شهروند| اکران فیلمهای «قصهها» و «عصبانی نیستم» به کلاف سردرگمی تبدیل شده که هر چقدر وزارت ارشاد با قاطعیت و سازمان سینمایی با ملاطفت و صبوری سعی در شکافتن آن دارند، بازهم سرانجام اکران این فیلمها مشخص نمیشود. همین دو روز پیش بود که ایرنا خبری منتشر کرد مبنی بر اینکه مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی، اجتماعی بودن این دو فیلم را تأیید کرده و اعلام داشته با اصلاحاتی حداقلی برای رفع شبهات احتمالی در هر دو فیلم پیشنهاد کرده است. اما این خبر دیروز توسط سینا کلهر، مدیر دفتر مطالعات فرهنگی مرکز پژوهشهای مجلس تکذیب شد با این حال وزیر ارشاد که دیروز صبح در پشت صحنه مسابقه «ستاره 20» حاضر شده بود اعلام کرد: «با تغییراتی که بر فیلم«عصبانی نیستم» اعمال شده است این اثر دیگر برای اکران منعی ندارد.» درعينحال روز گذشته 150 سینماگر با حمایت از مواضع وزیر ارشاد، خواستار ایستادگی ارشاد پای مجوز نمایش فیلمها شدند. البته علی جنتی در جمع خبرنگاران درباره موضوعات دیگر حوزه هنر و فرهنگ نیز صحبت کرده است.
وزیر ارشاد صبح دیروز یکشنبه 4 آبان ماه در بازدید از محل تصویربرداری مسابقه «ستاره 20» درباره ممیزیها، صندوق حمایت از هنرمندان، تکخوانی زنان و... صحبت کرد.
صندوق حمایت از هنرمندان ورشکسته بود
جنتی با اشاره به اینکه صندوق حمایت از هنرمندان زمانی که ما آمدیم یک صندوق ورشکسته بود، بیانکرد: «28میلیارد بدهی به سازمان تأمیناجتماعی داشت و حتی بیمه هنرمندان قطع شده بود. ما درحال مذاکراتی با بانکهای پاسارگاد و آینده هستیم. قائممقام وزیر صنایع آقای گروسیان وارد عمل شدهاند و اکنون هیأتمدیره صندوق هنرمندان، افرادی هستند که همگی در بازار پول و سرمایه فعالیت میکنند و امیدوارم آنها بتوانند از همین کارها که شما گفتید حمایت کنند. این فعالیتها آغاز شده و کارهای خوبی درحال انجام است.»
مجلس نمیتواند برای ما تعیینتکلیف کند
وزیر ارشاد در پاسخ به اینکه مرکز پژوهشهای مجلس روز گذشته در نامهای اعلام کرده که با بازبینی فیلمها متوجه شدند که آنها ایرادی ندارند و میتوانند اکران شوند چراکه فیلمهای اجتماعی هستند نه سیاسی، نظر شما چیست؟ گفت: «یکسری اصلاحاتی در فیلمهایی نظیر «عصبانی نیستم» اعمال شده و من هم شخصا خواستم که آخرین نسخه اصلاح شده را برایم بیاورند تا آن را تماشا کنم و مطمئن شوم برخی از اشکالاتی که آقایان وارد میکنند، مرتفع شده است. بعد از این روند، این فیلم باید اکران شود و مشکلی برای اکران وجود نخواهد داشت.» او همچنین درباره اکران فیلم سینمایی «رستاخیز» اظهار کرد: «این فیلم مشکلی برای اکران ندارد، اما خود تهیهکننده و کارگردان بنا را بر این گذاشتهاند که فیلم را در یک موقعیت دیگری اکران کنند.»
فرقی بین جمعخوانی و تکخوانی زنان نیست
وزیر ارشاد با اشاره به اینکه در بحث تکخوانی بانوان نیز اعتراضاتی شد، اما فتوای رهبر معظم انقلاب این است که فرقی بین جمعخوانی و تکخوانی زنان نیست و اگر مفسدهانگیز نباشد مشکلی ندارند، افزود: «با این حال به بانویی که در باغ دلگشا چهار بیت از شعر سعدی را خوانده انتقاد کردهاند. ما باید آنطور که خودمان تشخیص میدهیم، عمل کنیم. تا به حال یک کارت زرد گرفتهایم. اگر چند تا دیگر هم بگیریم عیبی ندارد. خود دکتر روحانی جلودار است و ما هم پشت او حرکت میکنیم.»
ساماندهی آموزش بازیگری
جنتی درباره برنامه «ستاره 20» نیز اظهار کرد: «این برنامه که توسط یک بخش غیردولتی انجام میشود کاری بسیار ارزشمند است و به انتخاب نخبگان و برجستگانی میپردازد که در حوزه بازیگری استعداد دارند. این برنامه از بین 25هزار نفر ابتدا 6هزار نفر را پس از آزمایش قبول کرد و از بین این 6هزار نفر نیز بهتدریج افراد غربال میشوند و درنهایت 20 نفر که ستاره این مجموعه هستند و بیشترین استعداد را در بازیگری دارند، انتخاب میشوند تا آموزشهای لازم را ببینند و بتوانند وارد میدان بازیگری شوند.» او در ادامه افزود: «این کار ارزشمند توسط یک بخش غیردولتی به انجام میرسد و به جای اینکه افراد به صورت بیبرنامه هر کدام در گوشهای کار بازیگری را آغاز کنند یا گاهی رابطهای با افراد خاصی چون کارگردان و... برقرار کنند تا موفق به بازی در یک فیلم شوند و نتیجه هم نامشخص باشد، «ستاره 20» از شیوهای درست به استعدادیابی و آموزش میپردازد، در نتیجه افراد که در این میدان ستاره خواهند شد، افراد برجستهای خواهند بود که در حوزه سینما و تلویزیون میتوانند کارهای بسیار بزرگی انجام دهند و مردم از بازیگری آنها لذت خواهند برد.» وزیر ارشاد در پاسخ به اینکه آیا وزارت ارشاد از این ستارهها حمایت خواهد کرد یا خیر؟، اعلام کرد: «ما حتما از این پروژه حمایت خواهیم کرد. بههرحال یکی از وظایف اصلی ما و آنچه که به حوزه سینما و تئاتر برمیگردد این است که به افرادی که در این حوزه وارد میشوند، کمک کنیم تا آنها بتوانند استعدادهایشان را شکوفا کنند.»
هم مجلس، هم ارشاد
به دنبال حفظ ارزشها هستند
او در پاسخ به مهر در این زمینه که در حوزه ارتباط وزارت ارشاد با مجلس به نظر میرسد ناسازگاریهایی وجود دارد و تمامی اقدامات وزارت ارشاد در مجلس شورای اسلامی مورد نقد قرار میگیرد، در این حوزه رویکرد شما نسبت به انتقادات مجلس چیست؟ گفت: «من احساس ناسازگاری ندارم. آنها اعتقاداتی دارند و اعتقادشان این است که بههرحال از ارزشهای انقلاب باید حمایت کنند. ما هم دیدگاه خودمان را داریم و دنبال همان ارزشها هستیم. ما نمیخواهیم خارج از این ارزشها عمل کنیم، منتها براساس تشخیص خودمان عمل میکنیم. ممکن است تشخیص ما با تشخیص برخی از آقایان متفاوت باشد.» جنتی تأکید کرد: «بههرحال وظایف تفکیک شدهاند و در قانون نیز مشخص است که مجلس شورای اسلامی و نمایندگان آن چه وظایفی دارند و دستگاه اجرایی چه وظایفی دارد. ما در این حوزه باید وظایف خودمان را انجام دهیم و آقایان هم باید نظارت کنند که اگر جایی موردی نیاز به تذکر داشت اعلام کنند ما هم به تذکر آنها گوش میدهیم، اما قاعدتا آنچه را که خودمان تشخیص میدهیم، عمل خواهیم کرد.»
توضیح وزیر درباره ممیزی ترانهها
جنتی در پاسخ به پرسش خبرنگاری دیگر درباره یادداشت انتقادی عبدالجبار کاکایی مبنی بر ممیزیهای بسیار در حوزه ترانه و حتی ممنوعیت پرداختن به عشق در ترانهها اظهار کرد: «ایشان گفتهاند، اما اینطور نیست. البته ترانهها معمولا توسط شخصیتهای ادیب مورد بررسی قرار میگیرد و نظرات آنها اعمال میشود، اما دیگر این بحثها را نداریم که اگر عشق وارد ترانه شد ایراد بگیریم، ما اصلا از اول با این نوع تفکرات مقابله کردیم و آنها را غلط دانستیم.» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان گفت: «حوزه کتاب که گاهی خردهگیریها و سختگیریهایی صورت میگرفت و چه در حوزه ترانه که به همین ترتیب عمل میشد، ممکن است نکتهای که کاکایی اشاره کرده، مربوط به گذشته باشد، اما در این دوره ما به همه کسانی که مسئول این نوع ممیزیها هستند، سفارش لازم را کردهایم تا عاقلانه برخورد کنند.»