شماره ۴۱۵ | ۱۳۹۳ چهارشنبه ۷ آبان
صفحه را ببند
افزایش بیماری‌های غیرواگیر با بالارفتن سن نسبت مستقیم دارد

|  دکتر غلامرضا صادقی*  |
 بیماری‌های غیرواگیر با گذشت سن در افراد افزایش یافته و در سالمندان به حداکثر میزان خود می‌رسد. قسمت اعظم آن به دلیل بی‌توجهی افراد در طول زندگی به خود مراقبتی برمی‌گردد که در سالمندی، ناتوانی افراد را به دنبال دارد.
از موارد بی‌توجهی افراد به خودمراقبتی، می‌توان به نداشتن تحرک کافی، مصرف دخانیات، مصرف زیاد قند و چربی و نمک، استرس زیاد، مصرف کم موادغذایی مفید مثل لبنیات، عدم‌رعایت اصول نشستن و بلند کردن اجسام سنگین و ... اشاره کرد.
از بیماری‌های شایع دوران سالمندی بیماری‌های قلبی- عروقی و عوامل خطر مربوط به آن ازجمله فشارخون بالا، دیابت، اختلال چربی خون و چاقی است. این عوامل خطر می‌توانند عوارضی ازجمله آسیب چشمی به صورت کم‌بینایی و نابینایی، آسیب کلیوی به‌صورت دفع پروتیین و نارسایی کلیه، آسیب قلبی- عروقی به صورت سکته‌قلبی و بزرگی و نارسایی قلبی، آسیب اندام به صورت زخم و قطع عضو و آسیب مغزی به صورت سکته مغزی ایجاد کنند.
از بیماری‌های شایع دیگر می‌توان به بیماری‌های عضلانی اسکلتی ازجمله کمردرد، درد گردن، آرتروز زانو، شکستگی‌های مختلف مثل شکستگی گردن ران، بیماری‌های ریوی ازجمله برونشیت‌مزمن ناشی از مصرف سیگار، بیماری‌های گوارشی ازجمله سوء‌هاضمه به دلیل مشکلات دندانی و یبوست و مشکلات دیگر ازجمله افسردگی و بی‌خوابی اشاره کرد.
انجام درست برنامه‌های خود مراقبتی، مراجعه به پزشک در موارد لزوم، استفاده از مشاوران سلامت و ... از برنامه‌های مهم در داشتن سالمندی سالم است. اگر سالمندی به این نکات توجه کند، مسلما دوران سالمندی خوب و فعالی خواهد داشت و با حداقل نیاز به مراقبت دیگران به زندگی خود ادامه خواهد داد.
* کارشناس بیماری‌های غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان


تعداد بازدید :  288