سالها از جنگ تحمیلی گذشته است، در آن سالها آلودگیهای شیمیایی بسیاری به محیطزیست کشور وارد شد. بمبها، مینها، بمبهای شیمیایی و... که در سالهای جنگ استفاده شد، آب و خاک کشور را به شدت آلوده کرد. در این سالها، بهخصوص در سالهای اخیر بررسیهایی درخصوص وضع آب و خاک مناطق درگیر با جنگ انجام شده است؟ وضع آب و خاک کشور در مناطقی که درگیر جنگ بودند، چگونه است، بهبودی حاصل شده یا نه؟
در دوره جنگ و بعد از آن کار مدونی از سوی سازمان محیطزیست برای بررسی و پایش وضع مناطقی که درگیر جنگ بودند، صورت نگرفت. همایشی را دانشگاه تهران برای بررسی آثار زیستمحیطی نشت نفت، فکر میکنم سال 73 یا 74 برگزار کرد. اولینباری بود که یک کار علمی میشد روی آثار جنگ در خلیجفارس و محیطزیست، اولینباری بود که اطلاعاتی مدون آمد، بعد آثار آن روی خاک مخصوصا سلاحهای شیمیایی، مطالعاتی در دانشگاهها انجام شد، اما متاسفانه هیچگاه به صورت جدی از سوی دولت در آن سالها انجام نشد تا اینکه عراق به کویت حمله کرد و پس از آن سازمان محیطزیست، مطالعات گستردهای برای ارایه به کمیسیون غرامت سازمان ملل انجام داد.
با مطالعهای که انجام شد، دولت برای نخستینبار پس از جنگ درگیر آثار جنگ بر محیطزیست شد. 8جلد کتاب و مستندات درخصوص آثار جنگ بر سواحل، تنوعزیستی دریا و نشت نفت روی گونههای دریایی، روی آلودگی هوا، بارانهای اسیدی و منابع طبیعی در آن دوره مطالعه شد، به کمیسیون غرامت سازمان ملل داده شد، ولی به دلیل تغییر رژیم عراق، موضوع مسکوت ماند. ولی چون آثار آن میتواند در خاک باشد، مخصوصا سلاح شیمیایی باید به آن توجه کرد، البته عمر گاز خردل که بدترین نوع سلاح شیمیایی است، 15سال است و الان نباید آثاری از آنها روی خاک باقی مانده باشد.
در این سالها کارهای خوبی درخصوص مینها انجام شده است. جمعآوری و خنثیسازی مینها خیلی نقش مهمی دارد و مشکلی که ما داریم این است که آثار شیمیایی این مینها روی خاک خیلی گسترده است. علاوه بر اینکه خود مین منفجر میشود و جان انسانها و کودکان را در مناطقی که هنوز مینها هستند، به خطر میاندازد ولی انفجار مین نشت مواد شیمیایی بسیار خطرناکی در خاک دارد و خاک را نابود میکند. به همین دلیل کارهای خوبی در وزارت دفاع برای خنثیسازی مینها شده که هنوز کافی نیست و باید ادامه پیدا کند.
تانکرهای عراقی در لرستان، چند روز پیش بار دیگر یک تانکر حامل 25هزار لیتر مازوت در پلدختر لرستان، واژگون شد و هزاران لیتر مازوت را وارد محیطزیست پلدختر و رودخانه کشکان کرد که در نهایت این رودخانه به کارون میریزد.
ما با وزارت راه مذاکراتی را در این خصوص شروع کردیم، یک آییننامه حملونقل مواد خطرناک وجود دارد که این آییننامه باید آموزش داده شود. یک تدابیری را با وزارت راه دنبال میکنیم که بهزودی اعلام خواهیم کرد.
با طرف عراقی نمیخواهید برخوردی صورت بگیرد، چون اولین و آخرین تانکری نیست که محیطزیست کشور را در خطر میاندازد.
نه برنامهای نداریم. باید این سیستم حملونقل مواد، تحت نظارت و کنترل قرار بگیرد چرا که الان تحت نظارت نیست.
پسماندهای شمال، بسیاری از مراکز دفن زباله در نزدیکی ساحل، کنار رودخانهها و... هستند که آلودگی بسیار زیادی به همراه دارد و سلامت ساکنان در این مناطق را تهدید میکند اما هنوز برای حل مشکل آنها کاری نشده، چرا اقدامی برای حل این مشکل نمیشود؟
این موضوع بسیار مفصلی است اما روی این موضوع در حال کار هستیم. هر استانی برنامه مدیریت پسماند خود را دارد. با همکاری استانداران، برنامه استانی و برنامه هرکدام از شهرها که وظیفه شورای شهر است که برنامه مدیریت پسماند تدوین کند. سازمان به شهرداریها اعلام کرده است که هر شورای شهری باید برنامه مدیریت پسماند شهر خود را طی دو برنامه کوتاهمدت و بلندمدت به تصویب برساند و مدیریت این پسماند براساس ضوابط و آییننامه اجرایی قانون مدیریت پسماند باید اعلام شود. بخشی از اعتبارات موردنیاز را وزارت کشور تأمین خواهد کرد و بخش دیگر را محل عوارض از مردم تأمین کند. مدیریت پسماند مسئولیت مستقیم شهرداریها و شورای شهرهاست. سازمان در این خصوص نقش نظارتی خود را با جدیت دنبال خواهد کرد، بنابراین انتظار داریم شاهد نتایج خوبی در این خصوص باشیم.
یک توضیحی هم در مورد دامگاههای فریدونکنار بدهید. در چه وضعیتی است و قرار است برای حفاظت از گونههای مهاجر به این تالاب چه اقداماتی انجام دهید؟
خبر جدیدی در این خصوص نداریم. همچنان درحال پیگیری موضوع هستیم.
فعالان محیطزیست میگفتند ماموران سازمان در محل مستقر شدند تا جلوی شکار گونههای مهاجر را بگیرند، اما متاسفانه شکارچیان با آنها درگیر شدند و پس از آن هم دیگر شاهد حفاظت از گونههای مهاجر نیستیم.
ادامه دارد. تدابیری را دنبال میکنیم تا این مشکل حل شود. رها نکردهایم. مسئولیت خود را دنبال میکنیم و از کانالهای مختلف وارد عمل شدهایم تا اینبار تقابل کمتری داشته باشیم و بتوانیم این مشکل را حل کنیم.