در پی درج برخی شایعات پیرامون شیوع بیماری «وی.اچ.اس» در مزارع پرورش ماهی کهگیلویه و بویراحمد، بررسیهای علمی نشان میدهد که مصرف ماهیهای حتی آلوده به این ویروس هیچ خطری برای سلامتی انسان ندارد.
بهگزارش فارس، بیش از یکسال است که مزارع پرورش ماهی در استان کهگیلویه و بویراحمد میزبان میهمان ناخواندهای به نام ویروس «وی.اچ.اس» هستند. این ویروس کشنده با درگیر کردن ماهیان، آنها را از پا درمیآورد و خسارات شدیدی را به مزارع پرورش ماهی وارد میکند. واقعیت این است که در این مدت و بهویژه در یک ماه گذشته شایعات زیادی در ارتباط با خطرات مصرف ماهی در میان مردم دهن به دهن شد و برخی سایتهای محلی نیز به این شایعات دامن زدند؛ شایعاتی که با بررسیهای علمی ثابت شده است هیچ پایه و اساسی ندارند.
گفته میشود، این ویروس مرگبار برای ماهیان بیزبان همراه با یک بسته قاچاق بچهماهی وارد کشور شده که به علت ضعف نظارت، اینگونه به جان ماهیان چندین استان کشور ازجمله استان کهگیلویه و بویراحمد افتاده است.
برای بررسی این موضوع به سراغ چند مسئول ارشد در سازمان جهادکشاورزی استان کهگیلویه و بویراحمد رفتیم تا اطلاعات بیشتری در این خصوص کسب کنیم.
عبدالله بهمنش، مدیرکل دامپزشکی استان کهگیلویه و بویراحمد است؛ او در همین زمینه میگوید: مصرف ماهی در این استان هیچ مشکل و خطری برای سلامتی انسان ندارد و این موضوع را آزمایشات و مستندات علمی معتبر، تأیید کرده است.
وی ادامه میدهد: بیماری «وی.اچ.اس» در سال قبل هم بوده و تلفات و خسارات زیادی نیز در مزارع پرورش ماهی در پی داشته است که به هر شکل باید کنترل شود. وی با بیان اینکه خوردن ماهی آلوده به بیماری «وی.اچ.اس» هیچ مشکلی ندارد، بیان کرد: انسان عامل مکانیکی انتقال این بیماری است که برای کنترل شیوع آن اقدامات مهمی درحال انجام است. بهمنش ادامه داد: در 2 شهرستان بویراحمد و دنا تعدادی از مزارع پرورش ماهی به این بیماری آلوده شدند که قبل از فصل سرما، مناطق آلوده خشک، ضدعفونی و شعلهدهی میشوند تا بعد از یکماه آیش مجددا بچهماهیهای جدید پرورش داده شوند.
وی تعداد مزارع آلوده به این ویروس را 27 مزرعه اعلام کرد و گفت: مزارع پرورش ماهی تا 25 آبان فرصت دارند ماهی خود را بفروشند تا اقدامات پاکسازی این بیماری را به صورت همزمان انجام دهیم. مدیرکل دامپزشکی استان کهگیلویه و بویراحمد میافزاید: با توجه به اینکه ماهیان با سن زیر 6 ماه بیشتر در معرض این بیماری هستند، لازم است که ماهیان زیر 100 گرم همگی معدوم شوند. وی تصریح کرد: اقدامات انجام شده به منظور کنترل بهتر بیماری «وی.اچ.اس» و جلوگیری از ضرر و زیان به تولیدکنندگان ماهی است که امید است با همکاری صاحبان مزارع ماهی و همه عوامل بتوانیم این بیماری را بهطور کامل مهار کنیم.
بهمنش از معدوم شدن کامل یک مزرعه پرورش ماهی خبر داد و بیان کرد: غرامت وارد شده به این مزرعه درحال پیگیری است. وی شرط موفقیت در کنترل بیماری را اقدام همزمان مزارع پرورش ماهی به ماهیریزی دانست. سید غلامعباس موسوینژاد، مدیر شیلات سازمان جهادکشاورزی استان کهگیلویه و بویراحمد نیز از اطمینان کامل خود از بیخطر بودن مصرف ماهی خبر داد.
وی در پاسخ به این سوال که آخرین باری که ماهی مصرف کردهاید، چه زمانی بوده است، گفت: روز گذشته ماهی تولیدی مزارع همین استان را مصرف کردم و از این بابت هیچ نگرانی وجود ندارد.
موسوینژاد، تعداد مزارع پرورش ماهی این استان را 186 مورد اعلام کرد و گفت: از این تعداد 27 مزرعه با آزمایشات مربوطه آلوده بودن آنها تأیید شده که خسارت زیادی به آنها وارد شده است.
وی میزان خسارت وارد شده به مزارع ماهی این 2 شهرستان را حدود 300میلیارد ریال برآورد کرد.
وی بیان کرد: این بیماری از روز بیستم مهر ماهسال قبل وارد کشور شده که مزارع پرورش ماهی استان کهگیلویه و بویراحمد را نیز آلوده کرده است.
مدیر شیلات سازمان جهادکشاورزی استان کهگیلویه و بویراحمد این بیماری را قابل انتقال به انسان ندانست و تأکید کرد: مردم هیچ نگرانی از این بابت نداشته باشند و با خیال راحت اقدام به خرید ماهی کنند. بهنام مرتضوی یکی از شهروندان یاسوجی است که به فارس میگوید اگر چه طبق روال قبل ماهی مصرف میکنم و هیچ مشکلی ندارد ولی برخی شایعات موجود باعث احساس روانی نامطلوبی در بین مردم دارد. وی با بیان اینکه کارشناسان حوزه تغذیه، دامپزشکی و کشاورزی باید به موقع در این زمینه اطلاعرسانی میکردند، گفت: ماهی یکی از نیازهای مهم غذایی است که پخش این شایعات مصرف آن را کاهش میدهد. گفتنی است براساس مطالعات علمی، طبخ ماهی با درجه حرارت معمول موجب از بین بردن هر نوع ویروسی میشود و از این بابت نیز نگرانی وجود ندارد. در پی درج برخی شایعات پیرامون شیوع بیماری «وی.اچ.اس» در مزارع پرورش ماهی کهگیلویه و بویراحمد، بررسیهای علمی نشان میدهد که مصرف ماهی هیچ خطری برای سلامتی انسان ندارد.