتاری نشان می‌دهد که تشویق کودکان برای کارهای خوبشان به مراتب موثرتر از تنبیه آنهاست.

 


تعداد بازدید :  291