شهروند| از روزی که مردم تهران با رأی بیسابقه خود، ۲۱ عضو لیست امید را بهعنوان نمایندگان خود در شورای شهر پنجم انتخاب کردند، معیارهای انتخاب شهردار آینده پایتخت و گمانهزنی درباره گزینههای احتمالی، بحثهای فراوانی را ایجاد کرده است. اگرچه میثاقنامه شورایعالی اصلاحطلبان، خروج منتخبان مردم از شورا تا پایان دوره فعالیت را ممنوع کرده اما مطرحشدن «محسن هاشمی» بهعنوان یکی از گزینههای جدی شهرداری، بعضی از اعضای منتخب را برآن داشت تا برای نشاندادن تعهد خود مردم طرحهایی را در این زمینه و درجلسات غیررسمی شورای شهر پنجم تصویب کنند. درآخرین جلسه هفته گذشته این منتخبان که با غیبت دونفر از اعضا همراه بود، معیارهای انتخاب شهردار مورد بحث قرار گرفت که بند ۱۶ آن یعنی «الزام انتخاب شهردار تهران خارج از اعضای شورای شهر» به تصویب نرسید. حذف چنین بندی از ملاکهای انتخاب شهردار آینده، انتقاد کارشناسان و بعضی از فعالان اصلاحطلب را به همراه داشت تا بعضی از اعضا طرح مشابه را در جلسه دیروز این منتخبان مطرح کنند؛ طرح «ممنوعیت خروج اعضای شورای شهر پنجم از شورا» که در حالت کلی خروج اعضای شورا را برای رسیدن به دیگر مناصب ازجمله شهرداری ممنوع میکند.
اگرچه تعدادی از پایگاههای خبری و کانالهای تلگرامی از تصویب چنین طرحی در جلسه دیروز سخن گفتهاند، اما «زهرا نژادبهرام»، عضو منتخب شورای شهر تهران با تأیید مطرحشدن چنین طرحی در جلسه دیروز، خبر تصویب آن را نادرست میداند. نژادبهرام در توضیح جلسه دیروز به «شهروند» میگوید: «طرحی مطرح شده بود که هیچکدام از منتخبان به سمت مسئولیتی که نیاز به استعفا از شورا دارد، نروند که با توجه به بحثهای صورتگرفته و موافقت یا مخالفت برخی اعضا تصویب آن به جلسات بعدی کشیده شد.» اما با توجه به وجود چنین بندی در میثاقنامه شورایعالی اصلاحطلبان که تمام اعضا آن را هم امضا کردهاند، دلیل مخالفت بعضی اعضا با تصویب این طرح چیست؟ منتخب مردم در شورای پنجم، دراینباره میگوید: «در جلسه هفته قبل ما، یکسری از شرایط برای شهردار آینده مورد بحث بود که یکی هم ممنوعیت انتخاب منتخبان شورا بهعنوان کاندیدای شهرداری بود که با رأی ۱۰ به ۸ شد یا ۱۱ به ۸ رأی نیاورد. مخالفان این بند اعتقاد داشتند که چنین موضوعی در میثاقنامه آمده و تأکید مجدد برای آن ممکن است این سوءتعبیر را به وجود بیاورد که بین اعضا اختلاف وجود دارد. دلیل مخالفان طرح دیروز هم همین موضوع بود و بهطورکلی در بین منتخبین اختلافبرداشت کارشناسی وجود دارد ولی همه اعضا برای پیشرفت شهر همدل و همراه هستند.» نژادبهرام که خود از موافقان تصویب چنین طرحی است، از امیدواری به تصویب آن در جلسات آینده میگوید.
براساس گفتههای نژادبهرام، در جلسه دیروز علاوه بر بحث درباره این طرح، فرآیند انتخاب شهردار تهران هم تصویب شد. درباره این شرایط «افشین حبیبزاده» هم در گفتوگو با ایلنا از پیشنهاد سه گزینه برای شهردار آینده تهران در روزهای آینده و توسط هر عضو شواری شهر سخن گفت: «در این جلسه مقرر شد هر عضو شورا سه نفر را بهعنوان داوطلب برای شهرداری تهران معرفی و پیشنهاد کند. از میان کاندیداها هر کسی که حداقل ۵ رأی کسب کند، وارد لیست اولیه کاندیداهای شهردار تهران خواهد شد.»
علاوه بر این، «زهرا صدراعظم نوری»، یکی دیگر از اعضای شورای پنجم شهر تهران دیروز و در اطلاعیهای با تأکید بر لزوم تعهد به رأی مردم، از لزوم خارجنشدن منتخبان تهران از پارلمان شهری برای رسیدن به دیگر مناصب سخن گفت: «من بر اين اعتقادم كه طبق قانون شوراها هيچ منعي اعضاي شورا جهت كانديداشدن براي پست شهردار يا هر پست ديگري خارج از شورا ندارند و براي خروج بايد استعفا دهند و رأي اكثريت شورا جهت قبول استعفا الزامي است اما مهم این است كه؛ رأي ميليوني مردم به ليست اميد داراي پيام قاطع و محكمي است كه بايد توسط منتخبين و سايرين به خوبي شنيده و درك شود. آن پيام هم خواسته مردم یعنی شفافيت، سلامت، پاكدستي و كارآمدي اعضای شوراست. بنابراين بايد منتخبين با هر توجيه و تفسيري به رأي مردم وفادار باشند و به اعتماد مردم كه سرمايه اجتماعي است، خدشه وارد نكند. بنابراين من بهطور قاطع معتقدم؛ هيچيك از اعضاي شورا نبايد از شورا به هر دليلي خارج شوند و راه را براي ورود رقيبان هموار کند.»
در سالهای گذشته و در چهار دوره شورا، تعداد زیادی از منتخبان مردم برای رسیدن به مناصب دیگر از شورا استعفا کردند؛ در شورای شهر چهارم چهرههای اصلاحطلبی همچون «محمدمهدی مفتح»، «مسعود سلطانیفر» و «مهدی حجت» استعفا کردند و جایگزین آنها در شورا، چهرههای اصلاحطلب دیگری بودند ولی اینبار درصورت استعفای هر یک از اعضا، «مهدی چمران» و بعد از او، «علیرضا دبیر»، جایگزین عضو خارجشده خواهد شد.