شهروند| یک روز پس از دیدار دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا با ولادیمیر پوتین همتای روسیاش در حاشیه اجلاس G20، رسانههای جهان برخی جزییات این دیدار تاریخی را فاش کردند.
دیدار ترامپ و پوتین درحالی انجام شد که این روزها دونالد ترامپ به خاطر دخالتهای روسیه در انتخابات آمریکا و روابط برخی از اعضای دولتش با مقامات روسی تحت فشار قرار دارد. البته رئیسجمهوری آمریکا گفته است که دیدارش با ولادیمیر پوتین «فوقالعاده»
بوده است.
روزنامه ایندیپندنت نیز گزارش داده است که ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه در حاشیه نشست گروه ۲۰ در هامبورگ پیش از آغاز دیدار خصوصی با دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا و درحالیکه خبرنگاران درحال عکاسی از آنها بودند، به سمت ترامپ متمایل شد و با اشاره به خبرنگاران حاضر، به شوخی از او پرسید: «اینها هستند که شما را اذیت میکنند؟!» ترامپ هم در پاسخ گفت: «بله، خودشان هستند. حق با شماست!»
رئیسجمهوری آمریکا مکررا رسانههای خبری را به گزارش اخبار غلط از دولتش متهم و به آنها بهعنوان «رسانههای جعلی» و «دشمن مردم آمریکا» اشاره میکند. این قبیل اظهار نظرها عموما با اعتراض خبرنگارانی مواجه شده است که بسیاری از آنها به سابقه نهچندان درخشان نظام پوتین در برخورد با رسانهها اشاره دارند. طبق گزارش کمیته حفاظت از روزنامهنگاران، دستکم ۶۰ روزنامهنگار از سال ۱۹۹۳ در روسیه کشته شدهاند. اکثر این خبرنگاران موضوعاتی مانند سیاست، فساد و جنگ را پیگیری میکردند. رئیسجمهوری آمریکا هم شخصا به اقدامات تلافیجویانه علیه روزنامهنگاران آن هم به شیوهای بسیار خشونتآمیز معروف است. او هفته گذشته فیلمی مونتاژ شده از کتکزدن فردی با سر سیانان در توییتر منتشر کرد. همچنین یک روزنامهنگار زن را «دیوانه» و «احمق» خطاب کرد. او ظاهرا همچنین پیشنهاد زندانی کردن روزنامهنگارانی را مطرح کرده که دست به افشای اطلاعات
محرمانه میزنند.
جدای از اینها، ترامپ و پوتین درباره روابط دوجانبه نیز با یکدیگر گفتوگو کردهاند. رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه آمریکا گفته است که دیدار پوتین و ترامپ بیش از دو ساعت و نیم به طول انجامیده و حتی ملانیا، همسر دونالد ترامپ نیز نتوانسته است مانع از ادامه یافتن این دیدار شود.
وزیر امور خارجه آمریکا درباره طولانی شدن دیدار دوجانبه رهبران روسیه و آمریکا گفت: حتی بانوی اول آمریکا هم نتوانست مانع ادامه این دیدار شود. رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه آمریکا درباره طولانی شدن دیدار دوجانبه دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا با ولادیمیر پوتین، همتای روسیاش در حاشیه نشست گروه ۲۰ در هامبورگ گفت که وی چندینبار به رئیسجمهوری آمریکا هنگام دیدار با رئیسجمهوری روسیه زمان را یادآوری کرده است. اما این دیدار نزدیک به دو برابر بیش از آنچه برنامهریزی شده بود
به طول انجامید.
تیلرسون اضافه کرد: هر دو طرف سریعا ارتباط برقرار و درباره موضوعات مختلف گفتوگو کردند. وزیر امور خارجه آمریکا افزود: چندینبار من به رئیسجمهوری زمان را یادآوری کردم و گفتم که مردم پشت در ایستادهاند. حتی بانوی اول آمریکا به داخل آمد اما نتوانست مانع ادامه مذاکرات آنها شود.
درباره محتوای این دیدار، گزارشهای ضد و نقیضی منتشر شده است. مقامات آمریکایی میگویند که ترامپ در ابتدای دیدار از پوتین به دلیل دخالت روسیه در انتخابات آمریکا انتقادات سختی کرده است و در مقابل پوتین نیز از ترامپ برای اثبات مدعایش درخواست مدرک کرده است!
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه میگوید که ترامپ تضمینهای پوتین درباره اینکه مسکو در انتخابات ریاستجمهوری سال 2016 آمریکا مداخله نکرده را پذیرفته است. این درحالی است که این حرف با چیزی که رکس تیلرسون درباره این دیدار و گفتوگوی ترامپ و پوتین ارایه کرده تناقض دارد.
لاوروف در پاسخ به سوالی درباره این تناقض روایتها به شوخی گفت: به لاوروف اعتماد کنید. من برای تیلرسون کار نمیکنم. ترامپ از پاسخ دقیق به سوالی درباره لحن و دیگر عناوین مورد بحث از سوی دو رئیسجمهوری در دیدارشان اکراه داشت. ترامپ اظهار کرده که معتقد است روسیه ممکن است ایمیلهای کمیته ملی حزب دموکرات آمریکا و کارمندان هیلاری کلینتون، رقیب انتخاباتی سابقش را هک کرده باشد اما کشورهای دیگر هم در این هک دست داشتهاند.
شاید همین تضاد در اظهارات بوده است که یکی از نمایندگان دموکرات کنگره آمریکا را بر آن داشت تا خواستار انتشار جزییات این دیدار شود. اریک اسالووال، نماینده دموکرات آمریکایی از ایالت کالیفرنیا از دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا خواست درباره گزارشهای ضد و نقیض درخصوص دیدارش با رئیسجمهوری روسیه در جریان اجلاس گروه 20 شفافسازی کند.
این نماینده دموکرات کنگره آمریکا درباره تضمینی که پوتین درباره عدم دخالت روسیه در انتخابات آمریکا داده است، گفت: «اگر درست باشد که رئیسجمهوری اظهارات پوتین را پذیرفته است، ما باید از آن آگاه شویم. اما تا جایی که میدانم، سکوت رئیسجمهوری همه آنچه را لازم است بدانیم، توضیح میدهد و روایت روسیه تنها روایتی است که اکنون مطرح است.» وی همچنین گفت: «هنوز برای انکار آنچه وزیر امور خارجه گفته است، فرصت وجود دارد و توپ اکنون در زمین رئیسجمهوری است.»
ولادیمیر پوتین پس از پایان دیدار دو ساعته با ترامپ و در آغاز دیدار دوجانبه با شینزو آبه، نخستوزیر ژاپن، افزود: گفتوگویی بسیار طولانی با رئیسجمهوری آمریکا داشتم و مسائل مختلفی مانند اوکراین، سوریه و سایر مشکلات و برخی مسائل دوجانبه مطرح شد. پوتین افزود: ما بار دیگر به موضوعهای مبارزه با تروریسم و امنیت سایبری نیز بازگشتیم و درباره این مسائل گفتوگو کردیم.
بههرحال اگرچه دیدار پوتین و ترامپ در روز جمعه، نشست سران G20 را زیر سایه خود برده بود، اما روز گذشته این نشست بار دیگر به فضای عادی خود بازگشت. سران کشورهای عضو گروه 20 در روز نخست گردهمایی خود در هامبورگ با افزایش تلاشها برای مبارزه با تأمین مالی گروههای افراطی توافق و با صدور بیانیه مشترکی تأمین مالی تروریسم را محکوم کردند. با این حال برخی اختلافات بر روز نخست نشست سایه افکنده بود. کشورهای عضو گروه 20 همچنین خواستار آن شدند که از اقدامات «گروه ویژه اقدام مالی» (FATF) که یک سازمان بینالمللی با ۳۷ عضو است، در مقابله با تأمین مالی تروریستها حمایت شود. در این بیانیه آمده است: ما از تمام کشورهای عضو میخواهیم تا اطمینان حاصل کنند که FATF تمام منابع و حمایت لازم را در اختیار دارد تا به وظایفش به صورت موثر عمل کند. نباید هیچ «فضای امنی» برای تأمین مالی اقدامات تروریستها در هیچ جای جهان وجود داشته باشد.
از سوی دیگر، رشد تنشها میان ایالات متحده آمریکا و سایر کشورها بر سر مسائل تجاری و تغییرات آب و هوایی، نشست امسال گروه ۲۰ را که از دیرباز رویدادی بدون اتفاق در تقویم دیپلماتیک بوده است، به یکی از طوفانیترین تحولات در تاریخ این نشستها تبدیل کرده است. نشست دو روزه رهبران گروه 20 اقتصاد بزرگ جهان روز جمعه در شهر بندری هامبورگ آغاز شد و تروریسم، تغییرات آبوهوایی و تجارت آزاد موضوعهای اصلی مورد بحث
رهبران است.
در بخش دیگری از بیانیه مشترک سران گروه ۲۰ آمده است: ما برای ارتقای ساختار اطلاعات بینالمللی موجود در زمینه امنیت، سفر و مهاجرت ازجمله اینترپل و تضمین تعادل لازم میان امنیت و جنبههای حفاظت داده، تلاش میکنیم. ما خصوصا تمام اعضا را به استفاده کامل از مکانیزمهای تبادل اطلاعات مرتبط خصوصا عملکردهای تبادل اطلاعاتی اینترپل ترغیب میکنیم. همچنین از آژانسهای مرزی درخواست میشود در راستای تقویت همکاری در زمینه شناسایی سفرهایی با اهداف تروریستی تلاش کنند.