اگرچه طرفین مذاکرات هستهای طی روزهای گذشته اعلام کردهاند که زمان برای توافق نهایی تا تاریخ ٢٤ نوامبر کافی است، اما روز گذشته روزنامه لسآنجلس تایمز به نقل از مقامات غربی مدعی شده است که با نزدیک شدن به موعد توافق هستهای و نبود تفاهمات لازم، ایران و ١+٥ گفتوگو در مورد تمدید مذاکرات را آغاز کردهاند.
به گزارش ایسنا، مقامات غربی میگویند که به اعتقاد آنها، حصول توافق جامع هستهای تا مهلت
۲۴ نوامبر امکانپذیر است اما شانس رسیدن به توافق تا این تاریخ کم است و به همین منظور به دنبال آن هستند که از شکست مذاکرات که میتواند تنشها را افزایش دهد، جلوگیری کنند.
یکی از مقامات غربی میگوید: «اولویت ما هنوز تلاش سخت برای رسیدن به توافق است اما بهطور قطع این مسأله بسیار بسیار دشوار است.» این خبر درحالی منتشر شده است که مقامات آمریکایی در اظهارات مختلف خود تأکید کردهاند که به دنبال تمدید مذاکرات نیستند و یکی از مقامات غربی که خواست نامش فاش نشود، گفت: « تمرکز ما بر این است که تا پایان مهلت تعیین شده، به توافق دست پیدا کنیم.»
در ماه ژوئیه سالجاری میلادی، گروه ١+٥، مهلت ۶ ماهه مذاکرات برای رسیدن به راهحل جامع هستهای را به مدت ۴ ماه تمدید کرد و این مهلت تا ۲۴ نوامبر سالجاری میلادی ادامه دارد. طبق این گزارش، توافق بر سر تمدید مذاکرات ممکن است پردردسر باشد. ایران ممکن است خواستار امتیازات چشمگیری چون کاهش بیشتر تحریمها شود. این خواسته ایران ممکن است با مقاومت نمایندگان کنگره آمریکا رو به رو شود.
لسآنجلس تایمز ادامه داد: با این حال در ماههای اخیر، مخالفتها با تمدید یک دوره دیگر مذاکرات کاهش یافته است. برخی همچون رژیم صهیونیستی که از توافق هستهای با ایران بیم دارند، اشاراتی کردهاند مبنی بر آنکه ترجیح میدهند به جای یک توافق کاملاً ملایم، مذاکرات تمدید شود.
براساس این گزارش، چندین نفر از دیپلماتهای ارشد ازجمله «سرگئی ریابکوف» معاون وزیر خارجه روسیه از احتمال تمدید مذاکرات صحبت کرده اند و «عباس عراقچی» معاون وزیر خارجه ایران اعلام کرده که اتمام مذاکرات در مهلت مقرر چشمانداز روشنی ندارد. برخی دیپلماتها نیز درخصوص تمدید ۶ ماهه مذاکرات سخن به میان آوردهاند بهعنوان مثال، «کلیف کاپچن»، کارشناس ایران و رئیس گروه اورآسیا میگوید اگر مذاکرات هستهای تمدید شود، بعید است که کنگره حداقل تا ماه فوریه که جلسه جدید کنگره آغاز به کار میکند، اقداماتی علیه ایران اتخاذ کند.
ایران خواستار حفظ قابلیت کنونی غنیسازی خود ازجمله ۹هزار و ۴۰۰ سانتریفیوژ فعال خود که برای غنیسازی اورانیوم استفاده میکند، است. ایران همچنین میخواهد بعد از پایان مدت توافق جامع هستهای، همانطور که در توافق موقت ژنو نیز آمده است، پرونده هستهایاش به یک پرونده عادی هستهای تبدیل شود و برنامه هستهای خود را ادامه دهد اما کشورهای ١+٥ میخواهند ظرفیت هستهای ایران را کاهش دهند.