آوا پازوکی خواننده آواز ایرانی
«بانگ گردشهای چرخ است اینکه خلق
میسرایندش به تنبور و به حلق»
کشور باستانی ایران از قدیم مهد تمدن، فرهنگ، علم و هنر بوده و زبان، ادبیات، فرهنگ ایرانی و اسلامی دریایی سرشار از مرواریدهای ارزشمندی است که بعضی از آنها چون خورشید نمایان شده و کام مشتاقان را شیرین کرده است. شکی نیست که موسیقی فاخر ما نیز در زندگی اجتماعی و فرهنگی، عهدهدار نقشی برجسته در این زمینه بوده است. من نیز مثل بسیاری از بانوان هنرمند فعال در عرصه موسیقی با درک ضرورت در حفظ و اشاعه آثار و میراث گرانبهای موسیقی کشورمان و با توجه به اهمیت و ارزش آن در این راه و با استفاده از کلام بزرگانی چون حافظ، سعدی و مولانا که سبب هدایت بشر شدهاند به رسالتم در جهت شکلگیری خمیرمایه شخصیت هنری علاقهمندان به رشته موسیقی مشغول شدهام. متاسفانه گاهی به دلیل شرایط حاکم، در بحث همنوایی تسلیمی با فشارهای اجتماعی که با ارزشهای شخصی انسان در تعارض و تضاد هستند، روبهرو میشوم. غافل از اینکه عموما کسانی که از ابتذال و مد دورند و به هنری ارزشمند مشغولند، شکوفا جویانی هستند که به ارزشهای خود پایبند بوده و با سلطه فرهنگی بیگانه مبارزه میکنند، آنها هدف نگرند و صداقت پیشه.
غیر از هنر که تاج سر آفرینش است
دوران هیچ منزلتی پایدار نیست
اما از حیث تاریخی نیازی نیست که بگوییم زنان قربانیان تبعیض هستند، شواهدی در دست است که زنان برای ورود به برخی از رشتهها نسبت به مردان مشکلات بیشتری دارند و مطالعات نشان میدهد که تمایل زنان برای ورود به عرصههای مختلف و کسب موفقیت در این زمینهها با مشکل همراه و بر شرایط اجتماعی آنها تاثیرگذار بوده است. گاهی همچنین برداشت شده که موقعیت شغلی زنان و موفقیت آنها، تجاوزی بر عرصه برتری مردان به شمار میآید. در این شرایط سوال این است که چرا باید فعالیتهای هنری مشروع زنان به ناامیدی و یأس بینجامد و امکاناتی که برای آقایان فراهم است، برای بانوان فراهم نباشد.
واضح است در عصر ارتباطات و توسعه فناوریهای مربوط به این عرصه، نمیتوان از دستیابی مردم به برخی از انواع موسیقی، جلوگیری کرد. در این صورت اگر تولیدات والا و کمالگرا برای مصرف عموم مردم، عرضه نشود، هیچ بعید نیست موسیقیای از نوع دیگر (و حتی مبتذل) در دسترس آنها قرار گیرد.
خوشبختانه در سالهای اخیر شرایط بهتری برای بانوان هنرمند فراهم شده و مسئولان با درک درجه اهمیت اشاعه هنر والای موسیقی اصیل و تفاوت ابتذال با میراث گذشتگانمان، زمینه مساعدتری را برای تولیدات اصیل، ایجاد کردهاند.
این تقاضا در جامعه هنری بهویژه موسیقی وجود دارد تا محدودیتهای ایجاد شده که سبب دلسردی بانوان هنرمند شده است، برداشته شود تا با ایجاد فضایی بهتر این گروه از هنرمندان بتوانند به فعالیتهای هنری خود در جهت کمال خود و جامعه ادامه دهند. به قول عارف قزوینی:
آن کس که زشهر آشنایی ست
داند که مطاع من کجایی ست