شهروند| 15هزار جلد کتاب در اقدامی داوطلبانه توسط افرادی که نذر کتاب داشتند به 60 روستا، 4 زندان و 3 ان.جی.او اهدا شد.
از سال 92 اجرای طرحی اجتماعی و داوطلبانه با هدف نذر کتاب در ایران آغاز شده است. اقدامی که شاکله و اساس شکلگیری آن به پیشنهادی شبکههای اجتماعی بازمیگردد. در روزهای پایانی هفته گذشته (سهشنبه تا پنجشنبه) سومین دوره از این برنامه اجرا شد و اینبار مشارکتکنندگان در این طرح در مجموع 15هزار جلد کتاب اهدا کردند. به گفته «فاطمه آرامنژاد»، یکی از دستاندرکاران طرح نذر کتاب و مدیر روابطعمومی این برنامه داوطلبانه اجتماعی دراینباره به «شهروند»، گفت: «در اجرای این طرح گروهی از دانشجویان از دانشگاههای مختلف کشور مشارکت دارند که عمده آنها جامعهشناسی و رشتههای مرتبط با حوزههای فرهنگی و اجتماعی خواندهاند. این کار از ماه رمضان سال 92 براساس ایدهای در یکی از شبکههای اجتماعی آغاز شد و سومین دورهاش هم هفته گذشته با همکاری معاونت فرهنگی دانشگاه آزاد برگزار شد. تفاوتی که این دوره با ادوار قبل داشت این بود که کتاب نو خیلی زیاد داشتیم و مردم کتاب نو خریده بودند و هدیه دادند.»
به گفته او کتابهایی که در سومین دوره نذر کتاب گردآوریشده به 60 روستا، 3 انجیاو و نیز زندانهای قزلحصار، رجاییشهر، تهران بزرگ، کانون اصلاح تربیت اهدا شده است. آرامنژاد در پاسخ به این پرسش که کتابهای اهدایی براساس چه شرایطی بین روستاها توزیع میشوند، گفت: رابطانی در روستاها داریم که آنها با بررسی وضع روستاها اعلام میکنند که به چه کتابهایی بیشتر نیاز است و براساس همین اعلام نیاز کتابهای اهدایی طبقهبندیشده و به روستاها ارسال میشود.»
به گفته او بخشی از کتابهایی که برای روستاها تهیه میشود براساس اعلام نیاز قبلی آنهاست. برای مثال این دوره تعداد زیادی از کتابهای اهدایی کتابهای مربوط به حوزه کودک و نوجوان بود که پیشتر اعلام شده بود از اولویتهای موردنیاز روستاهاست. از سوی دیگر چنانکه آرامنژاد، میگوید روستاها علاوه بر کتابهای کودک و نوجوان به داستان کوتاه، رمان و شعر هم نیاز دارند. البته گردانندگان برنامه داوطلبانه نذر کتاب اصولا کتابهای سادهخوان را برای ارسال به روستاها انتخاب میکنند و امسال هم تعدادی از کتابهای سختخوان و کتابهای آموزشی دانشگاهی که در نذر کتاب اهدا شده بود به فروش گذاشته شد و با درآمد حاصله از فروش آنها کتابهایی که بیشتر در روستاها موردنیاز است خرید و برای آنها ارسال شده است.
در برنامه 3روزه نذر کتاب که در دانشگاه آزاد واحد تهران جنوب برگزار شد، علاوه بر افرادی که کتابهای نو و همچنین کتابهای دست دومشان را اهدا کردند، ناشران هم در این دوره حضور فعالی داشتند. انتشارات قدیانی که از ناشران حوزه کودک و نوجوان است، 2هزار جلد کتاب اهدا کرده و همچنین نشر فردین، چشمه، اورنگ آفرین، ماهی، موسسه امام موسیصدر و مجله خطخطی هم از ناشرانی بودند که با اهدای کتاب و بعضی نیز با در نظر گرفتن تخفیفهایی در تأمین کتابهای موردنیاز برای روستاها مشارکت داشتهاند. آنطور که آرامنژاد، میگوید، مهمترین هدفی از برنامهها و فعالیتهای داوطلبانهای مثل نذر کتاب «رسیدن کتاب به دست بچههایی هست که به خاطر محرومیتهای مالی و فضایی از آن بیبهرهاند.» او همچنین میگوید «ابعاد فرهنگی و اجتماعی این فعالیت مردمنهاد و داوطلبانه مهم است و اینکه نذر از حالت همیشگی خودش که عمدتا درباره غذاست و افراد به این نتیجه برسند که میتوانند شکل نذرشان را عوض کنند. در همین زمینه خیلی تأکید داریم به آوردن کتابهای دست دوم و افراد را تشویق میکنیم که کتابی را از کتابخانههایشان بیاورند و مطمئن باشند که همان کتابی را که آنها خواندهاند و در زندگی آنها اثرگذار بوده به دست یک روستایی میرسد و زندگی آن آدم را عوض کند و نگاهش را به دنیا تغییر بدهد.»