شهروند| وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به نظر مثبت تیم ارزیاب سازمان بهداشت جهانی درباره اجرای طرح پیشگیری و کنترل بیماریهای غیرواگیر در کشور (ایراپن) از برنامه دولت دوازدهم برای ادامه طرح تحول و پوشش بیشتر خدمات همگانی سلامت سخن گفت.
«حسن قاضیزادههاشمی» در نشست جمعبندی برنامه ادغام خدمات پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر با حضور ارزیابان سازمان بهداشت جهانی توضیح داد: «درحال حاضر تقریبا ۸۰درصد علت مرگ ایرانیان به دلیل ابتلا به بیماریهای غیرواگیر است و ما تلاش میکنیم که میزان این رقم را کاهش دهیم. درطول دولت یازدهم برای این برنامه طرحی سراسری به نام ایراپن پیشبینی کردیم و نمونه آزمایشی آن را در چهار شهر اجرا کردیم.»
او ادامه داد: «من در این جلسه مطالب بسیار امیدوارکنندهای از گروه ارزیاب برنامه ایراپن شنیدم. انتظار داشتم اشکالات زیادی را در شروع این برنامه داشته باشیم اما خوشحالیم که این تیم به تعهد عالی نظام جمهوری اسلامی ایران برای تحقق پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر در سطح عالی باور داشتند و اولویتهای ما نیز صحیح بوده است. این تیم اعلام کرد که در حوزه سرطان نیز به خوبی عمل کردیم و این اقدامات میتواند برای ایران در منطقه و جهان قابل افتخار باشد.»
هاشمی با اشاره به ارتباط بین دانشگاههای علوم پزشکی و مراکز بهداشتی در طرح ایراپن گفت: «امیدواریم در بازدیدهای بعدی تیم ارزیاب سازمان بهداشت جهانی نکاتی که در قالب هفت پیشنهاد مطرح شد، عملی شود. تأکید میکنم که دولت دوازدهم در ادامه طرح تحول نظام سلامت و پوشش بیشتر خدمات همگانی سلامت متعهد است.»
او همچنین اضافه کرد: «تغییراتی که در سطح معاونان وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی رخ داده و ادامه خواهد داشت نیز، در جهت تأمین این هدف است. ما برای ادامه طرح تحول و اجرای سند کنترل بیماریهای غیرواگیر برنامه مفصلی داریم. قرار است مجمع سلامت را به کمک استانداران و دستگاههای ذیربط در استانها برگزار کنیم. این مجمع در سطح کشور با حضور رئیسجمهوری و ۹ وزیر کابینه، دو نوبت در سال برگزار میشود.»
وزیر بهداشت با بیان اینکه این تلاشها برای این است که در پایان چهارسال دولت دوازدهم کارنامه قابل قبولی از نظر مردم داشته باشیم، افزود: «مردم ایران در پایان دولت دوازدهم از ما میپرسند که چقدر توانستیم به طول عمر آنها اضافه کنیم و بیماریها و معلولیتها را کاهش دهیم. پایش و رصد این طرح بسیار مهم است و امیدواریم بتوانیم در قبال هزینهای که از جیب مردم میکنیم، شاخصها را به نحوی تغییر دهیم که از نظر مردم و نمایندگان آنها قابل قبول باشند.» او تأکید کرد: «تیم ارزیاب سازمان بهداشت جهانی از طرف مردم ناظر هستند تا این مسیر کوتاهتر و کمهزینهتر طی شود. امیدواریم برای مردم امانتداران خوبی باشیم و این مسیر را کم اشتباه طی کنیم تا در پایان منجر به طول عمری بیشتر و زندگی سالمتری برای آنها شود.»
وزیر بهداشت در حاشیه این مراسم هم، گفت: «هدف اصلی اجرای سند کنترل بیماریهای غیرواگیر و طرح ایراپن، تشخیص سریع و درمان بیماریهای غیرواگیر با دقت بالاتر و هزینه کمتر است. تلاش ما بر این است که بتوانیم با تکمیل این طرح زمینه تشخیص سریعتر و پیشگیری را فراهم کنیم تا میزان مرگومیر و معلولیتها کاهش یابد.»
هاشمی همچنین از مردم ایران درخواست کرد که از سلامت خود مراقبت کنند و از خوردن و آشامیدن آنچه که برای آنها مضر است، پرهیز کنند: «چراکه افزایش وزن و بیماری دیابت سالبهسال درحال افزایش است و تا مردم نخواهند، وزارت بهداشت نیز نمیتواند کاری انجام دهد. صداوسیما و فضای مجازی نیز تلاش زیادی برای افزایش آگاهی مردم در این زمینه انجام میدهند. در کنار آن توجهات حکومت به حوزه سلامت نیز اهمیت زیادی دارد.»
وزیر بهداشت ادامه داد: «رسانه نیز میتواند در این مسأله تأثیرگذار باشد که آگاهی مردم در حوزه سلامت را افزایش دهد. آگاهی مقدمهای است برای تصمیمگرفتن و امیدواریم که اراده تصمیمگرفتن را نیز بتوانیم در خودمان تقویت کنیم.»در حاشیه جلسه دیروز، «اولگ چستنوف»، نماینده سازمان جهانی بهداشت در پاسخ به پرسشی درباره موانع و الزامات پیش نیاز برای اجرای برنامه پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر، گفت: «نظام سلامت باید اولویتهای خودش را به پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر اختصاص دهد که این امر امروزه در ایران رعایت میشود.» او در ادامه و در پاسخ به مهر توضیح داد: «یکی از مسائلی که برای تشخص زودرس بیماریها خیلی مهم است، به کارگرفتن نیروی انسانی آزموده و مجرب است و همینطور نظام اطلاعاتی مناسب در سلامت که ایران در دوسال اخیر پیشرفت خیرهکنندهای در زمینه تبدیل پرونده بیماران به پرونده دکتر نیک داشته است.» «ایراپن» طرحی برای 8 عامل خطر و چهار بیماری است که تقریبا 70درصد علت مرگ مردم ایران را تشکیل میدهد و به گفته کارشناسان، این طرح میتواند تحولی در حوزه بهداشت باشد.