| دکتر بهروز جوانمرد | | دکترای حقوق کیفری و جرمشناسی استادیار و عضو هیأت علمی دانشگاه|
براساس آمار موسسه بهداشت جهانی، در هر ۴۵ ثانیه یک نفر خودکشی میکند. برای همین، یکی از مهمترین لوازم کاهش و جلوگیری از خودکشیها، شناخت و معرفت آدمهایی است که خطر خودکشیشان بالاست.
افراد کمالگرا یکی از گروههای انسانی هستند که تمایل و ظرفیتشان برای خودکشی زیاد است. این افراد یا خود را مسئول و متعهد میدانند که همیشه از بالاترین استانداردها برخوردار باشند یا این احساس و نیاز را در خود ایجاد میکنند که توقعات غیرواقعی دیگران را جامه عمل بپوشانند. این نوع آدمها احتیاج دارند که تصوری خارقالعاده و منحصربهفرد از خود در جامعه ایجاد کنند. آنها مدام و به هر قیمت باید خودشان را به اثبات برسانند و هویت خود را در معرض یک دادگاه خیالی و شخصی مورد قضاوت قرار دهند.
از سویی کائنات، امکانات، شرایط و شانس نمیتواند همیشه با آدمهای کمالگرا همراه باشد و این قضیه برایشان گران تمام میشود. برای آنها شکست و برملاشدن ضعفشان غیرقابل تحمل است.
از سوی دیگر، این نوع افراد هنگام روبهرو شدن با بحران و حس شکست و ناتوانی، به خودشان اجازه نمیدهند با همکار، دوست یا عضو خانواده غم و رنج خود را برشمرند و مشورت بخواهند. لذا یکی از راههای فرار از این تنش و استرس ناشی از مصائب کمالگرایی میتواند حذف فیزیکی توسط خود فرد باشد.
با وجود این، چون تعریف مشخصی از افراد کمالگرا وجود ندارد، ریسک خودکشی در بین کمالگراها زیاد جدی گرفته نمیشود. اما یافتههای جدید توانسته ترکیبی از 45 بررسی درباره خصوصیات مشترک آنها را کنار هم قرار دهد و ۱۵ تعریف از کمالگرایی را شناسایی کند.
بررسیها نشان داد سه گروه افراد وجود دارند که در همه تعریفها از کمالگرایی، علامتشان قابل مشاهده است
1- افرادی که توقع بیش از حد از خود دارند 2- آنهایی که مدام تصور میکنند باید توقع دیگران را برآورده سازند
3- کسانی که مدام از دیگران توقع استاندارد بالا دارند.
در بین این سه گروه، ریسک اقدام به خودکشی در بین آنهایی است که میخواهند به حد نصاب استاندارد بسیار بالای دیگران دست یابند و توقعشان را عملی سازند. آنها برای سالهای طولانی در یک دایره بسته توقعات غیرواقعی، خودشان را قَدح و طعن و شماتت میکنند و به همین خاطر مدام از نظر روانی و روحی، تحت فشار و در رنج هستند.