شهروند| روز گذشته وزیر امور خارجه روسیه برای شرکت در مذاکرات هستهای میان ایران و گروه 1+5 به وین سفر کرد. این خبر به خودی خود نشانهای مثبت محسوب میشود. چراکه مذاکرات هستهای در روزهای اخیر بدون حضور سرگئی لاوروف برگزار شده بود و مقامات روسیه اعلام کرده بودند که تنها در صورتی که مذاکرات به پیشرفتی محسوس برسد، لاوروف عازم وین خواهد شد. البته این خبر نیز نمیتواند موید این مسأله باشد که توافق نهایی در راه است. چه اینکه خبرگزاری ایرنا روز گذشته به نقل از یکی از مقامات ایرانی نزدیک به تیم مذاکرهکننده نوشت: اینکه توافقی درحال حصول است، تأیید نمیشود.
به نظر میرسد این پاسخ مقام ایرانی در واکنش به خبر خبرنگار شبکه بیبیسی بود که به نقل از «منابع ایرانی» گزارش داد که روز دوشنبه حصول «موافقتنامه سیاسی» اعلام میشود. این خبرنگار مدعی شد که روز دوشنبه همزمان با ضربالاجل توافق هستهای، طرفین حصول «موافقتنامه سیاسی» را اعلام میکنند. در همین حال خبرنگار المیادین لبنان نیز از محل مذاکرات در وین به نقل از یک مقام ایرانی که به نامش اشارهای نکرده گزارش داد که در وین همه از توافق سیاسی سخن میگویند اما ترجیحا این انتخاب ایران نیست. این مقام ایرانی البته گفته که در لحظات پایانی همه چیز احتمال دارد. المیادین تأکید کرده است که کسی در وین از تمدید مذاکرات سخن نمیگوید.
اگرچه هنوز از حصول توافق خبری نیست. اما در عین حال خبری از تمدید نیز به گوش نمیرسد. گویی طرفین مذاکره قصد دارند آخرین ساعتها و دقایق ضربالاجل، که امروز به پایان میرسد، به مذاکره بنشینند. از سوی دیگر هیچ یک از طرفین مذاکره تمایل ندارند پیشنهاد تمدید را مطرح کنند. چراکه پیشنهاد تمدید از سوی هر یک از طرفین میتواند اینگونه نشان دهد که طرف پیشنهادکننده با چارچوب توافق موافقت نکرده و خواهان زمان بیشتر است و این مسألهای نیست که طرفین مذاکره خواهان آن باشند. درواقع هر یک از طرفین سعی میکنند توپ را به زمین طرف مقابل بیندازند. چه اینکه روز گذشته بلافاصله پس از اینکه یکی از خبرگزاریهای ایرانی به اشتباه خبر از تمایل طرف ایرانی به تمدید زمان مذاکرات داد، این خبر از سوی برخی مقامات کشورمان تکذیب شد.
اگرچه روز گذشته نیز بهطورکلی روز بیخبری از مذاکرات بود اما نمیتوان به سادگی از کنار همان خبرهای کوتاه و مختصر هم گذشت. دیروز یک منبع نزدیک به تیم مذاکرهکننده هستهای ایران پنجمین نشست محمدجواد ظریف، جان کری و کاترین اشتون را «خوب» توصیف کرد. این منبع که خواست نامش فاش نشود، پس از پایان نشست سهجانبه ظریف، کری و اشتون در گفتوگو با ایرنا به وین در پاسخ به سوالی درباره این نشست و روند مذاکرات گفت: جلسه خوبی بود ولی کار زیادی در پیش است. وی در عین حال تصریح کرد: هنوز برای قضاوت نهایی زود است.
خبرگزاری فرانسه به نقل از یک مقام ارشد آمریکایی گزارش داد: آمریکا هنوز به دستیابی به توافق هستهای با ایران تا ضربالاجل 24 نوامبر امیدوار است. اما همچنین درحال بررسی گزینههای مختلف است. این مقام ارشد وزارت امور خارجه آمریکا افزود: تمرکز مذاکرات همچنان روی حصول توافق تا ضربالاجل تعیین شده است اما ما درحال رایزنی با همپیمانانمان بر سر یکسری گزینهها برای رسیدن به بهترین مسیر رو به جلو هستیم.
شبکه المیادین نیز روز گذشته گزارش داد که وزیر خارجه آمریکا به صورت کنفرانس تلفنی آخرین تحولات مربوط به مذاکرات هستهای را به چند کشور حاشیه خلیج فارس ارایه کرده است. برخی از رسانهها از این اقدام جان کری با عنوان زمینهسازی برای حصول توافق نهایی یاد کردند که البته با توجه به جو بسته خبری، این تحلیل را نمیتوان موثق دانست. البته حضور سعودالفیصل، وزیر خارجه عربستانسعودی در وین، خبری است که نمیتوان به آن بیتوجه بود. فیصل در وین با جان کری، وزیرخارجه آمریکا دیدار و گفتوگو کرد که البته خبری از محتوای این گفتوگو منتشر نشده است.
با توجه به آنچه گفته شد به خوبی میتوان درک کرد مذاکرات هستهای درحال حاضر وارد گردنه حساسی در وین شده است و باید دید از دل رایزنیها و مذاکرات فشرده و جدی که این روزها در آخرین فرصت باقیمانده درحال انجام است، چه نتیجهای حاصل خواهد شد. اگرچه در کنار تمام تلاشهای دیپلماتیکی که در وین درحال انجام است، لابیهای صهیونیستی و برخی مخالفان توافق نیز این روزها تمام تلاش خود را بهویژه در عرصه رسانهای به کار بستهاند تا مانع ایجاد توافق جامع شوند اما بسیاری از تحلیلگران و کارشناسان سیاسی و بینالمللی و حتی شخصیتهای برجسته جهانی بر لزوم دستیابی به توافق تأکید کردهاند و آن را لازمه صلح و ثبات جهانی دانستهاند.
آنچه مسلم است دستیابی به توافق جامع میتواند پایانی بر نگرانی ساختگی غرب و بحران غیرضروری 10ساله برنامه هستهای ایران باشد. آن هم در شرایطی که منطقه خاورمیانه این روزها بیش از همه در آتش افراط و خشونت میسوزد و تنها ایران است که به مثابه یک جزیره باثبات و همچنین بازیگر مهم در تحولات منطقهای به ایفای نقش میپردازد. دستیابی به توافق جامع میتواند جامعه جهانی را به جای پرداختن به بحران ساختگی فعالیت هستهای ایران به مسائل اصلیتری همچون مبارزه با تروریسم که تهدیدی جدی برای منطقه و صدالبته برای غرب به شمار میرود، معطوف کند. بنابه دلایل گفتهشده و حتی دلایل ناگفته بسیار دیگر، امروز بهترین فرصت برای اعتمادآفرینی متقابل بین طرفهای مذاکرهکننده است؛ فرصتی که مشخص نیست بار دیگر امکان تکرار داشته باشد یا خیر.
اوباما روز جمعه در مصاحبه با شبکه «ایبیسی» مطرح کرد
اگر توافق حاصل شود میتوانیم کنگره را راضی کنیم
رئیسجمهوري آمریکا طی مصاحبه با شبکه «ایبیسی» ضمن تأکید بر وجود شکاف میان طرفین در مذاکرات هستهای گفت اگر توافق موقت حاصل شود، اطمینان دارد که میتواند کنگره را متقاعد کند که این توافق ایران را از تولید یک سلاح هستهای منع میکند. اوباما دراینباره اینگونه گفت: «اطمینان دارم که اگر به توافقی برسیم که قابل راستیآزمایی باشد و تضمین کند که ایران ظرفیت گریز ندارد، من نهتنها میتوانم کنگره را متقاعد کنم بلکه میتوانم مردم آمریکا را متقاعد کنم که این یک توافق درست بوده است». اوباما تصریح کرد: آنچه یک توافق انجام میدهد این است که بخش بزرگی از مشکل را از میز خارج میکند و شاید یک فرآیند طولانی را آغاز کند که طی آن نهتنها روابط ایران و ما بلکه روابط ایران و جهان و منطقه شروع به تغییر کند. رئیسجمهوری آمریکا درخصوص موضع خود درباره تحریمهای ایران گفت که موضع تحریمها قابل مذاکره نیست و تصریح کرد: فکر میکنم ایران عاشق این است که تحریمها فوراً پایان یابد و درعینحال مسیرهایی (در مذاکرات هستهای) وجود داشته باشد که بهطور کامل بسته نشده باشد (رفع نشده باشد) و ما نمیتوانیم چنین کاری را انجام دهیم.