نوشابههای شیرین موجب افزایش ابتلا به بیماریها ازجمله چاقی میشوند، اما براساس تحقیقات جدید، مصرف این قبیل نوشیدنیهای شیرین موجب افزایش روند پیری سلولها نیز میشود.
دکتر الیسا ایپل، استاد روانپزشکی دانشگاه کالیفرنیا در سانفرانسیسکو و سرپرست این پژوهش اظهار کرد: مصرف منظم نوشابههای قندی نهتنها بر افزایش بیماریها و متابولیسم کنترل قند بدن تأثیر دارند بلکه موجب افزایش روند پیری سلولها نیز میشود.
محققان 5309 شرکتکننده 20تا 65 ساله را به مدت چند هفته مورد بررسی قرار داده و تأثیرات مصرف نوشابه بر آنان را مشاهده کردند. نتایج نشان داد سلولهای زیستی افرادی که نزدیک به نیم لیتر نوشابه مصرف میکردند، 4.6سال مسنتر شد. این تأثیر بر طول تلومر، معادل با تأثیرات منفی مصرف دخانیات است.
محققان این نتایج را در تلومرها اثبات کردند. بخشهای حفاظتی دیانای، کروموزومهای درون سلولها را پوشش میدهد. در تحقیقات پیشین، تلومرهای کوتاه با بیماریهای مزمن پیری از جمله بیماری قلبی، دیابت و برخی سرطانها مرتبط بودند. در حال حاضر آنان برای اولین بار نشان دادند که نوشابههای قندی بر طول تلومرها تأثیر دارند.
لازم به ذکر است 21درصد از شرکت کنندگان مصرف بیش از نیم لیتر را گزارش کرده بودند و بهطور متوسط مصرف نوشابههای قندی حدود 350 میلیلیتر بود.
سیندی لئونگ، دانشجوی فوق دکترای دانشگاه کالیفرنیا در سانفرانسیسکو و از محققان این پژوهش اظهار کرد: درک عوامل مربوط به رژیم غذایی که موجب کوتاهی تلومرها یا افزایش طول آنها میشود حیاتی است و در واقع در این تحقیق تنها تأثیر مصرف نوشابههای قندی مورد بررسی قرار گرفت.
وی و همکارش اشاره کردند که تنها طول تلومرها و مصرف نوشابههای قندی برای هر یک از شرکتکنندگان در یک زمان خاص مقایسه شد، بنابراین، این تحقیق رابطه علت و معلولی را ثابت نمیکند .