شماره ۴۱۶ | ۱۳۹۳ پنج شنبه ۸ آبان
صفحه را ببند
شناسایی « اخلاق مثبت » ‌ها

|  جاوید ثمودی  |   روانشناس   |

نهادینه کردن ارزش‌های انسانی و اخلاقی در تفکر عمومی لازمه سلامت روانی و پویایی جامعه است.
خصلت‌های اخلاقی مثبت در داشتن یک زندگی موفق اهمیت دارد. خصوصیات مثبت اخلاقی ازجمله ویژگی‌هایی است که هیچ گاه اهمیت خود را برای بشر از دست نمی‌دهد.
در جوامعی که خصوصیات اخلاقی مثبتی حاکم باشد آرامش روحی و سعادت نیز در آن وجود دارد اما اضطراب، درگیری ذهنی و افکار پریشان در جوامعی که فاقد چنین ویژگی‌هایی باشد بیشتر دیده می‌شود.
خصوصیات اخلاقی مثبت در گرایش‌های معنوی و دینی نمودار می‌شود. معنویت و رویکردهای دینی می‌تواند به اخلاق و خصوصیات انسان جهت بدهد و حتی در علم روانشناسی روند درمان با وجود چنین مشخصات اخلاقی در افراد به مراتب آسان‌تر است.
متاسفانه برخی خانواده‌ها اهمیتی به آموزش خصلت‌های اخلاقی در فرزندان خود نمی‌دهند، درحالی‌که خصلت‌های اخلاقی را باید از کودکی در فرزندان‌مان نهادینه کنیم چرا که آثار ماندگارتری دارد.
بهترین زمان یادگیری تا سن 10سال است. کودکان را از سنین بسیار پایین با ویژگی‌های اخلاقی مثبت آشنا کنیم و به آنها صداقت، رازداری، محبت، کنترل خشم و به‌طورکلی آداب معاشرت براساس نکات اخلاقی را بیاموزیم و در آنها نهادینه کنیم. بیشتر مشکلات روحی ناشی از آن است که انسان گاهی به پوچی و انتهای خط در زندگی خود می‌رسد، درحالی‌که اگر خصوصیات اخلاقی در انسان به درستی نهادینه شده باشد و خدا را در معنای واقعی همراه زندگی خود بداند کمتر به افسردگی و پریشان‌احوالی می‌رسد.
برخورداری از الگوهای مناسب یکی از روش‌های مناسب در نهادینه شدن خصلت‌های اخلاقی است. باید بدانیم که والدین به هر لحاظ الگوی مناسبی برای فرزندان خود هستند و گاهی منش و خصوصیات اخلاقی خود را با رفتارهایمان به فرزندانمان می‌آموزیم.
نباید حرف و عمل ما با یکدیگر متفاوت باشد، در این صورت فرزندان نیز دچار تناقض رفتاری می‌شوند و در گفته و عمل یک مسیر درست و مشخصی را در پیش نمی‌گیرند.
یکی از مهارت‌های مهم زندگی برخورداری از رفتارهای مثبت است و رفتارهای مثبت نیز برگرفته از خصوصیات اخلاقی درست نشأت می‌گیرد.


تعداد بازدید :  496