شماره ۴۱۲ | ۱۳۹۳ يکشنبه ۴ آبان
صفحه را ببند
هشدار عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
دخانیات در کمین 10 ساله‌ها

یک عضو هیأت‌علمی دانشگاه علوم‌پزشکی اصفهان گفت: در چند‌سال اخیر میانگین سن شروع مصرف دخانیات در کشور کاهش یافته است.
حمیدرضا روح‌افزا در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: یکی از قابل‌پیشگیری‌ترین فاکتورهایی که در بروز بیماری‌های غیرواگیردار ازجمله بیماری‌های قلبی و عروقی، تنفسی، سرطان‌ها و بیماری‌های روحی روانی دخالت دارد، مصرف دخانیات، چه درقالب سیگار و چه درقالب قلیان است.
وی افزود: کنترل این فاکتور قابل پیشگیری بسیار سخت است زیرا عوامل تاثیرگذاری که باعث افزایش مصرف آن در سطح جامعه می‌شود، بسیار زیاد است اما متاسفانه پیشروی عوامل بازدارنده مصرف دخانیات که وظیفه دولتمردان، متخصصان، مسئولان فرهنگی و... است، کند پیش می‌رود.
این استاد دانشگاه تأکید کرد: در چند‌سال اخیر میانگین سن شروع مصرف دخانیات در کشور کاهش یافته است. در ‌سال 1379 میانگین سن شروع مصرف سیگار در کشور 16‌سال بود، ولی درحال‌حاضر میانگین سن شروع مصرف سیگار به 10‌سال رسیده که این می‌تواند نشان‌دهنده خطری جدی باشد.
روح‌افزا اضافه کرد: شیوع مصرف دخانیات در ایران در مقایسه با کشورهای خاورمیانه و غربی چندان بد نیست و به‌طورکلی می‌توان گفت در آن کشورها بیشتر است. در کشورهای حاشیه خلیج‌فارس و خاورمیانه مصرف قلیان نسبت به کشور ما بسیار بالاتر است و در کشورهای غربی و اروپایی مصرف سیگار بسیار بالاتر از ایران است.
این استاد دانشگاه اعلام کرد: در ایران میزان مصرف دخانیات حدود 15‌درصد است که حدود 5‌درصد خانم‌ها و 10‌درصد آقایان از مصرف‌کنندگان دخانیات در کشور هستند، درحالی‌که میزان مصرف دخانیات در برخی کشورهای غربی و آمریکای‌جنوبی تا 40‌درصد هم می‌رسد.
وی همچنین تصریح کرد: درست است که آمار شیوع مصرف دخانیات در کشور کم است، ولی به این معنا نیست که در بحث پیشگیری مداخلات موفقی داشتیم.
این عضو موسسه تحقیقات قلب و عروق اصفهان همچنین درخصوص کاهش هزینه‌های مربوط به درمان بعد از پیشگیری افزود: بر همگان واضح و مبرهن است که اگر روی پیشگیری سرمایه‌گذاری کنیم با سرمایه اندکی به اهداف بهتری خواهیم رسید تا این‌که پس از مشکل پیگیر درمان باشیم.
وی خاطرنشان کرد: تأثیر مثبت پیشگیری در همه مطالعات و علوم مختلف دنیا اثبات شده است و تمام علوم در این رابطه متفق‌القول هستند.
روح‌افزا گفت: تنها متولی بحث درمان وزارت بهداشت و درمان است، اما وقتی صحبت از پیشگیری می‌شود، طیف وسیعی شامل آموزش‌وپرورش، نیروهای انتظامی، وزارت ارشاد، دانشگاه‌ها، وزارت بهداشت و درمان و... را درنظر می‌گیریم اما متاسفانه در ایران کار گروهی قوی‌ای نداریم.
این استاد دانشگاه با بیان این‌که پیشگیری یک کار فرهنگی است که نتیجه آن چند ‌سال دیگر مشخص می‌شود، گفت: متخصصان باید سیاست‌گذاران را توجیه کنند که پیشگیری چقدر به سود جامعه است و باعث کاهش هزینه‌های درمان می‌شود. اگر قانون‌گذاران در زمان تصویب بودجه، سرمایه بیشتری را برای بحث پیشگیری بگذارند، می‌توانند باعث کاهش چشمگیر هزینه‌های درمان شوند.
این عضو موسسه تحقیقات قلب و عروق اصفهان تأکید کرد:   تاثیرگذارترین و مهم‌ترین ارگان در کنار وزارت بهداشت و درمان، وزارت آموزش‌وپرورش است زیرا بیشترین شیوع مصرف دخانیات در بچه‌های راهنمایی و دبیرستان مشاهده می‌شود.
وی همچنین درمورد افزایش چشمگیر شیوع مصرف دخانیات بین زنان گفت: زمانی که می‌خواهیم عملی را انجام دهیم نگرش ما نسبت به آن عمل مهم است؛ هنگام مصرف دخانیات نیز باید نسبت به آن نگرش مثبتی پیدا کرده باشیم که این نگرش طی زمان ایجاد می‌شود.
این استاد دانشگاه درمورد نگرش زنان نسبت به مصرف دخانیات افزود: در سال‌های اخیر نگرش مثبت در رابطه با مصرف دخانیات در خانم‌ها مانند آقایان زیاد شده و اختلاف بین دخترها و پسرها روز به روز در مسائل گوناگون ازجمله مد، تفکرات و... در حال از بین رفتن است.
روح‌افزا گفت: ایجاد سازمان‌های مردم‌نهاد جهت پیشگیری و مقابله با افزایش مصرف دخانیات در کشور می‌تواند تأثیر بسیاری برای کنترل مصرف دخانیات در کشور داشته باشد.


تعداد بازدید :  275