مهاجرت به کرمان بهعلت کمآبی علت افزایش حاشیهنشینی
فرماندار کرمان گفت: امروز حاشیهنشینی شهر کرمان حاصل شهرهایی است که کمبود آب دارند، یک روز به علت کمآبی کرمان، این جمعیت حاشیهنشین و سربار شهر دیگری هستند.
به گزارش ایسنا، «محمدعلی توحیدی» در جلسه شورای حفاظت از منابع آب کرمان گفت: مسأله کمآبی بسیار جدی است. اگر صرفهجویی را برای رضای خدا انجام نمیدهیم، اگر از ترس قانون هم انجام نمیدهیم، لااقل برای خودمان برای زندگی و آینده خودمان بیشتر رعایت کنیم. اگر مراقبت نکنیم همین نسل پس از ما هم نمیتواند در کرمان زندگی کند.
وی افزود: هر کس به هر شیوهای میتواند. کسی شیر آب باز را ببیند و آن را ببندد. کسی میتواند مانع حفر یک چاه غیرمجاز شود. کسی میتواند با آبیاری قطرهای از هدررفت آب جلوگیری کند. یک نفر میتواند همیار یا پلیس آب باشد. به هر نحو که برای ما مقدور است باید همکاری کنیم.
فرماندار کرمان گفت: مسأله کمآبی مساله نامشهودی نیست، هرسال که از چاه آب برداشت میشود ارتفاع آب آن درسال بعد یک تا 2 متر پایینتر آمده و این با چشم هم قابل دیدن است.
توحیدی با بیان تأثیرات خشکسالی بر رونق کشاورزی منطقه گفت: در زمانی که حقوق سال یک نیروی اداری 120هزار تومان بود کشاورزان روستایی مثل فرحآباد 8 تا 9میلیون تومان از فروش پسته درآمد کسب میکردند اما حالا به علت کمآبی و خشک شدن مزارع و باغها همان کسانی که از درآمد خود چندین حسینیه، مدرسه، کتابخانه و... ساخته بودند کارگر دیگران شدهاند، روی زمین دیگری کار میکنند و محتاج دیگران شدهاند.
وی انتقال آب را کاری مشکل و پرهزینه دانست و گفت: برای انتقال 160میلیون مترمکعب آب از خلیجفارس به گلگهر سیرجان یا شرکت مس، مبالغ 3 تا 5میلیارد تومانی باید هزینه شود یعنی در خوشبینانهترین حالت به ازای هر مترمکعب 5 تا 6هزار تومان باید پول پرداخت شود.
فرماندار کرمان با تأکید بر لزوم صرفهجویی آب خاطرنشان کرد: اگر بتوانیم تنها 10 تا 20درصد میزان مصرف کنونی که 7میلیارد مترمکعب است صرفهجویی کنیم، توانستهایم رقمی بین 700 تا 1400میلیون مترمکعب آب صرفهجویی کنیم.
توحیدی با اشاره به تابستان کمآب امسال گفت: روزهای گرم تابستان امسال را با مدیریت و با سختی پشت سر گذاشتیم لکن روزها به سرعت میگذرد و از هماکنون باید بهدنبال راهکار و تدبیری برای تابستان آینده باشیم.
وی افزود: راهی به جز صرفهجویی و مراقبت نداریم. انتقال آب از یک حوزه به حوزه دیگر کار آسانی نیست. اغلب مقاومت ساکنان آن منطقه را بهدنبال دارد. املاک بسیاری باید در مسیر خریداری شود، سدسازی شود چندهزار کیلومتر لولهگذاری از میان شهر و روستا و بیابان و دره عبور کند تا به حوزه دیگر برسد. فرماندار کرمان با اشاره به سیره زندگی بزرگان تصریح کرد: در خاطراتی که از حضرت امام(س) نقل شده آمده است که اگر نصف لیوان آب باقی میماند با گذاشتن دستمال روی آن، آب را برای مصرف بعد نگه میداشتند ما هم باید از همین حداقلها آغاز کنیم. باید این فرهنگ را در کشور ترویج و تشویق کنیم. توحیدی یادآور شد: متاسفانه برداشت از حوزههای مشترک آبی شبیه حوزههای مشترک نفتی شده است که هر یک از طرفین میکوشند سهم بیشتری از آن بردارند و بدون توجه به کمبود منابع آبی این برداشت ادامه دارد.
وی توجه جدی همه مردم و مسئولان به مشکل کمآبی و مصرف بهینه آب را خواستار شد و خاطرنشان کرد: همه مردم کمک کنند، همراهی و همفکری کنند، هر اقدامی که آن را در کاهش مصرف آب موثر میدانند انجام دهند. کمبود آب جدی است.
دلایلی برای زوال تدریجی جنگلهای زاگرس
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمانشاه، آلودگی هوا و بروز پدیده ریزگردها،
گرم شدن تدریجی دمای کره زمین و خشکسالیهای پیدرپی را از اصلیترین علل بروز خشکیدگی جنگلهای زاگرس برشمرد.
به گزارش ایسنا، حسین سلیمانی در جمع خبرنگاران اظهار کرد: عوامل اقلیمی و طبیعی زمینههای ضعیفشدن تدریجی جنگلهای زاگرس را به وجود آورده و باعث حمله بیماریها و آفات به جنگلها شده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کرمانشاه با بیان اینکه کارشناسان و صاحبنظران عرصه جنگل، آلودگی هوا را عامل مهمی در تشدید خشکیدگی جنگلهای زاگرس میدانند، گفت: آلودگی هوا پدیده فتوسنتز را بهعنوان اصلیترین عملکرد گیاه تحتتأثیر قرار میدهد و از این حیث میتواند نقش مهمی در تشدید پدیده خشکیدگی داشته باشد.
سلیمانی ریزگردها را عامل دیگری در تشدید خشکیدگی و زوال جنگلهای زاگرس دانست و گفت: پدیده ورود ریزگردها از مرزهای غربی که مدتی است استان را تحتتأثیر قرار میدهد، فتوسنتز را با مشکلات جدی مواجه میکند.
وی افزود: ریزگردها مانع از انجام درست فتوسنتز میشود، لذا بهنظر میرسد تا حدود زیادی میتوانند زمینههای تشدید خشکیدگی و درنهایت زوال جنگلهای زاگرس را به وجود آورند.